kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Samimiyetsiz bütçe!
Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil, bütçe dışı kalemlerle birlikte gerçek açığın GSMH'nin ortalama yüzde 2-3'ü kadar daha fazla olduğunu söyledi

Bütçe görüşmeleri tüm hızla sürerken Hazine Müşteşar Yardımcısı Ferhat Emil Türkiye'de hazırlanan bütçelerin samimiyet ilkesinden uzak olduğunu söyledi. Emil, tüm bütçe dışı işlemlerin, bütçe içinde tam ve doğru biçimde gösterilmesi gereğinin altını çizdi.

Emil, resmi bütçe açığının dışında 'yarı mali işlemler' olarak adlandırılan banka, şirket kurtarmak için ödenen paralar ve görev zararları kalemlerinin bütçede gözükmediğini hatırlattı.

Ferhat Emil, TESEV'in düzenlediği 'Kamu Maliyesi'nde Saydamlık' konulu konferansta bütçede gözükmeyen ve açığı gerçekte artıran uygulamaların mutlaka göz önüne alınması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

Açık daha fazla
"Bütçeden mahsup edilecek ödemeler, hibe uygulamaları, nakit dışı tahvil ihraçları, küçük tahkimler ve garantili krediler, gerçek açığını mevcut açıklanandan daha fazla olmasına neden oluyor. Bizim yaptırdığımız çalışmada son 5-6 yıllık dönemde resmi bütçe açığının üzerine GSMH'nin ortalama 2-3'ü kadar bir miktarın daha eklenmesi gerekiyor. Tabii bu kesin rakam değil."

Gerçek bilanço çıkarılmalı
Kamunun tüm gelir ve harcamalarını kapsayan bir bilanço çıkarması gerektiğini söyleyen Emil, şu noktaların altını çizdi:

*Mali mevzuat karmaşık. Açın bütçe kanunlarını okuyun. Hatta iki üç defa okuyun birşeyler anlamakta zorlanırsınız.

* Ödeneği olmayan harcamalar için oluşturulan ve faiz ödemelerinde kullanılan 'Bütçeden mahsup edilecek ödemeler hesabı' istisnalar dışında mutlaka kaldırılmalı.

*Hibe uygulamaları, nakit dışı tahvil ihraçlar gibi kalemler Hazine üzerinde yük olup bütçede gözükmeyen gider kalemleri önemli miktarlar tutuyor.

* Mali saydamlık, sivil toplumun bütçeye sahip çıkması ile olur. Çevre uygulamaları ve siyasi konularda duyarlı olan toplumun bütçesine de sahip çıkması gerekiyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır