kapat

23.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Göstere göstere takkiye yapmış!
Fethullah Hoca'nın hedefini piyasada satılan kitaplarında ve kendi sesinden kasetlerde ifade ettiği ortaya çıktı

Nuri KAYIŞ - Ali Ekber ERTÜRK

Fethullah Gülen'in, "gerçek niyetini" ve "takıyyesini" görmek için kimsenin kaset sızdırmasına gerek olmadığı ortaya çıktı. Şok kasetteki olay yaratan sözleriyle ilgili tartışmalar sürerken, Gülen'in benzer görüşler ifade ettiği kitap ve kasetlerin yurt çapında aleni şekilde satıldığı belirlendi.

Gülen, Prizma-1 isimli kitabının, "İslam ve Reaksiyoner Çıkışlar" başlıklı bölümünde, özetle şunları söylüyor:

* "Reaksiyoner hareketlerin tarih boyunca bir işe yaradığını ve böyle hareket edenlerin düşüncelerini nihayete ulaştırdıklarını hatırlamıyorum. Bizde de ilk demokratik hareketler reaksiyonerdir. Ama onlar da uzun ömürlü olmamış ve yıkılıp gitmişlerdir."

"Reaksiyoner olmayın"
* "Mesela, bizde ilk reaksiyoner hareketlerin olduğu devrede karşı cephenin nefretiyle oturup-kalkma, kinle hareket etme yerine insan yetiştirmeye, eğitime yönelik samimi, ihlaslı ve uzun vadeli çalışmalar olsaydı, şimdilerde herhalde zeminimiz çoktan lalezar hale gelmiş olurdu. Dikkat edin, 50'li yıllardan bu yana tam 40-45 yıl geçmiştir. O dönemde 10 yaşında olanlar, şayet üniversite okusalardı, şimdi zirvelerde ya da zirveleri zorlayan konumlarda bulunacaklardı. 20 yaşında bulunanlar, bugün 60-65 yaşında olacaklardı ki, bu da onların başbakanlar, reis-i cumhurlar seviyesinde en olgun dönemlerini yaşıyor olmaları demekti. Ne var ki, hep gayr-ı memnun tavrı içinde bulunuldu ve gayrı memnunlar hareketi diyebileceğimiz bu çıkışlar zamanla eriyip gitti ve yerini hasret ve hicrana bıraktı..."

* "Kuvvet dengesinin olmadığı durumlarda tekniğe, taktiğe başvurulmalıdır. Karşı gelinemeyeceği muhakkak olan kuvvetle çarpışmaya kalkmak davaya en büyük ihanettir..."

"Cihat kutsal vazife"
Gülen, yine piyasada satılan pekçok kasetinden biri olan "Gönül Dünyamızdan" isimli kasetinde de yer alan, 1979'da Manisa'nın Soma ilçesinde verdiği vaazda ise şöyle diyor:

* "Kim Allah'ın yüce adının bayraklaşmasını arzu ederek cihat ediyorsa o Allah yolundadır. Öleni şehit kalanı gazidir. Memleket bugün çok büyük vazifeleri yapmak gibi çok büyük cihat yapmakla vazifelidir. Bu çetin, bu büyük cihat vazifesinde Allah, bu vazifeyi şerefle yapmaya muvaffak kılsın."

* "Allah'a ve resulüne imanda birleşecek ve sonra da mal ve canlarınızla Allah yolunda mücadele edeceksiniz. Bir mümin cihat şuurunu içine yerleştirmişse, açılan cennet kapısıyla cihad yanyana gelseler, (cennete mi girmek mi istersin cihad mı yapmak istersin?) dense, o, (ben kalıp cihat yapmak isterim), diyecektir."

Piyasada 30 kitabı satılıyor
Gülen'in 30 kitabından 29'u Nil Yayınları'nda, "Hitap Çiçekleri" ise Nesil Yayınları'nda basıldı. Kitapları dağıtan Gökkuşağı Pazarlama Dağıtım AŞ.'den alınan bilgilere göre, bir ay önce çıkan son kitabı "Prizma-3" 42 bin sattı. Diğer kitapları ise bu yılın ilk 6 ayında ortalama 1000'er adet dağıtıldı ve satıldı. Kitapların bir kısmı şunlar:

* Asrın Getirdiği Tereddütler

* İnancın Gölgesinde

* Prizma 1-2-3

* Ölçü ve Yoldaki Işıklar

* Cihad ve İlahi Kelimetullah

* Sonsuz Nur

* Ölüm Ötesi Hayat

* Kalbin Zümrüt Tepesi

* İrşad Ekseni

* Fasıldan Fasıla 1-2-3

* Kırık Mızrap

* Fatiha üzerine Mülahazalar

* Buhranlar Anaforunda İnsan

* Günler Baharı Soluklarken

* Ölçü ve Yoldaki Işıklar

* Pırlanta Seti

* Huzmeler

* Yeşeren Düşünceler

* Yitirilmiş Cennete Doğru

* Zamanın Altın dilimi

* Kader

Cihat'ın anlamı
Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne göre "Cihat: Din uğruna yapılan savaş"

Türkiye Kalkınma ve Dayanışma Vakfı'nın Osmanlıca-Türkçe Lugatı'na göre: Cihad: Düşman ile muharebe. İlim ve imanla, söz ve fiille, mal ve canla bütün kuvvetini sarfetmek. Allah yolunda muharebe. Din için çalışmak. Erkan-imaniye ve esasat-ı diniyeyi muhafaza ve imanı takviye için cihd ve gayret etmek. Şeriat-ı garranın ahkamını muhafaza, Telimetullahı i'la, küfr-ü mutlakın ve küffarın fitneleri def ile hakimiyet-i Hakkı temin eylemek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır