kapat

23.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Filmsiz fotoğraf çağı
Dijital fotoğraf makineleri giderek ucuzluyor. Yetenekleri de artıyor. Resim kalitesi yüksek, deklanşöre her bastığınızda para yazmayan, sonradan resim üzerinde ışık renk ayarları yapabildiğiniz bir cihaz.

Dijital fotoğraf makineleri hakkında en yaygın önyargı resimlerdeki netliğin iyi olmadığı, çözünürlüğün yeterince yüksek olmadığı yönünde. İlk başta bu düşüncenin yanlış olduğunu belirtmekte fayda var. Birkaç yıl önce dijital kameralar cazip değildi, ama köprünün altından çok sular aktı.

Üstün aygıt
640'a 480 çözünürlükte çekilen bir dijital fotoğraf 15'e 9 cm'lik karta basılmış fotoğraflar ile aynı kalitede, oysa yaklaşık 500 dolarlık bir makineyle klasik film tabanlı fotoğraflardan ayırt edilmesi imkansız kalitede 1280x1024 çözünürlüklü resimler de elde edebilirsiniz. Dijital fotoğraf makineleri, film ve banyo parasını ortadan kaldırıyorlar.

Artık her deklanşöre bastığınızda para yazmıyor. Resimler iki üç dakikada hazır oluyor. Makinenin renkli ekranından resmin saklanmaya değer olup olmadığını anında öğreniyorsunuz. Resimleri makineden bilgisayara aktarmak artık hiç dert değil. Örneğin Sony Mavica bildiğimiz disketi kullanıyor. Diğer makinelerin çoğu CompactFlash veya SmartMedia adı verilen bellek kartlarını kullanıyorlar. Sanyo 350, Flashpath adında bir mini adaptörle SmartMedia kartını disket sürücüsüne takılabilir hale getiriyor. Bu son derece şık ve kullanışlı bir özellik. Resim formatları da tüm dünyada en yaygın standart olan JPEG. Çoğu dijital fotoğraf makinesinde hareketli resim çekme imkanı da var. Şimdilik yaklaşık bir dakika süren video kliplerle yetinmek zorundasınız. Tabii resimlerdeki değişiklik olanakları, kliplerde de geçerli. Kayıt elbette sesli.

Her anlamda kullanışlı
Bu kadar video klipten söz etmişken doğru dürüst bir video kamera alırım diye düşünebilirsiniz. Ama video kamera da dijital fotoğraf makinesinin yaptığı işleri yapamaz. JPEG formatında sıkıştırılmış resimleri doğrudan bilgisayara aktarıp, açıp, üzerinde rengiyle ışığıyla oynama seçeneği başka bir cihazda yok. Kağıda basmak isterseniz renkli yazıcılardan, iyi kalite kağıt kullanarak, normal fotoğraf kalitesinde sonuç almanız mümkün. "20-30 dakikada pili bitiyor" diye duyduysanız bu düşüncenizden de vazgeçin. Çünkü çoğu makinede şarj edilebilir piller standart olarak bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda içinde minik bir sabit disk olan dijital makineler de çıkacak.

Belli başlı dijital fotoĞraf makineleri:
Sanyo VPC X350

Sony MVC-FD81

Kodak DC260

HP PhotoSmart C30

Agfa ePhoto 780, ePhoto 1680

Eastman Kodak DC210 Plus, DC260

Casio QV-7000SX

Epson PhotoPC 700

Fujifilm MX-500, MX-700; Leica digilux

HP PhotoSmart C90

Konica Q-M100V

Olympus D-940 Zoom, D-1400XL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır