kapat

15.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kadın vekiller bir araya gelemedi
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen toplantıya, davet edilen 23 kadın vekilden sadece beşi katıldı. Toplantıda 'hükümette neden kadın bakan olmadığı' tartışıldı ve kadın vekiller Meclis'te yapmak istediklerinden sözettiler...

Meclis'te 23 kadın milletvekili var. İlk kez bu sayıda kadın TBMM'ye girdi. Merve Kavakçı'yı saymazsak kadın milletvekili sayısı 22'ye düşüyor. FP, ANAP ve MHP'den 2'şer, DYP'den 4, DSP'den de 13 kadın milletvekili var.

Peki bu kadınlar 527 erkek milletvekili arasında ne yapacak? Uzman oldukları alanlarda kendilerini gösterebilecekler mi? Kadın sorunlarına çözüm üretmek için çaba harcayacaklar mı?

9 Haziran'da Ankara Otel 2000'de, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği'nce bir toplantı düzenlendi. Basına çekilen faksta 22 kadın milletvekilinin toplantıya katılacağı yazılıydı. Ancak ne yazık ki bu toplantıya 5 kadın milletvekili katıldı. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği'nin yönetiminin ve 15 kadar üyesinin hazır bulunduğu toplantıda kadın milletvekilleri söz alıp, konuştular. "Kadınsız kabine" toplantıda en çok konuşulan konuydu.

Daha önce bakanlık yapmış DYP'li Ayfer Yılmaz'ın da katıldığı toplantıda, kadın sorunlarıyla ilgili konuşmalardan konu dönüp dolaşıp sürekli olarak "Neden kadın bakan yok?" sorusuna takılıp kaldı. Toplantıya katılan dernek üyeleri, Ecevit'in kadın bakış açısına övgüler yağdırırken, neden kadın bakan olmadığını merak ettiklerini tekrarladılar.

Kadınların beklentileri kuşkusuz kabine de bir kadın bakan olmasıydı. Ama ilginç olan, buradaki kadınların yalnızca kadın ve aileden sorumlu devlet bakanlığına neden erkek bakan getirilmiş olmasına takılmalarıydı.

Kadın milletvekilleri tek tek konuşup, kendilerinden, yapmak istediklerinden ve kadın sorunlarınlarından söz ettiler. Birlikte hareket etme gerekliliğinden konuştular. Birleştikleri nokta kabinede kadın bakan olmamasına tepki göstermekti. Kadın millevtekilleri şimdi nasıl bir tepki gösterecek merak ediyoruz. Sözleriyle tepkilerini dile getirdiler, ancak TBMM'de bu konuda yapılacak bir şey yok. Kabine kuruldu. Toplantıya katılan MHP'li Melek Denli Karaca ve DSP'li Gönül Saray da zaten bu konuda sessiz kaldı.

Kadın milletvekillerinden bir bölümü konuşmalarında gelenekler karşısında kadının ezildiğini savunurken, MHP milletvekili Melek Denli Karaca, kadınların örf ve adetlere uyarak bir yerlere gelebileceğini söyledi.

İşte kadın milletvekillerinin sözleri:

"22 çok az bir sayı"
Sevgi Esen, DYP Kayseri milletvekili:

"21'inci yüzyıla girerken bu sayıda kadın milletvekilimizin olmasını sorgulamamız gerekiyor. 22 çok az bir sayı. Ben kadın olduğum için, öncelikle kadın sorunlarıyla ilglii çalışmalar yapacağım. Hazırlıklarım var. Bir paket hazırladım. Bu paketi diğer kadın milletvekili arkadaşlarla da paylaşmayı düşünüyorum. Siyasette neden az sayıda kadının olduğunu da sorgulamamız lazım. Eğitim, sağlık, siyaset gibi alanlarda ve ekonomide kadınların güçlenmesi gerekiyor. Kadınların öncelikli sorunları sağlık, eğitim alanında."

"Kızlar okutulmuyor"
Oya Akgönenç, FP Ankara milletvekili:

"Kadınlar geleneklerden kaynaklanan zorluklar yaşıyorlar. Kız çocukları, eğitim mağduru. Kadın olmak meziyet ve zorluklara göğüs germek demek. Ülkemizde kız çocuklarını okula göndermeyen bir kesim var. Ben akademisyen olarak yaptığım çalışmalarda bu sorunla çok karşılaştım. Kız çocukları okutulmuyor. Kız çocuklar için ayrı okul istiyorlar, yapılıyor. Okullarına gidip gelmek için vasıta istiyorlar. O da sağlanıyor. Ama yine de okula kız çocuklarını göndermiyorlar. Bunu açıklarken de, "Okuyacak da ne olacak?", "Evlenip gidecek, bana para getirmeyecek," diyorlar. Bu düşünce yaygın olunca, kız çocuklar okula gidemiyor. Türkçe bilmeyenlere rastlıyoruz. Bu gelenekler aşılmalı. 6 milyarlık dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınların büyük çoğunluğu üretici olmasına rağmen kalkınmadan yararlanamıyor. Dünyadaki yoksulların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Biz okumuş kadınlar olarak kadınlara hizmet vermeliyiz. Projeler geliştirmeli, kadınları eğitmeliyiz. Kadınlar zincirleri kırmalı. Bunun için de birlikte çalışmalıyız."

"Güçlü olmalıyız"
Gönül Saray, DSP Amasya milletvekili:

"Amasya'dan ilk kez bir kadın milletvekili çıktı. Ben köyümde okuyan tek kişiyim. Amasya'nın Dereli Köyü'nden buralara geldim. Kolay olmadı. Girişimci bir kadınım. Güneydoğu'ya kimselerin gitmeye cesaret edemediği yerlere, Irak ambargosunun olduğu dönemde, kara yoluyla gittim. Kadınlar öncelikli olarak ekonomik yönden kalkınmalı. Güce sahip olmalı. Türkiye'de girişimci kadınların sayısı yüzde 2'lerde. Bunların ancak binde biri, kendi işine sahip olmuş kadınlar. Kaynaklar erkeklerin elinde, bu yüzden de kadınlar öncelikli olarak ekonomik alanda kendilerini göstermeliler."

"Elele tutuşma zamanı geldi"
Ayfer Yılmaz, DYP İçel milletvekili:

"Türkiye'de istatistikler yüzde 52 oranda kadın nüfus olduğunu gösteriyor. Demokrasiden söz edebilmek için, yüzde 52 olan kadın nüfusun karar mekanizmalarında temsil edilmesi gerekir. 57'inci hükümette kadın bakan olmamasını kınıyorum. Bunun yanı sıra hükümetin programında da kadın sorunlarına yer verilmedi. Yasal alanlarda eksiklikler var. Bunların bilincindeyiz. Ama yasal değişiklikleri gerçekleştirmek yetmiyor, önemli olan uygulamalar. Türk kadınları, 75 yıllık cumhuriyet tarihinde birçok alanda yasal haklara kavuştular. Ancak uygulamada kadınların geride olduğunu görüyoruz. Kadınların artık elele tutuşma zamanı geldi. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte kadınların sesini TBMM'ne getireceğiz."

Melek Denli Karaca, MHP Çorum milletvekili:
"Üstü başı gübre kokan kadınların temsilcisiyim. 30 senelik bir doktorluk geçmişim var. Kadınların sağlık sorunlarını yakından izledim, onlara yardımcı olmaya çalıştım. Kadınların sorunlarının başında sağlık ve eğitim geliyor. Biz hizmetimizi ilk etapta Anadolu kadınlarına götürmeliyiz. Türk kadınları diğer kadınlara benzemez. Kadınlar Türk'ün kendine öz örf, adet ve geleneklerine uymak şartıyla erkeğiyle birlikte her yere gelebilir."

Elif ERGU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır