kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sivil DGM'ye vize
Meclis Anayasa Komisyonu, beşe karşı 16 oyla DGM'lerden askeri hakimlerin çıkarılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifini kabul etti

DGM'lerin bünyesinden askeri hakimlerin çıkarılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda 5'e karşı 16 oyla kabul edildi. Sivil DGM öngören Anayasa değişiklik teklifi, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak. Genel Kurul'dan geçmesi için enaz 330 oy gerekiyor. Kabul oyları 330 ile 367 arasında çıkarsa, Cumhurbaşkanı teklifini referanduma sunacak. Kabul oyları 367 ve üstünde çıkarsa, Anayasa değişikliği referanduma gidilmeden gerçekleşmiş olacak.

"İmralı'yla ilgisi yok"
Komisyondaki görüşmelerde ilk sözü alan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, DGM'lerde askeri hakim bulunmasının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından adil yargılamaya engel bir unsur olarak görüldüğünü hatırlattı, mahkemenin DGM'lerin verdiği iki karar nedeniyle Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum ettiğini bildirdi. Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne imza koymuş bir ülke olarak DGM'lerin yapısını değiştirmesi gerektiğini anlatan Türk, bunun yapılmaması halinde önümüzdeki yıllarda DGM'lerin verdiği kararlar nedeniyle karşımıza çok sayıda tazminat yükümlülüğü çıkacağını söyledi. "Hukukumuzu uluslararası normlara uydurmak zorundayız. Bu teklifin İmralı'da süren davayla bir ilgisi yok" diyen Adalet Bakanı, Türkiye'de halen 8 il'de faal durumda 18 DGM bulunduğunu, bunların gündeminde 7 bin 22 dava olduğunu ifade etti. Türk, Türkiye'de DGM'lerin kaldırılma zamanı gelmediğini de vurguladı ve Anayasa değişikliğinin referanduma gidilmeye gerek kalmadan kabul edilmesini temenni ettiğini, "çünkü şu aşamada ülkenin bir referanduma tahammülünün olmadığını" da sözlerine ekledi.

"Sivil Anayasa yapalım"
DSP'li Edip Özgenç de, DGM'lerin acil olarak sivilleştirilmemesi halinde Abdullah Öcalan'ın kendisi için verilecek kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmesinin ve davayı kazanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. FP'li Lütfü Esengün, "Türkiye'nin ihtiyacı olan Anayasa'nın sadece bir maddesinin değiştirilmesi değil, yepyeni, sivil bir anayasa hazırlanmasıdır. Şayet, 143'üncü maddeyi teklifte öngörüldüğü şekilde değiştirirsek DGM'lerin şimdiye kadar verdiği tüm kararları tartışılır hale getirmiş oluruz" dedi. FP'li Mehmet Ali Şahin de, DGM'lerin tümüyle kaldırılmasını istedi, benzer bir mahkemenin faşizm dönemi İtalya'sında görev yaptığını, sonra kaldırıldığını kaydetti. FP'li Süleyman Arif Emre de, DGM'leri "Defolu kuruluşlar" diye nitelendirdi.

FP'li Mustafa Kamalak, 12 Eylül yöneticilerinin yargı önüne çıkarılmasını engelleyen ve bu dönemdeki kararlar için mahkeme yolunu yasaklayan Anayasa'nın geçici 15'inci maddesi ile DGM'ler tümüyle kaldırılmasını istedi. FP'liler bu yönde değişiklik teklifi verdiler. Ancak teklifler reddedildi.

Kim ne oy verdi?
Sivil DGM öngören Anayasa değişikliğine ise DSP, MHP ve ANAP'lılar kabul, FP'den Mehmet Ali Şahin, Mustafa Kamalak ve Süleyman Arif Emre, DYP'den Ahmet İyimaya ve Salih Çelen ret oyu verdiler. FP'den İsmail Alptekin ve Şeref Malkoç, MHP'den Mehmet Şandır ve ANAP'tan Işın Çelebi ise oylamada bulunmadılar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır