kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİL YILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )

Doğunun geleceği DAP'ta

Doğu ve G.Doğu'da yer alan 16 ilin ekonomik ve sosyal verilerinden yola çıkılarak 5 üniversitede çalışan 300 civarında öğretim görevlisinin, 766 milyar liraya hazırlayacağı

Doğu Anadolu Projesi, yıl sonuna kadar DPT'ye teslim edilmiş edilecek.

Bölgeler arası gelişmişlik farklarının azalması ve gelişme olanaklarının belirlenmesi amacıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ardahan, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van ve ayrıca Doğu Karadeniz'de bulunan Bayburt ve Gümüşhane illerini içine alacak şekilde; Doğu Anadolu Projesi Ana Planı hazırlandı.

Bu projede Erzurum-Atatürk Üniversitesi, Van-Fırat Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kars-Kafkas Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi aralarında bir 'Konsorsiyum Anlaşması' imzalayarak, iş bölümü yaptı. Mart 1998'de yapılan ve DPT'nin de katıldığı toplantıda projenin genel koordinatörlüğünü Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Eyüp İsbir üstlendi.

Bir sivil inisiyatif...
DAP'ın, GAP gibi bölgesel kalkınma planı oluşturması bekleniyor. Yaklaşık 300 öğretim elemanına 766 milyar vererek, bu planın çıkmasını talep eden DPT, hazırlanan 6 rapor sonunda ortaya çıkacak fizibilite çalışmasını, bu yıl çıkacak 7'inci 5 Yıllık Kalkınma Planı'na koymayı hedefliyor. Bugüne kadar üniversite görevlileri ilk üç raporun hazırlığını tamamladı. Asıl amaç ise Meclis'e gönderilen DAP raporunun yasallaşması.

Nüfus yapısı ve istihdam, hizmetler, kentleşme, ulaştırma, haberleşme, imalat sanayi, enerji, madencilik, hayvancılık, tarım gibi 19 sektörü ele alan koordinasyon kurulunda, 11 sektör analizini Atatürk Üniversitesi yürütüyor. Üniversiteler raporlarını bölgedeki sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerini dikkate alarak hazırlıyor. O nedenle ortaya çıkan DAP, bir sivil insiyatif olarak görülüyor.

Erzurum'da başlamıştı
Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı da olan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral, DAP üzerine ilk çalışmayı, 1993-1997 raporu olarak kamuoyuna sunmuştu. O tarihlerden beri süren Erzurum'un yüttüğü öncü çalışmalar, artık DPT'nin de sahip çıktığı bölgesel kalkınma planı olarak kamuoyuna malodu.

Bir hatırlatma da yapmak gerekirse, Türkiye'de "kalkınmada öncelikli yöreler" uygulaması 1964 yılında başladı. 34 il bu kapsama alındı. Bunlara karşın İstanbul'da kişi başına 100 olan gelirin, Hakkari'de 9.5 olmasının önüne geçilemedi. Güney Doğu Anadolu Projesi'nin başarısı, DAP için de hedefleniyor. Son yıllarda bölgesel kalkınma üzerinde farklılıkların özellikle GAP'ın devreye girmesiyle aşılmasında gösterilen başarı, diğer illeri de harekete geçirdi.

DAP'ın dışında Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Projesi (DOKAP) ve Amasya, Çorum, Samsun, Tokat ve Yozgat illerini kapsayan Yeşilırmak Projesi de gündeme geldi.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır