kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turistik tesis çölü
Türkiye Rivyera'sının (Akdeniz sahili) incisi Kemer Türk turizminin acı halinin simgesi gibi. Bazı tesisler daha sezonu açmadı, bazıları ise açmadan kapattı. Tek umut yerli turist ve Ruslar...

Ali ÖZLÜER - İlker İNANÇ (SHA)

PKK terörü propagandası ile büyük yara alan Türk turizminin en önemli merkezlerinden 60 bin yatak kapasiteli Kemer, 'uzatmaları oynuyor.' Kemer'in gözde tesisleri Ceylan İntercontinental, Green Wood Resort, Club Mare Vista, Kemer Holiday Club, Eldorador, Club Salima, Magic Life Der Club Kiriş kapıya kilit vuran tesisler arasında. Bu tesislerden bazıları okulların tatile girmesiyle, "eğer talep olursa" turiste kapılarını açmaya hazırlanırken büyük bölümü de gelecek sezona kadar kapalı kalma kararı almış durumda. Tesisler ya kapatılıyor ya da anormal fiyat indirimlerine gidiliyor. Bölgede 6 tesisi bulunan Öğer Tur, bunlardan bazılarını bu sezon açmayacak.

97'de başladı
Bir dernek altında (KEMİAD) toplanan Kemerli işadamları sorunlarına köklü çözüm arıyorlar. Onlar bu düşüşün sadece Apo ve PKK ile açıklanamayacağını, sorunun daha derinlerde yattığını düşünüyor. Örneğin Türkiz Otel'in Genel Müdürü Feridun Tabur, Abdullah Öcalan'ın yakalandığı şubat ayından beri toplu rezervasyon iptalleri yaşandığını kabul eden Tabur, yine de düşüşün asıl başlangıcının 97 yılı olduğuna dikkat çekiyor. Gerçekten de, sahibi olduğu Türkiz Otel'in kayıtlarında geçmiş üç sezona yönelik bir inceleme, onun bu görüşünü destekleyen sonuçlar veriyor. 9 Haziran 97'de yüzde 61 olan doluluk oranı, 98 yılında yüzde 40 civarında seyretmiş. 99'da ise bu rakkam yüzde 33'e gerilemiş.

Kemer'de küçük esnaf da büyük sıkıntıda. Sezon başından beri resmi olarak 420 işletme iflasa gitmiş; henüz iflasını ilan etmeyen esnaf ise evini arabasını satarak krizden çıkmaya çalışıyor. Önceleri yaz aylarında adeta yabancı bir ülke görüntüsü alan, sokaklarında Türkçe'nin duyulmadığı, yerli turiste neredeyse kapalı olan Kemer'in blugün artık tek umudu var, yerli turist.

Türk turizminde yaşanan durgunluktan etkilenmeyen ve Kemer'de diğer tesislere oranla daha fazla turistin konakladığı Club Phaselis Genel Müdürü Murat Ildır, ağırlıklı olarak Rus pazarına hizmet verdikleri için 'terör' gerekçeli rezervasyon iptallerinden etkilenmediklerini söylüyor..


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır