kapat

14.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Haftanın meslekleri
Geçtiğimiz hafta en çok aranan meslekler, en çok eleman arayan sektörler hangileri? İşte üç büyük gazetenin insan kaynaklarının ilanları ışığındaki sonuçlar

İşte İnsan'ın manşetinde "Günün modasına kanmayın" dedik. Peki, kulaktan dolma bilgiler ve yükselen trendler ışığında iş seçmek yerine gerçekten geleceği parlak olan ve önü tıkanmayan mesleklere nasıl ulaşabilirsiniz? Eleman açığı olan sektörler hangileri? Günün popüler meslekleri neler?

İşte İnsan, bu hafta yepyeni bir uygulamayla karşınıza çıkıyor. Bir önceki hafta üç büyük gazetenin insan kaynakları sayfalarında yer alan eleman ilanları ışığında, popüler sektörleri ve pozisyonları aktarmak istedik sizlere. Yaptığımız araştırma, ortaya gerçekten çarpıcı sonuçlar koydu.

Geçtiğimiz hafta insan kaynakları gazeteleri aracılığıyla verilen ilanlarda en çok eleman arayan sektör, ilginç bir şekilde tekstil sektörü oldu. Gazetelerde tekstil sektörünün çeşitli kollarında görev almak üzere eleman arayan tam 68 ilan var. Bu sonuç gösteriyor ki, tekstil sektörü krizin etkilerini atlatmaya başlamış.

Tekstilin ardından en çok eleman aranan sektör bilgi teknolojileri. Çeşitli sektörlerden firmalar, tam 53 pozisyon için bilgisayar konusunda uzman eleman arıyor. Bu, "Geleceğin mesleği bilgisayar" tezimizi doğrulayan bir rakam. Finans ve ilaç sektörleri de eleman açığının yüksek olduğu sektörler.

Bununla birlikte eksikliği en çok duyulan iş profili yine ilginç bir şekilde muhasebe üzerine yoğunlaşmış. Bunda mevsimin bahar olmasının da etkisi var tabii. Mühendislik kollarından endüstri, makine ve bilgisayar üzerine verilen ilanların sayıları oldukça fazla. Daha alt düzeyler için ise müşteri temsilcileri aranıyor. Bu pozisyon için en çok ilan verenler finans ve ilaç sektörleri. Benzer pozisyonlar için verilen ilanlarda farklı iş tanımları kullanıldığından, bu pozisyonlar aynı kategoride değerlendirildi. Sektörel dağılım ve iş profili açısından ilanların rakamsal dağılımı ise şöyle gerçekleşti:

En çok eleman arayan sektörler
Tekstil 68

Bilgi teknolojisi 53

Finans 33

İlaç 28

İnşaat 19

Endüstri 16

Reklam 13

Gıda 11

Kimya 14

En çok aranan pozisyon
Muhasebe 32

Satış temsilcisi 26

Müşteri temsilcisi 24

Finans uzmanı 21

Bilgisayar mühendisliği 18

Satış uzmanı 14

Elektronik mühendisliği 11

Kimya mühendisliği 10

Elektrik mühendisliği 8

Avukat 11

Sekreter 11

Proje koordinatörü 6


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır