kapat

08.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşlemler iddianın tam tersi
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın belge sızdırdığı iddia edilen Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, iddianın tamamiyle asılsız olduğunu belirtti.

Kutman, "Bu skandalda benim payımın olması fiziksel olarak mümkün değil. O tarihte yurtdışındaydım ve iddiaları Pazartesi sabahı uçakta öğrendim" dedi. Kutman, Global'in alım satım rakamlarının da iddiaları çürütür nitelikte olduğunu belirterek, "Herkesin sattığı zamanlarda biz alım yapmışız. Sonuçta zarar etmişiz. Perşembe günü 1.8 trilyon net satış, Cuma ise 1.1 trilyon net alımımız var" dedi. Kutman Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi ile ilgili olarak da "Bu tartışmalar Hazine Müştesarlığı atama konusundaki kişi veya kurumların tartışması. Öyle boyutlara vardı ki insan canına mal olmaya başladı" dedi. Kutman, bazı gazetelerde çıkan haberlere istinaden basının, dünyanın en temiz, en dürüst insanlarından birini bezdirme noktasına getirdiğini ifade ederek, bu konuda gerekli mercilere şikayette bulunduğunu söyledi. Kutman SABAH'ın sorularını yanıtladı.

Son skandaldaki payınız nedir?

Benim bir payımın olması fiziki olarak mükün değil, çünkü yurtdışındaydım. Bana ne bir yazı verilmiş, ne de benimle bir konuşma yapılmış değil. Hiç bir şey yok bu konuda. Dolayısıyla bir rapor da gelmiş değil.

Daha önemlisi 1 Haziran 1999 tarihinde, IMF Türkiye'ye gelmeden bile önce, biz aylık bültenimizde "Arjantin modeli Türkiye'ye uyar mı?" başlıklı bir makale de yayınlamışız. Benim de bundan sonradan haberim oldu. Devlet kademesinde çalışan bir çok üst düzey bürokrata da, siyasilere de Para Kurulu'nun gerekli olduğunu ve Türkiye için doğru alternatif olduğunu da bilfiil ben yazılı olarak iletmiştim.

Ondan sonra dedim ki, 'ben bu kadar konuşuyorum, sakın işlemlerimizde bir şey olmasın'. Baktık ki yaptığımız işlemler iddiaların tamamen tersi. Yani alınması gereken yerde satmışız, satılması gereken yerde almışız... Yüksek fiyattan almışız, düşük fiyattan satmışız. Cuma bizim 1 trilyon 160 milyarlık alışımız olmuş.

* Neden sizin üzerinize geliyorlar?

Meyveli ağaç taşlanır da ondan. Cuma günü borsa IMF'nin açıklamasıyla düşmeye başlıyor. Piyasada önde gelen kuruluş kim var: Global. Yönetim Kurulu Başkanı olup da eski başbakan Mesut Yılmaz ile akraba olan kim var: Mehmet Kutman. Kaldı ki ben 6 aydır borsada işlem yapmıyorum.

* Dışardaki görüşmelerinizden ne gibi sonuçlar çıktı?

Görüşmelerimizde bir kişi, ki bu çok ünlü çok önemli bir isim, yatırım yapmamasına iki önemli neden gösterdi. Birincisi 'Hukuk karşısında Türkiye'de herkesin eşit muamele görmediğine inanıyorum' dedi. İkincisi 'Şeffaflık yeterli değil' dedi.

Küresel krizde son durum nedir?

Son Amerika ziyaretim sırasında çok değerli bir insanla konuşma fırsatım oldu. Bana "Bak Mehmet" dedi. "Dünyada bilgi çağına girdik. Varolan bilgi her üç yılda bir ikiye katlanıyor. Bundan 100 yıl önce her 30-40 yılda bir ikiye katlanıyordu. Dünya önümüzdeki yüzyılda tarihinde görmediği verimlilikte bir döneme girecek. Toptan bir kalkınma yaşanacak. Tüm dünya kalkınacak ama dinlerdeki değişim oturana kadar kaotik bir dönem olacak" dedi. Ben, bunun çok uzun bir zaman olduğunu, daha kısa vadede, örneğin 10-20 yıllık sürede neler olacağını sordum. Şöyle bir cevap verdi:

"Dünya borsalarında 10 yılda bir en az iki düzeltme olur. Dow Jones önümüzdeki 10 yıl içinde belki yüzde 20-30'luk bir düzeltme yapacak ama 2010-2020 yılında 1 milyon seviyesine gelecek. Bu da öyle bir kalkınma yaratacak ki... Sizin gibi ülkeler, hele de şeffaflığı yapar, gerekli önlemleri alırsanız, kalkınma hızı ve gelecek sermayeyi tahayyül bile edemezsiniz." Ben de bu görüşe katılıyorum. Global kriz bence tamamiyle atlatıldı.

Mehmet Kutman Türkiye'nin doğru adımlarla çok kısa sürede büyük yol kat edeceğini belirtti. "Yaşamım boyunca Türkiye'nin AB üyesi olacağına inanmıyorum" diyen Kutman şöyle devam etti:

"Olması gerektiğine de inanmıyorum. Eğer biz aklımızı başımıza alır, tek vücut olur, ileri adım atmasını öğrenirsek, belki çok zor bir 1 yıl ya da 1.5 yıl geçer ama ondan sonra ulaştığımız yere hiç birimiz inanamayız. Şeffaf olmamız, hukuki işlerliği artırmamız, bir de kendimizi iyi tanıtmamız lazım.

* Bu zor dönem ne kadar sürer?

Bu hükümet politikalarına bağlı. İsterlerse 2 ayda da atlatabilirler ama Türkiye'de popülist politikalar fazla olduğu için ben bunun 1 yıl kadar sürebileceğini düşünüyorum.

*Yapısal önlemler alınabilecek mi?

Bunlar çok büyük şeyler değil ki, sosyal güvenlik reformu, tarım sübvansiyonları, bankacılık reformu, tahkim yasası.. Bu hükümet bunları mutlaka yapacak. Önümüzdeki altı ay içinde bunlar yapılacak ama bunlar yeterli mi tartışılır. Nasıl Arjantin'de Uzakdoğu'da para birimi bir başka sağlam para birimine çıpalandıysa, Türk Lirası da çıpalanmalı. Enflasyon son 10 yıldır 100'den 80'e oradan da 60'a yavaş yavaş iniyor. Bu belki halka acı vermiyor ama eğer bacağım kesilecekse ben bunun acı vermeden 1 senede parça parça kesilmesini değil, bir anda ve bir seferde kesilmesini tercih ederim.

Deniz BAYRAMOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır