kapat

08.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ekonomi Özkan'da
Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi ekonomi çevrelerini şoka soktu. Deneyimli siyasetçinin yerine Hüsamettin Özkan vekalet edecek.

Kriz döneminden geçen Türk ekonomisinin en yetkili isminin intihar girişiminde bulunması hem sanayi hem de mali kesimi şoka soktu. Hikmet Uluğbay'ın intihar teşebbüsünde bulunmasına ilk tepki mali piyasalardan geldi. Borsa Endeksi gün içinde yüzde 5.74 geriledi. Bono faizleri ise 3 puanlık yükselişle yüzde 105 seviyesine çıktı. Dövizde piyasasında tedirginlik başladı.

Borsanın düşüşü ve faizlerin çıkışında yabancı yatırımcıların satışları etkili oldu. Yabancılar IMF ile görüşmeleri yürüten takımın başı olan Uluğbay'ın intihar girişiminin ardından Türkiye-IMF ilişkilerinin belirsiz bir dönemi girebileceği korkusuna kapıldılar. Uluğbay'ın sağlığına kavuşup yeniden göreve dönüp dönmeyeceğinin belirsizliği, yabancı yatırımcılarda tedirginlik yarattı.

Olayın ilk şokuyla sert tepki veren piyasalar kapanışa doğru toparlandı.

Sanayi kesiminin ortak yorumu ise yılların deneyimli, dürüst politikacısı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminin şeref meselesi olduğu yönündeydi.

Öte yandan Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminde bulunmasının ardından bu bakanlığa Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan vekalet edecegi açıklandı. Uluğbay'ın bakanlık görevinden alınmayacağı, ancak iyileşinceye kadar Özkan'ın bu görevi üstleneceği bildirildi.

70'lerdeki gibi...
Başbakan Bülent Ecevit, NTV'de yaptığı açıklamada son günlerde gündeme oturan "borsada vurgun" iddialarına yönelik şunları söyledi:

"Söylentiler asılsız. Borsa spekülasyonlarının arkasında bazı sermaye grupları ve çıkar çevreleri bulunuyor. Bu gruplar IMF'den gerçekçi olmayan beklenti içine girdiler. Ancak bu beklentiler gerçekleşmeyince hayal kırıklığı ile spekülasyona yöneldiler."

Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminde bulunmasına kadar uzayan olaylar zinciri IMF belgelerinin borsaya sızdırılması ve yapılan manipülasyonla milyarlarca dolarlık kazanç sağlandığı iddiasına dayanıyordu.

Başbakan Bülent Ecevit bir başka soru üzerine, bu haraketi 1970'lerin sonunda kendi başbakanlığı döneminde bazı sermaye gruplarınca yürütülen kampanyaya benzetti. Başbakan spekülasyonların hangi gruplarca yürütüldüğünü açıklamadı. Ancak Ecevit, bu kez durumun 1970'lerden farklı olduğunu, hem Türk ekonomisinin güçlendiğini, hem de IMF'nin Türkiye'nin arkasında bulunduğunu söyledi.

"Büyük üzüntü içindeyiz"
IMF'nİn aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa bölgesinden sorumlu İcra Direktörü Willy Kiekens, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişiminden haberdar olduklarını belirterek, "çok üzücü bir olay, bu bizim için büyük üzüntü oldu. Ümidimiz, Uluğbay'ın biran önce sağlığına kavuşmasıdır" dedi. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin konuşmasında geçen "konsolidasyon" ifadesinin kesinlikle ''borç erteleme anlamına gelmediğine işaret eden Kiekens, ''Türkiye'nin borç erteleme ihtiyacı yok. Buradaki konsolidasyon mali açığın azaltılması anlamında kullanıldı." dedi. Kiekens, yapılan görüşmelerde, Hükümeti temsil eden Uluğbay'ın çok başarılı olduğunu vurguladı. "Uluğbay'ın gayreti sayesinde, Türkiye ile IMF arasındaki ilişkiler çok olumlu bir noktaya gelmiştir" diyen Kiekens, Uluğbay'ın sağlığına kavuşmasından sonra, çalışmalara birlikte devam etmeyi ümit ettiklerini kaydetti. Kiekens "Bu olayın, Türkiye-IMF görüşmelerini olumsuz etkileyeceğini zannetmiyorum. Zaten olumlu bir aşamaya geldiğimizi, ifade etmiştik" dedi.

Namuslu siyasetçinin sonu
Cengiz Kaptanoğlu
(Deniz Ticaret Odası Başkanı)

Sonsuz namuslu, gururlu bir insan. Çok üzgünüz. Türkiye'de böyle bir insanın onur meselesi yapıp intihar girişiminde bulunması bazı siyasetçilere bir mesajdır diye düşünüyorum. Kısa zamanda sağlığına kavuşup, yine ailesi ve çocuklarıyla biraraya gelmesini diliyorum. Namuslu ve dürüst siyasetçinin sonu böyle oluyor.

Bodrum'a tatile gidecektik
Sümer Oral
(Maliye Bakanı)

Malİye Bakanı Sümer Oral, Uluğbay'ın kısa zamanda sağlığına kavuşacağını ümit ettiğini belirterek, "Kendisi iyi. Yanına gittim, elini tuttum. Bilinci açık. Dün akşam telefonla konuştuk, gayet iyiydi. Hafta sonunda Bodrum'a geçip, hem çalışıp, hem de biraz dinlenmeyi planlamıştık" dedi.

Mutlaka soruşturma gerekli
Ayfer Yılmaz
(Hazine Eski Müsteşarı)

Hazİne eski Müsteşarlarından DYP İçel milletvekili Ayfer Yılmaz, son gelişmeler nedeniyle Borsa'da yaşanan durumun, soruşturma yapılmasını gerektirecek bir olay olduğunu söyledi. Yılmaz şunları söyledi: "Borsa'da gerçekleşen durum soruşturulması gereken bir olaydır. Bilginin veriliş şekli değil, kullanılış şekli önemlidir. "

Fazla bir bilgim yok
Selçuk Demiralp
(Hazine Müsteşarı)

Hazİne Müsteşarı Selçuk Demiralp, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimini değerlendirirken, "Bu konuda hiçbir şey konuşmak istemiyorum. Olayları sizin kadar ancak biliyorum" dedi. Demiralp dün kendisini ziyarete gelen Hazine eski Müsteşarı Yener Dinçmen ile yaklaşık 1,5 saat görüştü.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır