kapat

23.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİL YILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )

Sabancı: "Ben de koalisyonum"

Herkes sisteme kilitlenmiş. Ankara kaset hummasına kapılmış, titriyor. Sanayi Bakanı Ahmet Tanrıkulu, Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Bolu Valisi Nusret Miroğlu, Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan oturmuşlar DanoneSa Yönetim Kurulu Üyesi Gunther Mauerhofer'ın yanına, "Rekabeti kişneteceğiz" diye seslenen Sakıp Sabancı'yı alkışlıyorlar. Amaç, Bolu'da kurulan Akmina maden suyu fabrikasını hizmete açmaktan öte sanayileşmeye olan hasreti gidermek...

Sabancı coşkusunu gizlemiyor. Bu enerji Tarım Bakanı Gökalp'e de geçiyor, "Küçük bir köyde doğdum. Çiftçi çocuğu olmama rağmen, devlet bursuyla yurt dışında gıda mühendisliği okudum" diye başladığı cümleyi, "Sakıp Ağabey, sevincimden kabıma sığamıyorum" diye bitiriyor.

Forbes Dergisi bu yıl da dünya zenginler ligini açıkladı ve listeye Türkiye'den Sakıp Sabancı ile Rahmi Koç'un adını koydu. Sabancı, pek itibar etmediği Forbes sıralamasını "Çok çalıştık, Allah da bize yardım ediyor" sözleriyle yorumluyor. Bakan Tanrıkulu da DPT'deki günlerini hatırlatıyor: "Ankara'da gece iki kurumun ışıkları yanardı, biri Genelkurmay, öbürü DPT."

Hanımlara da söz hakkı
Sabancı, Türkiye'de en çok vergi veren 10 şirket içinde, 6 'sına sahip olmakla övünüyor. Bu övünme yeni bakanlara da bir mesaj: "Koalisyonlar başarılı olmuyor deniyor. Ben de bir koalisyonum. 6 kardeştik, sonra eşler geldi. Bizde hanımların da söz hakkı olduğundan sayımız 12'ye çıktı. Çocuklar oldu, 30'a çıktık. "

Sabancı'nın bu sözleri karşısında MHP'li bakanlar, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin "uzlaşma va atılım " sözlerini hatırlatıyorlar.

Sanayi Bakanı Tanrıkulu'nun geçen yıl gerçekleşen 400 milyar dolar tutarında yabancı sermaye yatırımı içinde, Türkiye'nin aldığı payın 1 milyar dolar olmasını eleştirmesi yürekleri serinletiyor. Ne de olsa "MHP dışa açık değil" eleştirileri ortada...

Raflarını dolduruyor
Sabancı Grubu Gıda Bölümü Başkanı Atıl Saryal yönetimindeki gıda şirketleri; CarrefourSa, Tikveşli, Sapeksa, Danonesa'nın 1999 sonunda 600 milyon dolar ciroya ulaşması bekleniyor. Bu durumda geçen yıla göre gıda bölümü yüzde 30 büyümüş olacak. Büyüme yatırımlarla devam edecek. Yalnızca CarrefourSa'ya 400 milyon dolar yatırım yapılacak.

Sayıları 2000'li yılların başında 22'ye ulaşacak olan CarrefourSa'lar, tarıma dayalı sanayi üretimini de destekleyecek politikaları izleyecek. DanoneSa; Hayat Su'yun ardından, yoğurt ve çocuk mamasına, en son da 11 milyon dolar yatırımla Bolu'nun Akkaya Mevkii'nden çıkan doğal maden suyunun şişelendiği, Akmina'ya da girdi.

Sabancı'nın sütlü ürünler ve bisküvi tüketiminde dünya lideri olan Danone ile geliştirdiği ortaklığın yanında; 1993 yılında Philip Morris'e bağlı Kraft Jacobs Suchard ortaklığıyla girdiği kahve, çikolata, toz içecekler pazarı da büyüyor. Rahmetli Vehbi Koç'la Maret'in açılışında konuşmuştuk:

"Akanla, kokana yatırım yapılmaz" dendiğini söylemişti. Şimdi görüyorum ki, Koç Maret'in yanısıra Güneydoğu'da besicilik yatırımıyla kokana asılıyor, Sabancı akana. Devir değişti...

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır