kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Genç emekliliğe paydos
Hükümet reformlara sosyal güvenlikle başlıyor. SABAH'ın ele geçirdiği tasarıya göre, emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 62'ye çıkarılıyor. Tasarı yasallaşırsa 60'ına varmayan hiçbir çalışana emekli aylığı verilmeyecek

Şamil TAYYAR

ANKARA- Hükümet ortaklarının Meclis tatile girmeden önce çıkarılması için üzerinde uzlaştığı sosyal güvenlik reformu şekillenmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, reform paketine, emeklilik yaşının kadınlarda 60, erkeklerde 62'ye çıkarılması hükmünü koydu. Tasarı bu şekliyle yasalaşırsa, 60'ına varmadan hiçbir çalışana emeklilik maaşı bağlanmayacak.

Tasarı emeklilikte kademeli geçiş süresinin daha da daraltılmasını öngörüyor. 55. hükümet döneminde DSP-ANAP ve DTP'nin, emekliliğine 5 yıl kalmış çalışanların kapsam dışında tutulmasına ilişkin uzlaşması rafa kaldırılırken, bu sürenin 3 yıla çekilmesi planlanıyor. Diğer çalışanlarla ilgili öngörülen kademeli geçiş süreleri de kısaltılıyor.

Hükümet, kamuoyunda büyük tartışmalara yolaçması beklenen "geç emeklilik"le ilgili düzenlemeye yönelik tepkileri asgariye düzeye indirmek için reform paketine, emeklilerden tedavi ücreti alınmaması, yurtdışında tedavi imkanının getirilmesi ve çiftçilere askerlik borçlanması hakkı verilmesi gibi çalışanların ve emeklilerin lehine "iyileştirici" hükümler koymayı planlıyor.

Bakanlar Kurulu'nda
Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ın taslak şeklindeki sosyal güvenlik reformu hakkında Cuma günü toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nda bilgi vermesi bekleniyor. Okuyan'ın bir sonraki Bakanlar Kurulu toplantısında ise bürokratlarıyla birlikte reform paketine ilişkin brifing verebileceği belirtildi.

DSP'nin, ANAP'lı Okuyan tarafından hazırlanan bu tasarıya itiraz etmesi ve emeklilik yaşının ortaklar arasında tartışmalara neden olması bekleniyor. 55. Hükümet döneminde DSP'nin baskısıyla kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş öngörülmüştü. Bugün Türkiye'ye gelecek IMF heyetinin ise emeklilik yaşının 65'e kadar çıkarılmasını istediği belirtiliyor.

Çalışma Bakanlığı'nın, emeklilik yaşının kadınlarda 60, erkeklerde 62'ye çıkarılmasını öngören teklifi üzerinde ortaklar arasında uzlaşma sağlanamazsa, "Kadınlarda 58, erkeklerde 60" formülünün tartışmaya açılabileceği, nihai uzlaşmanın bu formül üzerinde aranacağı belirtilirken, bu formülün altına inilmesine ise "imkansız" gözüyle bakılıyor.

Tasarıda, çalışanlar lehine "iyileştirici" düzenlemelere yer verilmesi planlanıyor. Bu çerçevede, sigortalının işe giriş bildirgesi, şimdiki gibi 30 gün içinde değil işe başlamadan önce verilecek. Çalışmaya başlayan sigortalılar da işe başladıklarını 30 gün içinde SSK'ya bildirecek.

SSK'nin mali yapısını düzeltmeye yönelik diğer bazı düzenlemeler şöyle:

* Sigortalılara sağlık yardımlarından yararlanma hakkı verilecek. Böylece naylon sigortalılık önlenecek.

* İsteğe bağlı sigortalılardan kesilen prim yüzde 20'den 25'e çıkarılacak.

* Prime esas kazanç üst sınırı, alt sınırın 3 katına çıkarılacak. Böylece yüksek prim ödeyen yüksek emekli aylığı alacak.

Emekliler için düşünülen bazı iyileştirici formüller ise şöyle:

* Emekli eşleri de analık yardımlarından yararlanacak.

* Emeklilerden muayene ücreti alınması uygulamasına son verilecek.

* Emeklilere yurtdışında tedavi hakkı tanınacak.

'Vicdanlarda konsensüs arıyorum'
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Yaşar Okuyan, SABAH'a yaptığı açıklamada, üzerinde çalıştıkları sosyal güvenlik reform paketini, Türkiye'nin gerçeklerine göre hazırlamaya çalıştıklarını söyledi. Tasarıya son şeklini vermeden önce işçi, işveren kuruluşları gibi sosyal tarafların görüşlerini dinleyeceğini ve muhalefet partilerinin kapısını çalacağını anlatan Okuyan, şöyle dedi:

"Bu reformun mutlaka çıkarılması lazımdır. Bunu yaparken vicdani kanaatler üzerinde konsensüs arayacağım. Sosyal taraflarla konuşacağım, sayın Recai Kutan'a da Sayın Tansu Çiller'e de gideceğim. Geniş bir konsensüsü sağlamak istiyorum. Bunun için zamana ihtiyacım var. Ancak fazla bir zamanım olmadığını da biliyorum. En kısa zamanda en doğrusunu yapmak için yola çıktık. Tahmin ediyorum Temmuz ayında tasarı Meclis gündemine gelir. Meclis tatile girmeden yasa çıkar diye umut ediyorum."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır