kapat

14.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Özelleştirmede yeni hedef: 2 milyar dolar
Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) bugün saat 11.00'de kritik bir gündemle toplanıyor. Özelleştirme İdaresi kurmayları, bugünkü toplantıda 1999 yılı hedeflerinin revize edilmesini önerecekler. Bürokratlar, özelleştirmeye yeniden hız ve moral kazandırılmasına dönük reçetelerini de tartışmaya açacaklar.

Özelleştirme İdaresi teknisyenleri, önümüzdeki döneme damgasını vuracak ilkeleri ve öncelikli işleri şöyle belirlediler:

Siyasi kararlılık ve şeffaflık öne çıkarılmalı.

Özelleştirmede gelir hedefi yerine verimlilik ve sosyal faydaya ağırlık verilmeli.

İstihdamı koruyucu önlemler için Özelleştirme Yasası değiştirilmeli.

Tabana yaygın özelleştirmeler için sermaye piyasalarında zamanlamaya dikkate edilmeli.

Telekom'da hisse satışı için şirket özel anonim şirkete dönüştürülmeli ve düzenleyici kurul oluşturulmasına dönük yasa çıkarılmalı.

Özelleştirme sürecine, iç ve dış kamuoyuna güven verecek projelerle başlanmalı.

ÖYK'da 1999 yılı özelleştirme geliri hedefi revize edilecek. Önümüzdeki dönemde, özelleştirmeden elde edilmesi beklenen gelirlerin vurgulanması yerine uygulama takvimi üzerinde durulacak. Buna karşın, 4 milyar dolarlık 1999 yılı gelir tahmini, 2 milyar dolara çekilecek.

Dış piyasalardan güven sağlanması konusunda THY, POAŞ , Tüpraş, İsdemir, Erdemir lokomotif kuruluşlar olacak. Ayrıca, mali sorunu olan Emlakbank'ın satışına öncelik verilecek.

Özelleştirme kurmayları, "istihdam" konusunda da emeklilik priminin yüzde 50'ye çıkarılması, iş kaybı tazminat oranının arttırılması gibi sosyal içerikli önlemler üzerinde de duracak.

76 kuruluş sıra bekliyor
Özelleştirme İdaresi, son 14 yılda 131 kamu kuruluşunda hisse senedi veya varlık satışı gerçekleştirdi. 113 kuruluşta hiç kamu payı kalmazken, 18 kuruluşta ise kamunun hala kontrol gücü bulunuyor.

* Özelleştirme çerçevesinde şimdiye kadar 6.2 milyar dolar kaynak sağlandı. 5.8 milyar dolar harcama yapıldı. Kaynak tüketen ve kamu borçlanmasında ağır baskı oluşturan kuruluşların özelleştirmesi sonucu sağlanan tasarruflarla dolaylı gelir etkisi 10 milyar doları buldu. Özelleştirme kapsamında halen 76 kuruluş yeralıyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır