kapat

23.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
IMF: ÖTV mutlaka getirilmeli
IMF'nin Türkiye için hazırladığı modelde, enflasyonun 2 yılda yüzde 15'e indirileceğini söyledi

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA-Türkiye ekonomisi üzerindeki incelemelerini sürdüren IMF Türkiye Masası uzmanları, 2001 yılına dönük reçetesini açıkladı. IMF'in reçetesi, görüşmelere katılan ekonomi yöneticilerine iletildi.

IMF'nin hazırladığı modelde, enflasyonun önümüzdeki 2 yıl içinde yüzde 15'e indirilmesi, gelir arttırıcı önlemler alınması, yatırımların kısılması, maaşların ve tarımsal ürün fiyatlarının her yıl hedef alınacak enflasyona göre belirlenmesi önerileri dikkati çekti.

IMF Heyeti'nin, bir yandan devam etmekte olan Yakın İzleme Anlaşması'nın uygulama sonuçları çerçevesinde yıllık konsültasyon yaptığı diğer yandan Türkiye'nin öteden beri istediği 2001 yılına dönük fon destekli enflasyonla mücadele programına ilişkin model hazırladığı anlaşıldı.

IMF reçetesinde öncelikler; mali disiplin, yapısal reformlar, gelir arttırıcı önlemler ve kur politikası başlıkları altında toplandı.

Türkiye'nin bu yıl 1 katrilyon liradan az olmamak üzere, gelecek yıl 4 katrilyon lira ilave gelir performansına ulaşması gerektiği ifade edildi.

IMF'nin geniş kitleleri yakından ilgilendiren en kaydadeğer yaklaşımı ise memur maaşlarının, kamu işçi ücretlerinin ve tarımsal ürün fiyatlarının yaşanmakta olan değil mutlaka hedeflenen enflasyona göre belirlenmesi şeklinde yansıdı.IMF, ÖTV'ye geçilmesini ve ÖTV kapsamındaki ürünler üzerinden önümüzdeki dönemde gelir yaratılmasını da önerileri arasına aldı.

Kamu maliyesinde disiplin, yatırımlarda selektif politikalara uyulması, uluslararası tahkimi de içeren hızlı özelleştirme, özelleştirme gelirlerinin kamu borçlanmasını azaltacak şekilde kullanılmasına ilişkin yasal değişiklik, sosyal güvenlik reformu, tarım politikalarında gelir desteğine geçilmesi de IMF'nin modelinde üzerinde durulan konular oldu.

Merkez Bankası'nın "Para Kurulu" gibi çalışması istenirken, kurun çıpa olarak kullanılması yönündeki önerisi ise sıcak karşılanmadı. IMF, 2001'e kadar enflasyonun yüzde 15'e doğru çekilmesi, büyümenin % bandında tutulmasını istedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır