|
|
|
|
Dünya Anıtlar Fonu'nun koruma altına aldığı 100 anıt 2006 listesi
Omo Hada NIAS ADASI, ENDONEZYA
Erken on dokuzuncu yüzyıl Omo Sebua'sı ya da şefin geleneksel evi olan Hilinawalö MazingoOmo Hada kompleksi, Nias adalarında bulunan ayakta kalmış türünün örneği beş binadan biridir. Sütunlar üzerinde inşa edilen, yerden yüksekliği 20 metreden fazla olan ve hem kraliyet konağı hem de halkın toplantı yeri olarak kullanılan bu ev, dik eğimli bir çatıya ve bacaya sahiptir ve Endonazya'daki en iyi ahşap oymalarından bazılarıyla süslüdür. Ziyaretçiler eve, içinde bulunanları düşmanların girmesinden koruma niyetiyle yapılan ana konuk salonunun altında bulunan bir kapıdan girerler. Kendi soyundan gelenlerin 1979 yılına kadar binada barındığı Sihola Bulölö tarafından altı nesil önce inşa edilen ev, köy sokağına bakan bir terasın üzerinde durur. Bu ev, sabah güneşini köyde ilk gören evdir. Ayrıca yaşayanların uyandıkları zaman ilk gördükleri evdir. Evin bulunduğu yer, lakabı si'lu, "yukarıda bulunan" olan şefin saygınlığının bir yansımasıdır.
Şefin evi iki yüzyıldan bu yana ayakta kalmasına karşın, yoğun güneşe, tropikal yağmurlara, böcek yuvalamasına ve ihmale maruz kaldığından, acil olarak korunmaya ihtiyaç duymaktadır. Adanın tercih edilen inşaat malzemesi olan ağacın yerine beton konularak, bu tarz yapıların inşasında kullanılan yöntemler büyük ölçüde unutulmuştur ve bir zamanlar evin iç kısmını süsleyen oyma işleri tasfiye edilmiştir. Ama yine de son zamanlardaki olaylar, geleneksel inşaat yöntemlerinin, özellikle bölgenin meyilli olduğu depreme karşı dayanıklı olduğunu kanıtlamıştır.
2000, 2002 ve 2004 yıllarında listede yer almasından sonra American Express, Hint Okyanusu'nda 26 Aralık 2004 tarihinde meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından oluşturulan bir proje kapsamında fonlarını, WMF üzerinden Omo Hada kompleksinin restorasyonuna aktarmıştır. Yerden yüksekte olan Hilinawalö Mazingo selden kurtulmuştur. Betondan olanları, merkez üssü sahilin hemen yakını olan 2005 yılındaki ikinci depremde yıkılmasına karşın geleneksel yöntemle yapılmış olan binalar olağanüstü şekilde ayakta kalmıştır. Omo Hada binalarının restorasyonu, Nias'daki yeniden inşa sürecinin kilit unsuru olacaktır. Kimileri adadaki geleneksel mimarinin esnekliğinin, asırlık inşaat tekniklerinde bir Rönesans olabileceğine inanmaktadır.
|
|
|
|
|