kapat

14.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Devlet eliyle MBA
90'lı yılların yükselen yıldızı "Executive MBA", ilk kez bir devlet üniversitesinde de veriliyor. 9 aylık MBA sertifikasını İTÜ'den almak mümkün

Son yıllarda Türkiye'de bir MBA furyası gidiyor. İşletme master'ının bir türü olan bu program, üniversitede lisans düzeyinde eğitimini tamamlamış olanlara kariyerlerinde yeni bir adım olanağı sağlıyor. Ancak akademik eğitime son verip çalışma hayatına girenler için bu programdan faydalanmak zor. İşte Executive MBA, bu nedenle ortaya çıkan bir formül. Çalışanların iş saatlerinin dışında kendilerini geliştirmelerini ve iş dünyasının rekabetçi ortamına ayak uydurmalarını sağlıyor. Ve Executive MBA'i ilk kez bir devlet üniversitesinde; İTÜ'de de hayat buluyor. Bu program ile ilgili bilgileri, program koordinatörü Yrd. Doç Dr. Suat Teker'den aldık.

MBA programı ile işletme master'ı arasındaki fark nedir?
Executive MBA'nin en büyük özelliği kısa sürede tamamlanabilmesidir. Biz, burada 9 aylık yoğun bir program uyguluyoruz. Derslerin, akşam ve hafta sonu yapılması programa katılmak isteyenler için büyük bir avantaj.

ABD'de uygulanan MBA programlarından farkınız nedir?
İTÜ'de uygulanan executive MBA programı yurtdışına oranla çok daha ucuz. Bizim uyguladığımız eğitimin daha kaliteli olmasına rağmen, uyguladığımız ücret politikası çok hesaplı. Aynı zamanda, uygulanan bu MBA pogramı insanların işlerinden kopmalarını önlüyor.

MBA programı için büyük bir mali kaynak lazım, bu kaynağı nereden buldunuz?
Bu program için 100 bin dolarlık bir yatırım yapıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, MBA programının gerçekleşmesi için çalışmalarımıza büyük destek verdi. Maddi desteği ise İTÜ Geliştirme Vakfı karşıladı.

Şu an programa katılan kaç kişi var?
Şu an 40 öğrencimiz bulunuyor. Seneye bir sınıf daha açarak 40 öğrenci almayı planlıyoruz. Sınıfta, orta ve üst yöneticiler ağırlığı oluşturuyor. Sınıfın kimyasını farklı branşlardan gelenler oluşturmuş durumda. Bu da MBA'e katılanlara, farklı deneyimlerden yaralanma imkanını veriyor. MBA'e katılanların iş tecrübesi olması, büyük bir avantaj sağlıyor.

MBA programına katılmak isteyenlerde ne gibi şartlar arıyorsunuz?
Bizim için, sınav sonuçları ve başarılı bir okul kariyeri yanında, özgeçmiş ve iş kariyerleri de önemli. Bu yüzden bizim şartlarımız biraz daha farklı; LESS sınavından iyi bir puan, yüksek dereceli okul ortalaması, iş kariyeri, CV, 2 adet referans mektubu, iyi derecede İngilizce ve son olarak mülakat başarısı.

MBA programı kaç dersten oluşuyor?
Seçmeli olarak uyguladığımız toplam 14 ders var. Programın sonunda tezi zorunluluğu tutmuyoruz ama başarılı olmak için çok çalışmak gerekiyor.

Derslerin haftaya yayılışı nasıl?
Dersler haftada 4 güne yayılmış durumda. Dersler, pazartesi, salı, çarşamba günleri saat 19.00-22.15 arası, cumartesi günleri ise 9.00-17.00 arası yapılıyor.

Şirketlerin giderek artan MBA talebini neye bağlıyorsunuz?
Şirketler genelde personelini MBA programlarına yerleştirmek istiyor. Çünkü burada alınan eğitimin geri dönüşüm süresi çok kısa. Bunun için önceden rezervasyon talepleriyle bile karşılaşıyoruz. Önümüzdeki sene talebin daha da artmasını bekliyoruz.

Sizce iyi bir MBA programında neler olmalı?
İlk önce gerekli altyapının oluşturulması gerekir. Fiziki şartlar öğretimin kalitesi açısından çok önemli. Hocaların kalitesi, üniversitenin köklü oluşu, piyasalarla bağlantısı iyi bir MBA programı için gerekli olan diğer unsurlar.

MBA programına katılan biri kariyerine ne eklemiş oluyor?
Bizim uyguladığımız MBA programı katılanlara yeni bir vizyon kazandırıyor. MBA'i bitirenler, kendi şirketlerinde daha çabuk yükselme olanağına sahip oluyor. Mesela bir mühendis daha evvel öğrendiklerini el yordamıyla uyguluyordu. MBA'den sonra olayları farklı yönleriyle ele almaya başladı. Bu değişim diğer meslek grupları için de geçerli.

İTÜ'de Executive MBA'in fiyatı nedir?
Bu yıl için 1.8 milyar lira. Ancak bu rakam gelecek yıl en az ikiye katlanacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır