kapat

23.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Herkesin parası kara mı?
'Nereden buldun' sorusunun yanlış olduğunu belirten Demirel ihracatçılara seslenerek "Nefesimiz tükendi diyemeyiz. Geriye gidemeyiz, ha gayret. Hedef 100 milyar dolarlık ihracat" dedi

Fatih ATİK

ANKARA- Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 6. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında sanayicilere moral veren Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Geriye gidemeyiz. Eksiyle işimiz yok, işimiz artıyla. Ha gayret" diye konuştu.

"Mali milat" ve "nereden buldun" uygulamalarının yanlış olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Demirel, kara para aklanmasına önlem olarak getirilen bu uygulamayı eleştirdi ve "Herkesin parası kara para mı?" diye sordu. Demirel, "Nereden buldun sorusu bana kalırsa yanlış bir sorudur" diyerek bu düzenlemenin hukukun temel prensiplerine aykırı olduğunu söyledi. Demirel, şu mesajları verdi:

* MALİ MİLAT: Demirel, vergi kanunundaki önemli meselelerden birini mali milat olduğunu belirtti. Demirel, "Her vatandaş eğer beyan etmediği parasını kullanırsa onu mahkemeye götürürsünüz. İyi ama 'Kara para aklanmasına böyle engel oluruz' Herkesin parası kara para mı? Yani cebinde üç kuruş parası bulunan adamın parası kara para mı?" diye konuştu. Demirel'in bu sözleri dinleyenler tarafından uzun süre alkışlandı.

* NEREDEN BULDUN: Demirel, "Nereden buldun sorusu aslında bana sorarsanız yanlış bir sorudur. Çünkü hukukun genel prensibi iddia varsa bu iddianını doğruluğunu ispatlamak iddia edene aittir. Vatandaşa diyorsunuz ki arkadaş namuslu olduğunu ispatla. Sen onun namuslu olmadığını ispatla."

* 100 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ: Türkiye'nin kısa vadede 100 milyar dolar, orta vadede ise 200 milyar dolar ihracatı hedeflemesini vurgulayan Demirel şöyle konuştu: "Buraya kada nefesimiz tükendi diyemeyiz. Öyleyse önümüzde ne tıkanmışsa onu açmalıyız. Bu yarışa devam etmeliyiz."

* BORÇ YÜKÜ: Demirel, "Kaygı vermesi gereken nokta, kamu kesimi iç borç yükünün PSBR'ın artışıyla doğru orantılı olarak artma eğilimi taşımasıdır. Kaygı vermesi gereken diğer bir nokta borç çok değil borcun ödeme vadeleri kısa. Onun içinde devlet faizlerini borçla ödeyecek, masraflarını karşılayacak piyasadaki parayı emiyor" dedi.

* KAMUNUN BORÇLANMA GEREĞİ: Kamu kesimi borçlanma ihtiyacının önüne geçilmesini isteyen Demirel şöyle konuştu: "Yüksek faizleri körükleyen unsur kamu kesimi borçlanma ihtiyacının, yani PSBR'ın giderek artmakta olmasıdır. Bu oranın mevcut yüzde 12'ler düzeyinde rekabet etmekte olduğumuz gelişmiş ekonomilerdeki gibi yüzde 4'lerin altına düşmesi lazım."

* 15 MİLYAR DOLAR LAZIM: Demirel, "yaşanan mali tıkanıklık karşısında Türkiye'nin acilen 10-15 milyar dolarlık yeni bir kaynağı ekonomisinin emrine sunmak ve iç borç stokunu zamanan yayarak azaltmak durumundadır" diye konuştu.

* DEVLET VATANDAŞI KISMANMAMALI: "Devlet vatandaşın yapabileceği işleri mutlaka vatandaşlarına bırakmalıdır" diye konuşan Demirel, "Kendi vatandışını kıskanan devlet olur mu?" dedi.

* HA GAYRET: Demirel, "Türkiye'nin bir sorunu var bu sorun fevkalade önemli fevkalade ciddi. Türkiye hükümetiyle devletiyle ihracatçısıyla beraberce bu sorunlara çare aramalı" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi toplantısından somut tedbirler çıkarılmasını isteyen Demirel, "Yıl sonuna doğru ihracatta yüzde 5'lik bir açık verirsem ben bunu kapatamam. Kapatamadığım takdirde dışarıdan para alacağım. Türkiye dışarıdan siyasi şartlı para aramamalıdır. En büyük endişem odur" dedi. Demirel, "Seferberlik yaptık pekçok gayretler sarfettik önemli bir yere geldik geri gidemeyiz. Eksiyle işimiz yok işimiz artıyla. Ha gayret" dedi.

Oğuz yeniden başkan
TİM dünkü genel kurulunda seçilen icra komitesi, ilk toplantısında görev dağılımını yaptı. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri'ni temsil eden Okan Oğuz, yeniden TİM İcra Komitesi Başkanı oldu.

Demirel'den ekonomik tespitler
* Dünya ekonomisi kriz şokundan sıyrılıyor

* Ekonominin sıkıntısı mali ve siyasidir

* Türk ekonomisinin 15 milyar dolara ihtiyacı var

* Bankaların topladığı parayı devlet emince geriye birşey kalmıyor

* Kamunun borçlanma ihtiyacının yüzde 4'lere çekmeliyiz

* Vergi kanuna kimsenin itiraz ettiği yok.

* Kısa vadede 100 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmalıyız

* İhracatı Türkiye'nin bağımsızlığı kadar önemli sayıyorum.

İhracatçılar: Yıkılmadık ayaktayız
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 6. Olağan Genel Kurulu'ndan Ankara'ya anlamlı mesajlar gönderildi. İhracatçılar, Mahsun Kırmızıgül'ün, "Yıkılmadım ayaktayım, dertlerimle başbaşayım" parçasıyla durumlarını özetlerken TİM Başkanı Okan Oğuz, "Rekabet edemiyoruz, ihracatımız günbegün kan kaybediyor" uyarısını yaptı,

Yıkılmadım...

İhracatçılar Meclisi'nin Hilton Oteli'ndeki toplantısında TİM'in hazırlattığı multivizyon gösterisindeki değerlendirmeler büyük ilgi gördü. Global krizle ihracatın sorunlarının ağırlaşmasına karşın, siyasi sorunlar nedeniyle sektöre ilgi gösterilmediğinden yakınan ihracatçıların sunduğu multivizyonda ihracatın sorunlarını anlatan görüntüler eşliğinde Mahsun Kırmızıgül'ün, "Yıkılmadım ayaktayım, dertlerimle başbaşayım" parçası çalındı. İhracatın sorunlarının son bir yılda giderek ağırlaştığını belirten Oğuz, "Bu sorunları dile getirmemizi lütfen kriz tellallığı olarak yorumlamayın" dedi ve şu tabloyu çizdi:

* Kur Politikası: Biz devalüasyon beklentisi içinde değiliz. Ancak Türkiye hiçbir şekilde reel kur politikasından ödün vermemeli.

* Finansman: Türk ihracatçısı libor artı 15-20'lerde faizlerle finansman bulabiliyor. Tek kurtarıcı olan Eximbank da karaya oturmuş durumdadır. Nitekim rekabet edemiyoruz ve ihracatımız günbe gün kan kaybediyor.

- İhracat hedefi: 3 yıldır hep 30 milyar dolarlık ihracat hedeflemesine karşın bunu gerçekleştiremiyor. Çünkü mehter takımı gibi ilerliyoruz, iki ileri bir geri... İhracatta seferberlik ilan edilmeli.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır