kapat

14.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kritik Cuma
Rus askerler Kosova'dan çıkacak mı?.. Ruslar'ın özel bölgesi olacak mı?.. Tüm bu kritik soruların cevabı Cuma günkü Yeltsin-Clinton zirvesine kaldı.

Rusya'nın NATO'yu zor durumda bırakan Priştine operasyonu, Amerikan yönetiminin de gözünü korkuttu. Kosova'da kendine ait özel bir komuta bölgesi isteyen Rusya'nın direncini kırmak için 4 gündür Moskova'da pazarlık yapan Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott da sonunda pes etti ve topu Clinton'a attı. Barış gücünün kaderi, 18 Haziran'da Köln'de yapılacak olan G-8 devlet başkanları zirvesine bırakıldı. Son kararı, Bill Clinton ile Boris Yeltsin verecek.

Ruslar'ın Priştine'ye girişinin şokunu hâlâ atlatamayan Amerikan tarafı, dünkü görüşmelerde hiç olmazsa "barış gücü sorunu çözülene kadar Rusya'nın Kosova'ya ek askeri güç göndermeyeceğine" ilişkin bir güvence istedi. Rusya bu sözü verdi. Ancak Moskova'nın daha önce Kosova'ya NATO'dan önce girmeme ve Kosova'daki birliklerini geri çekme güvencesi verip sözünde durmadığı biliniyor. Bin kadar Rus askerinin, Moskova çevresindeki 3 havaalanında, her an Priştine'ye hareket etmek üzere alarmda bekledikleri bildiriliyor.

Moskova'daki görüşmeler, Rusya'nın kendi birliklerini NATO komutasına vermeme direnci yüzünden sonuçsuz kaldı. Rus tarafı, "Kendi komutamızda bir bölge istiyoruz" ısrarını sürdürdüler. Talbott'un da buna ilişkin yumuşama sinyalleri verdiği, ama Rusya'yı tek başına bırakmamak için aynı bölgeye İsveç veya bir başka tarafsız ülkenin askerlerinin de konuşlandırılabileceği belirtiliyor. Amerikan tarafı bu taleplere Salı günü cevap verecek. Dün telefonda konuşan Clinton ve Yeltsin'in bugün bir telefon görüşmesi daha yapması bekleniyor.

Yeltsin inadına gidiyor
Ancak sahnenin önünde diplomatlar olsa da, Rusya'nın Priştine'ye girmek dahil tüm hayati kararlarını Yeltsin'in sadece generallere danışarak tek başına aldığı belirtiliyor. Bunu anlayan Amerikan tarafı da, barış gücü krizinin çözümünü, 18 Haziran'da Köln'de yapılacak Clinton-Yeltsin zirvesine havale etti. Sağlık sorunları süren, yürümekte güçlük çeken Yeltsin'in bu zirveye gidip gidemeyeceği merak konusu. Daha önce Rusya'yı zirvede Başbakan Sergey Stepaşin'in temsil edebileceği söylenmiş, ancak "Piriştine zaferi"nin keyfini sürerek dünya vitrinine çıkmak isteyen Yeltsin bizzat gitmeye karar vermişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır