kapat

14.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uğur ve yeni ailesi
Türkiye'deki 330 "Koruyucu Aile"den biri olan Aylin ve Cengiz Çevik çifti, ilk çocuklarının doğumuna 3 ay kala, yuvadan 6 yaşında bir çocuk alarak onun bakımını üstlenmişler.

Çevik çifti, 9 yaşındaki oğulları Uğur ve 3 yaşındaki kızları Ece ile mutlu bir aile tablosu oluşturuyor. Daha önce SHÇEK'a ait yuvada kalan 9 yaşındaki Uğur, koruyucu aileliğini üstlenen Aylin ve Cengiz Çevik çiftine "anne-baba" diye hitap ediyor.

Türkiye'de binlerce çocuk aile şefkatinden uzak büyüyor. Aileleri tarafından terkedilmiş, annesi ya da babası ölmüş, ailelelerinin bakamadığı binlerce çocuk, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) yuva ve yurtlarında büyüyor. Kurum, çocukların her türlü ihtiyaçlarını karşılama çabasını sürdürürken, çocukların en büyük eksikliklerini gidermek için de çalışıyor. Küçük yaşlarında aile ortamından ayrılan ya da bir aile ortamını tanıma fırsatını bulamayan bu çocukların en büyük eksikliği şefkat. Avrupa'nın birçok ülkesinde ve ABD'de yıllardır başarıyla yaşama geçirilen "Koruyucu Aile" uygulamasının Türkiye'de de yerleştirilmesi için SHÇEK "Öteki Elini De Sen Tut" adlı bir kampanya yürütüyor.

Bugüne kadar Türkiye'de 330 ailenin koruyucu aile olduğunu bildiren yetkililer, evlat edinme prosedüründen çok daha kolay olan ve çok daha fazla çocuğun yararlanabileceği bu uygulamanın Türkiye'de ilgi görmesini beklediklerini söylüyorlar.

İşte bu uygulama ile bir çocuğun yaşamını değiştiren bir aile, Çevik çifti. 9 yıldır evli olan Aylin-Cengiz Çevik çifti evliliklerinin 5'inci yılında yuvada kalan 6 yaşındaki Uğur'un koruyucu ailesi oldular. Genç çift bu kararı alırken, çocuklarının doğmasına da 3 ay vardı.

6 aylık hamileyken, 6 yaşında bir çocuğun "koruyucu ailesi" olma cesaretini gösteren Aylin Çevik, "Uğur'u sevdik. Uğur hem bir aile ortamını hem de aileye yeni katılan bir üyeyi bizle birlikte kucakladı" diyor.Genç çift Uğur'un "koruyucu aile"si olmaya nasıl karar verdiklerini ve yaşamlarını BAYAN SABAH'a anlattılar.

Çevik ailesi, bir yakınları sayesinde tanıdıkları Uğur'u evlat edinmeye karar veriyorlar. Ama Uğur'un kimsesiz olmaması ve çiftin yaşlarının tutmaması nedeniyle evlat edinemiyor, "koruyucu aile" kapsamında Uğur'un sorumluluğunu üstleniyorlar.

- Uğur'la nasıl tanıştınız?

Cengiz Çevik: 3-4 yıl önce bir yakınımız sayesinde Uğur'u tanıdık. Bayram tatillerinde yuvada kalan çocuklarla ilgili organizasyonlara katılan bu kişi, hafta sonu Uğur'u misafir ediyordu. Biz de orada karşılaştık. Aramızda bir yakınlaşma oldu. Daha sonra biz de Uğur'u misafir etmeye başladık.

Aylin Çevik: Hafta sonlarında ziyarete gidip, onu alıyorduk. Ankara'da gezdiriyor, birlikte hoş vakit geçiriyorduk. Uğur çok yakın, sıcak bir çocuk. 1996 yılının Şubat ayına kadar Uğur ile ilişkimiz bu şekilde sürdü.

Evlat edinemezdik
- Koruyucu aile olmaya nasıl karar verdiniz?

Cengiz Çevik: Aslında çok uzun bir süre düşünüp karar verdiğimizi söyleyemeyiz.

Aylin Çevik: Ben hamileydim. Bir bebek bekliyorduk. Uğur ile bu süre içinde yakınlaşmıştık. Bebek dünyaya geldikten sonra bebekle ilgilenmek zorunda olacağımız için, Uğur'un bir eksiklik içine girmemesi için Uğur'u eve almak, bebeği birlikte karşılamak istedik.

- Koruyucu Aile uygulamasını biliyor muydunuz?

Çengiz Çevik: Bilmiyorduk. Biz Uğur'u tanıyana kadar böyle bir şeyi de düşünmemiştik. Sonuçta, Uğur'u eve almamız gerektiğine karar verince, nasıl bir yol izlememiz gerektiğini öğrendik. SHÇEK yetkilileri ile görüşüp, "koruyucu aile" uygulamasını öğrendik.

- Evlat edinmeyi düşündünüz mü?

Cengiz Çevik: Biz yalnızca Uğur'u eve almayı düşünüyorduk. Evlat edinmek için bazı koşullar var. Bizim yaşımız uymuyordu, Uğur'un durumu da uymuyordu. Evlat edinme için terkedilmiş çocuk olması gerekiyor. Uğur'un bir babası var.

Herkes takdir ediyor
- Çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?

Aylin Çevik: Hep olumlu oldu. Herkesin takdir ettiğini söyleyebilirim. Ama hiç kimse örnek almadı. Bizi görüp de koruyucu aile olan birileri olmadı.

- Ece doğduktan sonra Uğur ile Ece arasında bir sorun oldu mu?

Aylin Çevik: Hamileyken Uğur eve gelecek bir bebeğe hazırlanmıştı. Uğur, Ece'nin ağabeyi olmaya hazırdı. Doğacak bebeğin heyecanını bizimle birlikte yaşadı.

Cengiz Çevik: Uğur ve Ece arasında, iki kardeş arasında yaşanabilecek her şey var; sevgi, kıskançlık, dayanışma...

- Uğur'un sorunları oldu mu? Ev yaşamına hemen alışabildi mi?

Aylin Çevik: Küçük sorunlar oldu. Ama artık 3 yılı geçti. Sorunlar azaldı.

Çengiz Çevik: Aile ortamını bilmedikleri için farklılıklar oluyor. Ama Uğur alıştı. Eskiden bazı karşılaştırmalar yapıyordu, ama artık büyüdü. Bizi bir aile olarak görüyor.

Anne-baba diyor
- Uğur gerçek ailesi ile sizin aranızda aile ayrımını yapıyor mu?

Cengiz Çevik: Uğur bunun bilincinde. Onu dünyaya getirenlerin farklı olduğunu biliyor. Ama bizi de kendisinin ailesi olarak görüyor. Çünkü ona emek verenin, ona yaşam sağlayanın biz olduğumuzu biliyor. Anne babalarımızı da benimsedi. Onlar "torunumuz" diye söz ediyorlar, Uğur da onlara öyle hitap ediyor.

- Derslerinde bir zorluk oluyor mu?

Aylin Çevik: Zorlukları oldu. Ama Uğur azimli bir çocuk.

Çengiz Çevik: Uğur'un 4 saat ders çalıştığı zamanlar oluyor. Bizimle birlikte de çalışıyor, kendisi de çalışıyor. Sorumluluğunun bilincinde.

- Koruyucu Aile uygulamasının yeterince tanındığını düşünüyor musunuz?

Cengiz Çevik: Kurum bunun için çalışıyor. Ama insanlar galiba yeterince ilgili değiller. Herkes bu çocuklar için üzülüyor, onlara acıyor, ama bir şey yapmaya gelince geri duruyorlar. 2-3 çocuğu olan maddi sorunu olmayan birçok aile, bu şekilde bir çocuğun koruyucu ailesi olabilir.

Aylin Çevik: Son yıllarda kurumda çalışmalar hızlandı. Bu uygulamanın geliştirilmesi için çalışılıyor. Örneğin bu çocukların herhangi bir sağlık sorunu olduğunda, tüm hastanelerin kapısı bu çocuklara açık. Rahatlıkla sağlık sorunlarını çözebiliyorlar. Koruyucu ailelere nakdi yardım yapılıyor. Yaşa göre yapılan yardımın miktarı değişiyor. Biz 25 milyon alıyoruz. Aslında yetkililer ellerinden geleni yapıyorlar.

KORUYUCU AİLE UYGULAMASI NEDİR?
- Koruyucu Aile; 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu'nun 23'üncü maddesinde; "Mahkemece koruma altına alınan korunmaya muhtaç çocuğun bakım ve yetiştirilmesi ve kanuna göre kurulmuş kuruluşlarda olduğu kadar, kurumun denetim ve gözetiminde bir koruyucu aile tarafından yerine getirilebilinir" deniliyor.

- Koruyucu Aile ile ilgili bu maddede, korunmaya muhtaç çocuğun bakım ve yetiştirilmesinin gönüllü olarak üstlenilebileceği gibi, kurumca tespit edilecek ve ödenecek bir ücret karşılığında da yapabileceği belirtiliyor.

KORUYUCU AİLENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
- Çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimini il müdürlüklerinin rehberlik ve denetimi altında sağlamakla,

- Çocuğun yetenekleri ölçüsünde eğitim ve öğrenimini ya da bir meslek sahibi olması için gerekli koşulları sağlamakla,

- Çocuğun, varsa öz ailesi ve yakınları ile il müdürlüklerinin uygun gördüğü zaman ve şekilde görüştürülmesini sağlamakla,

- İl müdürlüklerinde koruyucu aile hizmetlerinden görevli olan elemanların yapacakları ziyaretleri kabul etmekle,

- Çocukla birlikte il dışında, bir aydan daha fazla kalacakları adres değişikliklerini 30 gün içerisinde il müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler.

KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN GEREKLİ ÖZELLİKLER ŞUNLAR:
- T.C. vatandaşı olup Türkiye'de sürekli olarak ikâmet etmek.

- Okur-yazar olmak

- Çocuğun bakım, eğitim ve yetiştirilmesini sağlayabilecek ve ailesinin temel gereksinimlerini karşılayabilecek sabit bir gelirin olması

- Genç ve orta yaş grubunda olmak

- Çocuğun bakım ve psiko-sosyal gelişimini sağlayabilecek ruh ve fizik sağlığına sahip olmak

- Yaşadığı çevrenin çocuk yetiştirmeye uygun olması

- Çocukla birlikte yaşayacak diğer aile ve bireylerin koruyucu aile olma konusunda olumlu düşüncelerinin ve kendi aralarında uyumlu ilişkilerin olması.

Elif ERGU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır