kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ruslar sürünüyor
Bulgaristan ve Macaristan hava sahasını kapadı. Kosova'daki Rus birlikleri yardım bekliyor. Priştine'ye konuşlanan askerlerin yakıtı ve yiyeceği bitti

SUAT TAŞPINAR (MOSKOVA)

Rus birliklerinin Kosova'nın başkenti Priştine'ye NATO birliklerinden önce girerek havaalanını denetim altına almasının yarattığı sevincin yerini, "Bundan sonra ne olacak?" kaygısı almaya başladı. NATO'ya verdikleri güvenceye rağmen, Priştine'deki güçlerine acilen takviye yapmak isteyen Rusya, "eski dostları" Macaristan ve Bulgaristan'dan ummadığı bir tokat yedi. Bu iki ülke, Rus askeri uçaklarına hava sahalarını kapattılar.

Özellikle Bulgaristan'ın sert açıklaması, Moskova'da öfke yarattı. Bulgar Başbakanı İvan Kostov, uluslararası barış gücünde NATO'nun komutası altına girmeyi reddettiği sürece Rusya'ya hava koridoru açılmayacağını açıkladı. Moskova'nın Sofya'ya verdiği oldukça sert içerikli iki notanın aynı tonda geri çevrilmesi de Doğu Bloku'nun iki eski müttefiki arasında "soğuk savaş" başlattı. Macaristan hükümeti ise konuyu parlamentonun bugün ele alacağını açıklayarak Rusya'yı oyalamayı tercih etti.

Peki ya yarın...
Günlerdir üç askeri havaalanında alarmda bekleyen bin kadar askerini, hava koridoru bulamadığı için Kosova'ya gönderemeyen Rusya hükümeti, kaygılanmaya başladı. Sevodnya gazetesi, acilen lojistik destek sağlanamazsa Priştine'deki birliklerin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını ve benzinlerinin tükeneceğini yazdı. Gazetenin yorumunda, "Şu an zafer sarhoşluğu içinde NATO'yla dalga geçiyoruz. Ancak yakında Priştine'deki durumumuz çok zorlaşabilir" diye yazdı.

Yeltsin prestij peşinde
Rusya'nın bir başka endişesi, IMF'den alacağı 4.5 milyar dolarlık kredinin, NATO'yla yaşanan kriz yüzünden tehlikeye girmesi. Yarın St.Petersburg'da IMF Başkanı Michael Camdessus ile görüşecek olan Başbakan Sergey Stepaşin zor durumda. Batı'nın, "Kosova'da uzlaşmaz tavrını sürdürürse kredi muslukları kesilir" tehdidinden sonra, Rusya'nın geri adım atmasına "zor" gözle bakılıyor.

Sinir harbi
Sırplar İngilizler'in yanında havaya ateş etti. Silahları vermek istemediler. Yumruklar kalktı. 3 Alman gazeteci öldürüldü

KOSOVA'DA Priştine'ye giren 200 Rus askerinden güç alan Sırp asker ve milisleriyle KFOR askerleri arasında kelimenin tam anlamıyla Soğuk Savaş yaşanıyor. Tek bir kıvılcımın savaşa dönüşmesinden korkuluyor. Sorun çıkaran Sırp askerlerinin sokaklarda sarhoş dolaşması, caddelerde karşıdan karşıya geçerken nefret dolu gözlerle bakılması tansiyonu yükseltiyor. Priştine'yi terkeden Sırp milislerin KFOR yetkililerine silahlarını teslim etmeleri sırasında olaylar çıktı.

İngiliz askerlerinin yanında havaya kurşun atan Sırp askeri zor durduruldu. Sırp askerler İngilizler'e karşı el hareketleri yaptı. Ancak NATO askerleri, tansiyonu düşürmeyi bildi. Sırp askerlerin silahları tek tek toplandı. Öte yandan dünün en kritik gelişmesi bir Alman gazetecinin cesedinin daha bulunması oldu. İki gün önce Prizren kentinde çatılar üzerine konuşlanan keskin nişancılar tarafından öldürülmüştü. Dün de Prizren'de Stern dergisinde çalıştığı belirlenen bir Alman gazetecinin cesedi bulundu. Sırp zulmü bu kadarla da bitmiyor. Eli silahlı birkaç Sırp askeri Priştine'ye gelen uluslararası gazetecileri gözle taciz ederek olay çıkarmak istiyor.

Saatte 200 asker
NATO'dan yapılan açıklamaya göre Kosova'ya KFOR çerçevesinde yapılan asker çıkarma işlemi iyi gidiyor. Saatte 200 KFOR askerinin Kosova'ya girdiğini belirten NATO, "14 bin asker Kosova'da" açıklaması yaptı. Bir diğer önemli gelişme de Rus lider Boris Yeltsin ile Amerika Başkanı Bill Clinton arasında yapılan ikinci telefon görüşmesi oldu. Yeltsin'le Priştine'deki 200 askerin geri çekilmesi konusunu tartışan Clinton, Rus askerlerine KFOR'da yer verilip verilmeyeceği sorusuna bugün açıklık getirecek.

MI6 basını yaktı
THE Independent gazetesinin İngiliz gizli servisi MI6 ile ilgili haberi Gazeteciler Sendikası'nı harekete geçirdi. Gazete, Yugoslavya dahil yurtdışında görev yapan MI6 ajanlarının yüzde 40'ının sahte basın kartı kullandıklarını öne sürdü. Eski bir casus, işadamı ve akademisyen kimliklerinden çok gazeteci kılığında Kosova'ya girdiklerini söyledi. Dünya Gazeteciler Sendikası, ise "Gazeteciler MI6 yüzünden Kosova'da Sırp milislerin açık hedefi haline geliyor" açıklaması yaptı. Kosova'da bir günde 3 Alman gazeteci öldürüldü.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır