|
|
|
|
Dünya Anıtlar Fonu'nun koruma altına aldığı 100 anıt 2006 listesi
Guru Lhakhang ve Sumda Chung Tapınakları SUMDA CHUNG, HİNDİSTAN
Batı Himalaya bölgesindeki erken dönem (11.-14. yüzyıllar) Budist manastır mimarisi, Tibet ile Hindistan arasındaki yakın bağlarla tanımlanarak Tibet Budizm'inin evrimini şekillendirmiştir. 11. yüzyıl Budist metinlerinin Tibetli çevirmeni Rinchen Tsangpo, Batı Himalayalar'da Budizm'i yayması ve bölgedeki 108 tapınağın temelini atmasıyla bilinmektedir. "Büyük Çevirmen"in orijinal tapınaklarından çok azı, muhtemelen beşten daha azı günümüze gelebilmiştir. Bunlar arasında olan Guru Lhakhang ve Sumda Chung halen ibadet amacıyla kullanılmaktadır.
Bu erken dönem tapınaklar, dikdörtgen bir plan üzerine kerpiç ve keresteden yapılmış olup kimi zaman ahşap bir sundurmayla korunmuştur. İç kısımda özenle yapılmış duvar resimleri ve devasa sıva heykeller bulunur. On ikinci yüzyılda inşa edilen Sumda Chung, Ladakh'ın en belirgin erken dönem tapınaklarından biri olarak kabul edilir. Bütün bir tepe boyunca uzanan manastırdan geriye sadece toplanma salonu ve bitişik yan şapeller kalmıştır. Tapınağın önüne inşa edilen küçük bir avlu ile keşiş odalarının dahil olduğu ek yapılar, 1997 yılındaki yoğun yağmurlarda yıkılmıştır. Phiyang'daki küçük Guru Lhakhang tapınağı büyük ihtimalle, on üçüncü ya da on dördüncü yüzyıla aittir ve zarif duvar resimli tek göz odalı bir tapınaktan ibarettir.
İklim değişimi, Ladakh'ın erken dönem tapınakları için en büyük tehdit olmuştur. Bölgedeki artan yağışlar, aslında kuru ortam için inşa edilen tarihi çatı sistemlerine ve iç kısım döşemelerine zarar vermiştir. Sumda Chung tapınağı çatısının yetersiz drenajı, su sızmasına yol açarak iç yüzeylere ve yük taşıyıcı kerpiç duvarların yapısal stresine zarar vermiştir. Bina ayrıca malzeme yorgunluğundan ve yetersiz eklentilerden dolayı da zarar görmüştür. Guru Lhakhang tapınak çatısı da bozularak duvar yapılarının ve dekoratif resimlerin zarar görmesine sebep olmuştur. Namgyal Ladakhi Sanat ve Kültürü Araştırma Enstitüsü (Namgyal Institute for Research on Ladakhi Art and Culture) tapınaklar için bir koruma planı hazırlayıp geliştirerek, Büyük Çevirmen'in fiziki ve ruhani mirasının gelecek nesiller için korunmasına yardımcı olmayı önermektedir.
|
|
|
|
|