Irak'ta, Amerikan müdahalesinin ardından dini oluşumlar ve dini liderlikler ön plana çıktı. Irak'ta pazar günü yapılacak seçimlerde dikkat çeken, toplumsal ve siyasal yapıya yön veren dini ve siyasi liderler şöyle:
Büyük Ayetullah Ali Sistani: İran doğumlu 75 yaşındaki Ayetullah Ali Sistani, Irak'taki Şii topluluğun ruhani lideri olarak saygı görüyor. Hiç sürgüne gitmeyen Sistani, yıllarca ev hapsinde kaldı. Sistani, Şii din okulu Havza'nın başı olarak bulunduğu Necef'teki evinden nadiren ayrılıyor. Seçimlerde aday olmayan, ancak seçime katılıp oy kullanmanın dini bir görev olduğunu açıklayan Sistani, gücünü gelecekteki hükümette Şiilerin baskın olması yönünde kullanıyor.
Abdülaziz El Hekim: Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK) lideri Ayetullah Muhammed Bagr El Hekim'in, Ağustos 2003'te Necef'te düzenlenen bombalı saldırıda yaklaşık 100 kişiyle birlikte hayatını kaybetmesinin ardından yerine kardeşi Abdülaziz El Hekim geçti. IİDYK'nın yaklaşık 10 bin kişilik Bedir Tugayları adlı bir gücü bulunuyor. Abdülaziz El Hekim ile Sistani, seçimden güçlü çıkması beklenen Birleşik Irak İttifakı'na liderlik ediyor.
İyad Allavi: Irak geçici başbakanı olarak atanan İyad Allavi, 30 yılı sürgünde geçen 60 yaşında Şii kökenli bir doktor. Baas Partisi'nin üyelerinden olan Allavi, 1970'lerde Saddam Hüseyin'e karşı muhalefete geçerek sürgüne gitti. Allavi, 1990'da Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve İngiliz istihbaratının desteklediği Irak Ulusal Mutabakatı adlı partiyi kurdu. Allavi, Irak Listesi adı verilen bir grupla seçime ortak giriyor.
İbrahim El Caferi: Geçici yönetimde devlet başkan yardımcısı olan Caferi, 1970'lerde Saddam rejimine karşı savaşan Şii İslami Dava Partisi'nin sözcüsü. Saddam'ın 1982 yılındaki baskısıyla Dava, İran'da üslenmişti. Dava, bu seçimlerde Birleşik Irak İttifakı bünyesinde yer alıyor.
Gazi El Yaver: Irak geçici devlet başkanı olan Yaver, etkin Şammar aşiretinin önde gelen Sünni üyesi. Basra Körfezi bölgesinin en güçlü aşiretlerinden biri olan Şammar, Şiileri de içeriyor. Musul doğumlu 45 yaşındaki El Yaver, ABD'de Georgetown Üniversitesi'nde ve Suudi Arabistan'da çalıştı. Bu seçimde Iraklılar Partisi'ne liderlik ediyor.
Adnan Paçacı: Irak'ta 1968 yılındaki Baas Partisi'nce devrilen eski hükümette Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmişti. Sünni kökenli bir laik olarak görülen 81 yaşındaki Paçacı, Bağımsız Demokratlar Topluluğu adlı gruba liderlik ediyor.
Nasır Kemal Şaderşi: Sünni avukat, işadamı ve Ulusal Demokratik Parti'nin lideri olan Şaderşi, eski Irak Yönetim Konseyi'nde üyeydi.
Celal Talabani: Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) başında bulunan Sünni kökenli Kürt lider. 1934 doğumlu olan Talabani, genç yaşlarda Irak Kürdistan Demokratik Partisi'ne (IKDP) katıldı, 1957 yılında da IKYB'yi kurdu. IKDP lideri Mesud Barzani ile ortak olarak Kürt İttifakı Listesi'yle seçimlere giriyor.
Mesud Barzani: Sünni asıllı Kürt lider Mesud Barzani'nin başında bulunduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi'ni (IKDP), 1946 yılında Barzani'nin babası Molla Mustafa Barzani kurdu. 56 yaşındaki Mesud Barzani, babasının ölümünün ardından 1979 yılında IKDP'nin liderliğini aldı. Barzani, iki kez suikast girişiminden kurtuldu.
Ahmed Çelebi: Şii kökenli laik bankacı. Eskiden ABD'nin gözdesi, Iraklı sürgünler ile Kürtleri ve Şiileri kapsayan Irak Ulusal Kongresi'nin lideriydi. 58 yaşındaki Çelebi, geçen yıl İran'a bilgi sızdırdığı iddialarıyla Washington'ın gözünden düştü. Çelebi, Birleşik Irak İttifakı'yla birlikte hareket ediyor.
Hüseyin Şehristani: Birleşik Irak İttifakı'nın aday listesini belirlemek üzere Sistani tarafından seçilen 6 kişiden biri. Nükleer alanda uzman bir bilim adamı olan Şehristani, Saddam'ın danışmanlığını yaparken atom bombası yapımına karşı çıktığı için 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve 1991'deki Körfez savaşı sırasında Irak'tan kaçmıştı. Şehristani, İran ve Londra'da insan hakları örgütlerinde çalıştı.
Hamid Mecid Musa: Ekonomist olan Musa, 1993 yılından beri Irak Komünist Partisi'nin lideri. Şii kökenli Musa, 1978'de ayrıldığı Irak'a 1983'te geri döndü.
DERLENEN HABERLER
Kerkük, iki açıdan büyük önem taşıyor Türkiye'nin Kerkük hassasiyeti iki temele dayanıyor: Kentte yaşanan Türkmenler'le olan tarihsel, kültürel ve etnik bağ. Kürtler'in zengin petrol kentinin yönetimini ele geçirip...devamı
'Kargaşaya izin vermeyeceğiz' Başbakan Erdoğan, Irak'taki seçim sonrası yaşanan Kerkük ve Kürtler'le ilgili tartışmalarda sert konuştu: Bölgeye demokrasi getireceklerini söyleyen güçler antidemokratik emellere maalesef...devamı
Kerkük Sancısı Talabani: Kerkük, Kürt ve Türkmenler arasında kardeş kent olacak. kente Brüksel modeli uygun. Irak'ta ülkenin kaderini belirleyecek ilk ve en önemli adım atıldı, pazar günü genel seçim...devamı
3'lü etnik kabine için hazırlanıyor Irak'ta yeni kabine için İngiliz Times gazetesi "Kilit görevler Şii ve Kürtler'e gidecek. Sünniler'i ise kabinede El Yaver ya da Paçacı temsil edecek" diye yazdı
. Irak'ta 1957...devamı
Çıkarınıza aykırı bir gelişme olmaz Savunma Bakanlığı'nın üç numaralı ismi Douglas Feith: PKK, Irak'ta önceliklerimiz arasında değil Kerkük, Iraklılar'ın çözmesi gereken bir konu.... Irak savaşının mimarlarından...devamı
Ankara'nın Kerkük tavrı sertleşiyor Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısına Kerkük ve Avrupa Birliği müzakere modeli damgasını vurdu. Türkiye'nin gelişmelere göre Kürt gruplara karşı tutumunu gözden geçirebileceği...devamı
Embedded seçim* Irak’ta seçmenin yüzde 60’tan fazlasının oy kullandığı söyleniyor. Şii kentlerinde katılım oranı yüzde 90’lara kadar çıkarken, Sünni kentlerinde ise hiç oy kullanılmadığı, sandıkların...devamı
'Kürt başkan için güç birliği' İngiliz Guardian gazetesi, dünkü sayfalarında Kuzey Iraklı iki Kürt liderin anlaşmazlıklarını bir kenara bırakıp iktidar hesapları için nasıl işbirliği yaptığını anlatan bir makale...devamı