kapat

14.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uyanık taksici
18 yıl New York sokaklarında direksiyon sallayan Da Silva, müşterilerine İnternet hizmeti verince şöhreti yakaladı

New York'ta bir taksici, bir ara gittiği bilgisayar kursunda aklına geleni uygulayınca meşhur oluverdi. Brezilya göçmeni Clever Da Silva şimdi, "yayın aracı"ndaki Webcam'le New York görüntülerini "canlı" olarak İnternet'e geçiyor, üç dilde yazdığı kitabını online pazarlıyor ve dünyadaki diğer taksiciler aracılığıyla tüm metropollerde "şube" açmanın hesaplarını yapıyor.

Minicik taksiden
Brezilya göçmeni Clever Da Silva'nın taksisi, New York'taki binlerce sarı taksiden biri. Ama bu sıradan görünüşlü aracı benzerlerinden ayıran bir şey var: 18 yıldır taksicilik yapan Da Silva'nın taksisi, aslında hareketli bir yayın merkezi. Ön koltukta yıpranmış bir notebook duruyor. Çamurluğa monte edilmiş bir fotoğraf makinası bu notebook'a bağlı. Makina durmadan fotoğraf çekiyor. Çekilen fotoğraflar da bir cep telefonu aracılığıyla düzenli olarak bir Web sitesine gönderiliyor. "http://NY-taxi.com (http://www.ny-taxi.com), Da Silva'nın iddiasına göre, açıldığı günü izleyen bir hafta içinde bir milyon hit almış. Göçmen taksicinin hedefi, İnternet'te bir portal haline gelmek! Yani üstünden yoğun trafik geçen sayılı siteden biri olmak.

Aslında Web sitesinde Webcam görüntüleri dışında pek fazla bir şey yok. O görüntüler de küçük ve oldukça kalitesiz. Ama sonuçta, New York'u karış karış ve dakika dakika görüntüleyen bir başka Webcam sitesi de yok İnternet'te. Üstelik sayfaların altında, her geçen gün biraz daha büyüyen bir veritabanı çalışıyor. İstediğiniz gün, hatta saatte çekilmiş fotoğrafa ulaşmanız mümkün. Ama siteyi bir çekim merkezi haline getiren asıl Da Silva'nın kendisi. "Online taksici", New York sokaklarında mekik dokurken yaşadıklarını yazıyor ve bu yazdıklarını bir kitapta topluyor. İngilizce, İspanyolca ve Portekizce olarak sitesine yerleştirdiği kitabını baskı ya da CD-ROM olarak edinmek de mümkün, Web sayfalarında okumak da. Bir de okurlarıyla mektuplaşıp matrak muhabbetlere giriyor.

Bütün bunların yanında Clever Da Silva, ismi gibi "uyanık". Hedefi yalnızca ünlü olmak değil. Zaten bunu büyük ölçüde başarmış durumda. David Letterman onunla ilgili espriler yapıyormuş. "Conan O'Brien ve Rosie O'Donnell da benimle ilgileniyor" diye böbürleniyor. Da Silva, bir de Web sitesinden para kazanmayı amaçlıyor. NY-taxi.com'da imzalı kitaplarını 9.95 dolara, online olarak 4.95, CD-Rom olarak da 19.95'e pazarlıyor. Ama şimdilik pek bir gelir elde ettiği söylenemez. Hatta haftada 1200 doları bulan gideriyle epeyce bir içeride.

Reklama ihtiyacı yok
Roberto Benigni'yi anımsatan uslubuyla Da Silva daha cana yakın. Sitede reklama yönelebileceği ve asıl bu yolla para kazanabileceği hatırlatıldığında, "Tabii yolda giderken fotoğraf makinesinin objektifini bir markaya çevirebilirim" diyor. "Ama sitede yalnızca eğlenceli şeylere yer vereceğim. Borsa yok, haberler yok, hava durumu yok. İkinci bir Yahoo olmak istemem..." Geçen yıl bir ara bilgisayar kurslarına giden Da Silva, sonra taksisini özleyip işine geri dönmüş.

Taksiden İnternet'e canlı yayın yapma fikri de o zaman gelmiş aklına. Şimdi dünyanın dört bir yanından "isim hakkını"nı almak isteyen taksicilerden mektup alıyormuş. "Dünyanın her büyük şehrinde bir online taksi düşünün. Uzaktaki yerleri görmek için muhteşem bir yol değil mi?" diyor. Ve kurnaz kurnaz gülümseyerek ekliyor: "Bana boşuna 'Clever' dememişler..."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır