kapat

23.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Reformlar Allah'ın emri
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince reformların vakit geçirilmeden ard arda yapılması gerektiğini belirterek, "Mali disiplinden taviz verilmemeli" dedi

Okan MÜDERRİSOĞLU

Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, aylardır bekleyen Bankalar Kanunu'nun TBMM'de kabul edilmesinin ardından sektörün ve ekonominin geleceğini SABAH'a değerlendirdi.

Türkiye'nin hiçbir şekilde mali disiplinden fedakarlık etmemesi gerektiğini belirten ve adeta Allah'ın emri olan yapısal reformları ardı ardına yapmasının önemine işaret eden Özince, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Bankalar Kanunu'ndaki yeni düzenlemeler ne getirecek?

Bankalar Kanunu'ndan beklenen, mali piyasaların, sermaye piyasalarının, finans piyasasının tamamıyle liberal bir anlayışla ve dünyanın gelişmiş ülkelerinin standartlarına götürülmesidir. Bunun vakit geçirilmeden yapılmasıdır. Önemli olan tanımlardan çok uygulamalardır. Cesaretli uygulamalara ihtiyacımız var. Bu sektörde, dünya rekabetine ayak uyduracak müesseselerin oluşturulmasına başlanması lazım.

* Yeni kanun, bankacılık sektöründeki sorunların çözümüne ne kadar katkı sağlayacak?

Tek konu kanun değil. Tıpkı trafikteki gibi. Trafik Kanunu çıkınca, kanunlar ağırlaşınca kazalar azalmıyor. Reel sektörde, bankacılık sektöründeki sıkıntılar için bir mucize mi olacak? Birtakım başka tedbirlerle bu adımların desteklenmesi lazım. En büyük sıkıntı finans sektörünün tam libere edilemeyişidir. Türkiye artık Allah'ın emri olan reformları ardı ardına yapacak ve mali disiplinden taviz vermeyecek. Bu arada bankacılık sektöründe de yeni kurulun dahi kurulması beklenmeden, sıkıntısı olan üyeler varsa onların mali bünyelerini güçlendirilmesine dönük işlerin yapılması lazım.

Mali disiplinden taviz yok
Özince konuşmasında bütçe açığının, GSMH'nin yüzde 12'sine ulaşmasını ise şu sözlerle yorumladı:

"Bu durum mali disiplinin önemini, taviz verilmemesi gerektiğini gösteriyor. Mali disiplinden asla fedakarlık edilmemeli."

Firmaları istemeden hırpalıyoruz
Piyasalarda canlanmanın başladığını belirten Özince, şöyle devam etti:

"Ciddi bir canlanmayı iyileştirme yapılmasına bağlıyorum. Bizim vergi yasası ve, karşılık kararnamesiyle ilgili isteklerimiz henüz bekliyor. Karşılık kararnamesi ilgili mevzuatın sıkışıklığı, istemeden birçok firmayı hırpalamamıza neden oluyor.
Ani bir iyileşme beklemiyorum. Sıkıntıları asgarisinden atlatacağımızı düşünüyorum.

'IMF mecburi değil ama yararımıza'
İŞ Bankası Genel Müdürü Ersin Özince IMF ile yapılacak anlaşmanın bir mecburiyet olmadığını ama Türkiye'nin menfaatine olduğunu belirtti. Özince şöyle devam etti:

"Türkiye'nin kendi sorumluluklarını kendisinin bilmesi gerekiyor. Türkiye'nin dünya rekabetine ayak uydurabilmesi için o standartları kabul etmesi kaçınılmaz. Dünya, gelişen piyasalardaki krizlerin de etkisiyle standartları yükseltiyor. Biz borç buluruz deniliyor. Ama önemli olan bu borcun nereye harcandığı. Bankaların ATM imkanları kadar sermaye yeterlilik rasyolarının da yükselmesi lazım. Reformların IMF'ye değil, ülkeye faydası olacak. Biz dünyada her yönüyle rekabet edebilecek gücümüz var.

İMKB'den aracılara destek
Akbank Borsası mali durumlarında güçlük olan aracı kurumlara destek olmak için aracıların Takasbank'daki paylarını satın alma kararı aldı. İMKB Başkanı Osman Birsen imzasıyla yayımlanan genel mektupta, zor durumdaki aracı kurumların Takasbank'daki hisse senetlerini satmak istediklerini ve bunların azami 300 milyar liralık kısmının borsa tarafından satın alınacağı belirtildi.

Ayrıca satın alınan tutar 2000 yılından itibaren her yıl Maliye Bakanlığı tarafından bir önceki yıl için belirlenere ilan edilen yeniden değerleme oranı ile değerlendirilecek.

Genel mektupla yapılan açıklamada, Takasbank hisse senetlerinin cari değerini İMKB günlük bülteninde belirleneceği açıklandı. Takasbank hisselerinin fiyatı her ay düzenli olarak günlük bültende yer alacak. Alımlar da bu değer üzerinden gerçekleştirilecek. Aracılar satış için öncelikle SPK'ya başvuracaklar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır