|
|
|
|
Hırsızlığa karşı dikkat edilmesi gereken hususlar
* Hırsızlar çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemezler. Kapalı pencereleri tercih etmezler, çünkü pencere kırmak dikkat çekicidir.
* Şifreli kilitleri olan kapıları da sevmezler. Çünkü bu kapılar sadece tek anahtarla açılabilmektedirler. Dolayısıyla hırsız eve pencereden girmiş olsa bile, içeriden kapıyı açamayacağı için yine pencereden çıkmak zorunda kalacaktır.
* Evlerin birinci ve ikinci katlarındaki balkon kapısı ve pencerelerinin sağlam demir parmaklıklı olmasına dikkat ediniz.
* Kapılarda çift kilit bulundurulmasına ve geceleri kapı arkalarına emniyet zincirinin takılı olmasına dikkat ediniz.
* Evinizi geceleri kısa süreli terk edecek olsanız bile bir lambayı açık bırakınız.
* Apartman giriş kapılarının dışarıdan aydınlatılmasını sağlayınız aynı şekilde Sokak lambaları sokağı yeterince aydınlatmıyorsa görevlileri bilgilendiriniz.
* İş yerlerinizin camlarının kepenk ve demir parmaklık ile muhafaza altına alınmasına dikkat ediniz. Ayrıca işe alacağınız yabancı şahıslar hakkında bilgi toplayıp, mahalli polis birimine bildiriniz.
* Hırsızlık olayı meydana geldiğinde en yakın karakola bilgi vererek olay yerinin incelenmesi için görevlilerin gelmesini bekleyiniz.
* Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildiriniz.
* Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.
* Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu olan daireleri seçerler.
* Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içerde olabileceğinden eve girmeyiniz. Derhal polisi arayıp, gözetlemeye devam ediniz.
* Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve zilde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste bir kadının mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlayamayacaktır. Ayrıca apartmanda mümkünse diafon kullanınız.
* Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde hâla evin anahtarlarının olması ihtimaline karşı mutlaka kilitleri değiştiriniz.
* Eğer evinizi satmayı düşünüyorsanız, her gelene evinizi gezdirmek yerine bir emlakçıyla irtibat kurarak sadece evinizi gerçekten alabilme ihtimali olan kişilere evinizi gezdirin.
* Telefona cevap verirken numaranızı söylemeyin. Sizi arayan kişi yanlış numara aramış olabileceğini beyan ederek numaranızı sorarsa kendi numaranızı söylemeyip aradığı numarayı tekrar etmesini isteyiniz.
* Evinizin önündeki ağaçların kapı ve pencerenizin dışarıdan görünmelerine mani olmayacak şekilde budanmasını sağlayınız. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır.
* Kapınızın önündeki şüpheli şahısları, kapı gözetleme deliğinden kontrol ediniz ve kapı zincirini takılı tutunuz, eğer gelen kişi polis, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kapınızı açmadan önce kimliklerini göstermesini isteyiniz.
* Gereğinden ucuza satılan mallardan kuşku duyunuz, özellikle elden/2.el satılan eşyaların çalıntı veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir. Bu tür malları alırken kaynağını araştırınız. Böyle durumlarda size mal satmak isteyen şüpheli kişileri tereddüt etmeksizin polise bildiriniz. Çalıntı mal satın almanın suç olduğunu unutmayınız!
|
|
|
|
|