kapat

14.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Doğumlar kontrol altında!
Ülkemizde doğum kontrolü tam olarak bilinmediği ve uygulanmadığı için, istem dışı dünyaya gelen ya da kürtajla alınan çocuk sayısı çok fazla. Oysa her türlü bünyeye uyabilen doğum kontrol metotlarıyla, hamilelikler kontrol altına alınabiliyor.

Henüz çocuk sahibi olmaya hazır olmayan, ya da yeni bir çocuk daha istemeyen çiftler için etkili pek çok çözüm yolu var. Tıbbın çiftlere sunduğu oldukça güvenli doğum kontrolleri, hamile kalma riskini en aza indirerek eşlere güvenli bir cinsel ilişki yaşama fırsatı sunuyor. Kontrolsüz ve birbirini takip eden doğumların anne ve çocuk sağlığını tehdit ettiği bir gerçek. Bunun için doğum kontrolünün önemi çok büyük. Jinekolog Murat Taşdemir, ailelerin doktora başvurup en zarar verecek ve en güvenli yöntemi beraber seçmelerinden yana. Taşdemir'in önerdiği doğum kontrol yöntemleri ise şöyle:

Rahim içi araç (Spiral)
Değişik şekil ve boyutlarda olanı bulunuyor. Saf plastik veya bakırdan yapılıyor. Adet kanamasının 3. ya da 4. günü rahime yerleştirilmeli. Eğer vajinal enfeksiyon varsa, uygulama tedaviden sonra yapılmalı. Spirale bağlı olarak, kasık ağrısı, ara kanamalar, sancılar ve fazla adet kanaması görülebilir. En az bir çocuğu olan, ya da çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar tercih etmeli. Etkinlik oranı % - 95'tir.

Doğum kontrol hapları
Yumurtlamayı önleyerek doğum kontrolünü sağlar. Hap kullanmadan önce, muhakkak doktor kontrolünden geçmek gerekiyor. İlaç kullanmaya adet döneminin ilk yedi günü içinde başlamalı. Haplar her gün aynı saatte alınmalı. Doğum kontrol hapı kullanırken alınan diğer ilaçlar doktora bildirilmeli. Doğum yaptktan sonra da, emzirme yapılmıyorsa, 3. haftada doğum kontrol hapı kullanılabilir. Doğum kontrol hapları kullanılırken sigara içilmesi damarsal hastalıkları arttırdığından sigarayı bırakmakta ya da en aza indirmekte fayda var. Ve doğum kontrol hapı kullanan kadınların altı ayda bir jinekolojik muayaneden geçmesi gerekiyor. Ayrıca şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve karaciğer hastalıklarıyla ilgili gerekli tektiklerin de düzenli olarak yapılmasında fayda var. Hapların bulantı, ara kanamalar, adet kanamasında azalma, deride lekelerin oluşması, migren ağrılarının şiddetlenmesi ve mizaç değişiklikleri gibi yan etkileri olabiliyor. Fakat yeni çıkan doğum kontrol haplarında bu tip yan etkiler yok denecek kadar azalmış durumda.

Etkinlik oranı % - 98'dir.

Hormon implantları
Derinin altına yerleştirilen yumuşak kapsüllere denir. Progestin hormonu salgılayarak yumurtlamayı önler. 5 yıl boyunca koruma sağlar. Doğum kontrol hapı kullanamayanlar implantları kullanamaz.

Etkinlik oranı % - 97'dir.

Hormon enjeksiyonu (Koruyucu iğneler)
Yurtdışında yıllardır uygulanan fakat ülkemizde adı son zamanlarda duyulan, her ay ya da üç ayda bir uygulanan progestin hormonu içeren uzun, etkili koruma metodu. Bir yıldan fazla kullanıldığında adet kesilmesine neden olabiliyor. Jinekolojik muayaneden geçtikten sonra kullanmaya başlamak gerekiyor. Çocuk sahibi olmayı düşünen kadınlara pek önerilmiyor.

Etkinlik oranı % - 97'dir.

Cerrahi sterilizasyon
Hem kadın hem de erkek için, kullanılabiliyor. Gelişmiş ülkelerde çiftlerin yaklaşık % 'ü bu yöntemi seçiyor. Kadınlar için uygulanan yöntemde tüpler bağlanırken, erkekler için uygulanan yöntemde de üreme kanalı bağlanıydr. Cerrahi sterilizasyon uygulayan çiftlerin çocuk sahibi olmak istediklerinde tüp bebek ya da mikroenjeksiyon tedavisi ile bebek sahibi olmaları mümkün. Kadınların cinsel yaşamında ya da adet döneminde hiçbir olumsuz etkisi bulunmuyor. İkinci bir çocuk sahibi olmak istemeyen çiftlere özellikle tavsiye ediliyor.

Etkinlik oranı % ,8'dir.

Prezervatif
Cinsel ilişki sırasında bulaşan hastalıklara karşı da koruyuculuğu olan, etkili bir yöntem. Fakat ilişki sonrasında muhakkak prezervatif kontrol edilip, yırtılma olmuşsa koruyuculuğu kalmayacağından hemen bir doktora başvurmak gerekir. Prezervatif, cinsel ilişkiden sonra hemen çıkarılmalı.

Etkinlik oranı % - 92'dir.

İlişki sonrası kullanılan haplar
Ostregen ve progestin hormonları içerir. Rahmin iç tabakasının gelişimini engelleyerek gebeliği önler. Bu ilaçlar ilişkiden sonra ilk 72 saat içinde alındığında etkili oluyor. İlişki sonrası alınan ilk dozdan 12 saat sonra ikinci doz alınması gerekiyor.

Etkinlik oranı ise %70 civarı.

Neslihan DEMİR


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır