kapat

23.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şekeri ölçen saat
GlucoWatch'u takan şeker hastası, rahata kavuşacak. Saat düzenli kan şekeri ölçüyor, tehlike belirirse sinyal veriyor

DİYABET 1 tipi şeker hastaları, artık her gün parmaklarını delip şeker kontrolü yapmak zorunda kalmayacak. Amerika'nın Denver eyaletinde Colorado Üniversitesi uzmanlarının geliştirdiği ve 39 diabet hastası üzerinde denediği GlucoWatch adlı saat, hastaların kanındaki glikoz oranını anında saptayacak. Dün Amerikan Diabet Derneği'nin toplantısında tanıtılan GlucoWatch, onay alırsa 2000'de piyasaya sürülecek.

ŞEKER hastalarına hastalıklarını unutturacak olan bu mucize saat, her 20 dakikada bir kandaki glikoz oranı ölçüyor. Eğer hastanın kan şekeri normalin üstüne çıkar ya da altına inerse alarmla sahibini uyarıyor. Saatin takıldığı yerde hafif elektrik akımları hissediliyor. Cihaz böylece acı vermeden gözenekleri iyice açıp hastanın kanından fazla glikozu emiyor. Emilen glikoz miktarı cihazın üzerinde okunuyor. Saat ilk takıldığında hastanın kolunda hafif bir tahriş hissi doğuyor.

AMERİKAN Cygnus firması tarafından geliştirilen GlucoWatch, pille çalışıyor. 300 dolar (yaklaşık 125 milyon lira) fiyatla satışa çıkması beklenen cihazın algı mekanizması her gün 4 dolar karşılığında şarj ediliyor. Hastanın aleti günde bir defa standart parmak testiyle ayarlaması gerekiyor. Cihazı geliştiren firmanın yetkilileri, "Sadece Amerika'da 16 milyon şeker hastası bulunduğu düşünülecek olursa, buluşumuzun tüm dünyada büyük talep göreceği kesin" diye konuşuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır