kapat

08.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Her şey Osmanlı şerefine!
Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun 700'üncü yılına tekabül eden bu yıl, başta moda sektörü olmak üzere her alandan kişi ve kuruluşlar tarafından değişik şekillerde kutlanıyor.

Yıllardır birçok tasarıma yansıyan Osmanlı'nın kültür mirası, bu yıl hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü kuruluş yıldönümü için birçok kuruluş konser, defile gibi bir takım organizasyonlar düzenliyor, sayısız firma Osmanlı'ya özel koleksiyonlar hazırlıyor, ürünlerinde tasarımlarında Osmanlı çizgilerine ağırlık veriyor...

Geçtiğimiz aylarda dünyaca ünlü modacımız Atıl Kutoğlu, bu çerçevede, Berna Yılmaz'ın himayesinde özel bir defile düzenlemiş ve eskiyi yansıtan ancak modernize edilmiş kıyafetler, aksesuarlar, büyük beğeni toplamıştı.

Onu, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan giysilerin sunulduğu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası sponsorluğunda gerçekleştirilen "Osmanlı'dan Esintiler" adlı defile izledi.

Bu yıl Ayyıldız mayoları da, Osmanlı'nın 700'üncü yılı şerefine, Osmanlı motiflerini taşıyan mayo ve bikinilere, bu seneki koleksiyonunda özel bir yer ayırdı. Gözalıcı renk ve desenlerle süslü mayo ve bikiniler, pareolar vitrinlerde yerini aldı. Eşarp ve fular türü aksesuarlar da bu motiflerin en çok kullanıldığı ürünlerin başında geliyor.

Bazı mağaza ve markalar da var ki, sadece Osmanlı motiflerini taşıyan ürünler sunuyor. Ottomania da bunlardan biri. Ottomania'da; çeşitli örtülerden yatak başlarına, abajurdan mutfak eşyasına ve çeşitli kullanım amaçlarına hitap eden birçok aksesuara kadar sayısız tasarımı bir arada bulmak mümkün.

Paşabahçe de, bu tanıtım çalışmalarına "Osmanlı Serisi" ile katılan firmalardan. Bu seride, Osmanlı motifleriyle bezeli altın ve gümüş işli kaseler, tabaklar ve daha birçok cam aksesuar yer alıyor.

Osmanlı düğünü
700'üncü yıl kutlamalarının, ülkemizin tanıtımında da büyük rol oynadığı kesin. Bir ülkeyi tanıtmanın en etkili yolları kültür, sanat, yemek gibi yollardan geçiyor. Bu yollardan bir yenisi de uluslararası düğünler...

Geçtiğimiz günlerde, İzmirli Henry Gabay ile New Yorklu Cynthia, Musevi olmalarına rağmen bir Osmanlı düğünüyle dünya evine girmeyi tercih ettiler. Çırağan Sarayı'nda, baştan sona Osmanlı geleneklerine uygun olarak organize edilen düğünde, 40 farklı ülkeden gelen misafirler ağırlandı.

Zeynep Fadıllıoğlu tarafından 9 aylık bir çalışmanın ürünü olarak organize edilen düğünde, Çırağan Sarayı bahçesine oturtulan beyaz Osmanlı çadırı başta olmak üzere, masa düzeninden yerdeki yastıklara kadar her şey otantik bir hava taşıyordu.

Vitrinlerden, sergiye
700'üncü yıl kutlamaları, vitrinlere de taşındı. Ünlü ayakkabı markası Shoe & Me'nin vitrinleri bu yıl Osmanlı tarzını yansıtan özel bir şekilde dizayn edildi.

Yürütülen tanıtım çalışmalarına, Paris'in ünlü alışveriş merkezi Galeries Lafayette de katılmıştı. KÜSAV danışmanlığında, Galeries Lafayette'de düzenlenen "İstanbul: Doğu'ya Açılan Kapı" adlı serginin, Osmanlı'dan günümüze Türk kültürünü ve sanatını tanıtmakta öneamli bir rol oynadığı kesin.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır