kapat

23.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
400 Hizbullah üyesi tutuklandı
Bin 500 kişinin gözaltına alındığı ve 400 kişinin tutuklandığı Hizbullah operasyonu, Doğu ve Güneydoğu'da aralıksız olarak sürdürülüyor

EĞitim seviyesinin düşük olması ve PKK terör örgütünün bölgedeki aşırı muhafazakar kesimden tepki görmesi nedeniyle gelişmek için uygun ortam bulduğu Güneydoğu'yu kendine merkez olarak belirleyen Hizbullah örgütü, başlatılan seri operasyonlarla çökertiliyor. Operasyonlarla yakalanan örgüt mensuplarının yanı sıra Diyarbakır DGM'de haklarında dava açılan sanıkların yargılamaları da sürüyor. İran İslam Cumhuriyeti'ni model alan şeri esaslara dayalı bir devlet kurmak, 163 kişiyi öldürmek, 102 kişiyi yaralamak, zorla para toplamak, kundaklama gibi suçlardan yargılanan 165 sanıktan 56'sı için idam, 109'u için de 5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Örgüt deşifre edildi
Yetkililerin "En büyük Hizbullah Operasyonu" olarak adlandırdıkları operasyon, geçtiğimiz yıl Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nce başlatıldı. Halen devam eden operasyonlarla, örgütün yapılanması, faaliyetleriyle ilgili oldukça önemli bilgi ve belgeler elde edildi. Operasyonlarda Hizbullah örgütünün "İlim", "Menzil'' ve "Vasat" grubuna mensup 1500 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Sorgulamaları tamamlanarak adli mercilere sevkedilen bu kişilerden 400'ü tutuklandı. Örgüte yönelik düzenlenen operasyonlarda ele geçen dokümanlarda, örgütün bölge genelinde 20 bin sempatizan ve militan kadro sayısına ulaştığı belirlendi. Ele geçen dokümanlarda, tebliğ, cemaatleşme ve cihat (savaş) olarak üç aşamalı hedef belirleyen ve tebliğ aşamasını tamamlayıp cemaatleşme aşamasına geldiği savında olan örgütün sadece Diyarbakır'ın çeşitli semtlerindeki 58 cami ve mescitte siyasi eğitim verdiği, Diyarbakır Merkez, Silvan, Bismil, Ergani, Çınar, Çüngüş ilçelerine bağlı barınma amaçlı 60 köy bulunduğu ortaya çıktı.

Eğitim İran'da
Örgütün kadrolarını eğitim maksadıyla başta İran olmak üzere Ortadoğu ülkelerine gönderdiği belirlendi. Ele geçen belge ve elde edilen bilgilere göre hazırlanan bir raporda, yasadışı Hizbullah örgütünün belirli bir zaman ve yerde, amacı ve stratejisi belirlenerek kuruluşu yapılan bir örgüt olmadığı, fikri oluşumun 1979 İran devrimiyle birlikte şekillenmeye başladığı belirtiliyor. Operasyonlarda ele geçirilen örgüte ait bilgisayar disketlerinin çözümü sonucunda 14 klasör ve 20 bin sayfalık bilgi ve belge elde edildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır