kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Özelleştirmeye hız
ÖYK toplantısında yasal düzenlemelerin yapılması için çalışma başlatılması ve özelleştirmelere süratle devam edilmesi kararlaştırıldı

Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, özelleştirme uygulamalarının tüm süratiyle devam edeceğini söyledi. Yalova, ÖYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, özelleştirmenin önündeki hukuki engellerle ilgili yasal, anayasal değişiklik önerilerinin bir çalışma halinde bir an önce Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirileceğini ve ardından Meclis'in onayına sunulacağını bildirdi.

ÖYK (Özelleştirme Yüksek Kurulu) dün Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında yeni hükümet döneminde ilk toplantısını yaptı. Başbakanlık'ta 3 saat 10 dakika süren toplantıya, Başbakan Ecevit'in yanı sıra kurul üyesi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, devlet bakanları Yüksel Yalova ve Hikmet Uluğbay, Maliye Bakanı Sümer Oral ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu katıldı. Kurul toplantısına, ayrıca Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar başkanlığında Özelleştirme İdaresi heyeti de katıldı.

Yeni strateji belirlenecek
Başbakan Bülent Ecevit, özelleştirme ile ilgili aksaklıkların, Anayasa'dan, yasadan ve şimdiye kadar uygulanan politikalardan kaynaklanan olumsuz sonuçların gözden geçirilmesi ve yeni tedbirlerin alınması gerekeceğini söyledi. "İtiraf etmek gerekir ki şimdiye kadar özelleştirmeden beklenen olumlu, yeterli sonuçlar alınamamıştır" diyen Ecevit, Özelleştirme İdaresi'nden özelleştirmeyle ilgili yapılması gereken düzenlemeler konusunda çalışma yapmasını istedi.

Ecevit, özelleştirmeyi yeniden yapılandırmak gerektiğini söyledi. Ecevit özelleştirme gelirlerinin giderlerinden az olduğunu hatırlatarak bu tip bir uygulamayla özelleştirmenin anlamınının kalmadığını belirtti. Bu arada Ecevit önceki uygulamaları nedeniyle Uğur Bayar'ı tebrik etti.

Eşitlik ve dürüstlük...
Devlet Bakanı Yüksel Yalova toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, Türkiye'de özelleştirme için yeni bir strateji belirleneceğini söyledi. Yalova, Özelleştirmenin genel çerçevesini 'açık, şeffaf, herkese eşit, dürüst, üzerinde en küçük bir tartışmanın olmayacağı uygulama' olarak belirtti. İlk toplantıda İdare'nin 1985'den beri süregelen özelleştirme çalışmaları hakkında genel bir bilgi verdiğini ve özelleştirmeyle ilgili aksaklık noktalarının değerlendirildiğini belirten Yalova, özelleştirme kapsamında bulunan kuruluşlarının durumlarının ve kapsama alınacak yeni kuruluşların, özelleştirme takviminin ve 1999 yılı özelleştirme hedefinin bir sonraki toplantısında ele alınacağını söyledi.

Uluslararası tahkim
Devlet Bakanı Yalova, bu toplantı çerçevesinde kararlaştırılan konuları, önümüzdeki Özelleştirme Yüksek Kurulu toplantısına getireceklerini bildirdi. Yalova, Anayasa'da yapılması gereken, ÖİB'yi doğrudan ilgilendirmese de alanını ilgilendiren, anlaşmalar, düzenlemeler için gerekli olan uluslararası tahkim müessesesine ilişkin Anayasa değişikliğinin, sonraki toplantıya getirilmesini kararlaştırdıklarını kaydetti.

Kapsam genişletilebilir
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, özelleştirme kapsamını genişletmek ihtiyacı duyabileceklerini bildirdi. Bakan Yalova, 'Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın şu ana kadar yürüttüğü kapsam içi durumların dışında, (başka kurumlar da getirilebilir) görüşü hakim olduğu için kapsamı genişletmek ihtiyacı duyabiliriz' dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır