SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya Engelliler Günü
Özürlüler parlamentosu
Kamuda özürlü sorunları
Engellilerden protesto
Özürlü istihdamı semineri
"Yapılanlar artarak devam edecek"
Özürlüler Kanun Tasarısı

Özürlüler Kanun Tasarısı

MADDE 21- 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanunun 6 ncı maddesinin (A) fıkrasının (s) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

"Ek Madde 1- Büyükşehir belediyesi ile bağlı ilçe ve alt kademe belediyelerinde bilgilendirme ve bilinçlendirme, yönlendirme ve özürlülerle ilgili her konuda sürekli danışmanlık hizmetleri dahil hizmet vermek üzere özürlü hizmetleri birimi oluşturulur. Bu birimler faaliyetlerini özürlülere hizmet amacıyla kurulmuş dernek ve bunların üst kuruluşlarıyla işbirliği halinde sürdürürler. Özürlü hizmetleri birimlerinin kuruluş, görev, yetki, sorumluluk ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından kanunun yayımını izleyen bir yıl içinde hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir."

MADDE 22- 03.04.1930 tarihli ve 1580 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin, 81 inci bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"81) Belediyelerce işletilen veya belediyelerin işletim hakkını imtiyaz sözleşmeleriyle devrettiği her türlü toplu taşıma araçlarının özürlülerin yararlanmasına ve ulaşabilirliği ile Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygunluğunu sağlamak, Özürlü Kimlik Kartına sahip özürlüler ile zorunlu refakatçilerinin ücretsiz ulaşımlarıyla, kendilerini geliştirmelerini ve toplumsal yaşamla bütünleşmeleri için gerekli tedbirleri almak, sosyal, kültürel, eğitsel, sanatsal ve sportif etkinliklerden indirimli veya ücretsiz yararlanması ile belediyelerce işletilen veya kiraya verilen büfe, tuvalet, otopark vb. işyerlerinin %10'unun öncelikli olarak özürlüler tarafından işletilmesi ve istihdamını sağlamak. Adı geçen işyerlerinin tahsisinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uygulanmaz.

MADDE 23- 1580 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"Ek Madde 9- İl belediyeleriyle son nüfus sayımına göre nüfusu 50.000 ve üzeri olan ilçe ve belde belediyelerinde bilgilendirme ve bilinçlendirme, yönlendirme ve özürlülerle ilgili her konuda sürekli danışmanlık hizmetleri dahil hizmet vermek üzere özürlü hizmetleri birimi oluşturulur. Bu birimler faaliyetlerini özürlülere hizmet amacıyla kurulmuş dernek, vakıf ve bunların üst kuruluşlarıyla işbirliği halinde sürdürürler. Özürlü hizmetleri birimlerinin kuruluş, görev, yetki, sorumluluk ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından kanunun yayımını izleyen bir yıl içinde hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir."

MADDE 24- 07.05.1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3 üncü maddesinin (l) bendine aşağıdaki paragraf ve (l) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.
"Bilimsel gelişmelere paralel olarak, yeni doğanlarda çeşitli tarama yöntemleriyle
tespiti mümkün olan özür ve hastalıklarla ilgili taramaların yapılması zorunludur."
"m) Rehabilite edici hizmetlerde kullanılan ortopedik ve diğer yardımcı araç ve
gereçleri üretmek amacıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulacak kuruluşların açılış iznini vermeye Sağlık Bakanlığı yetkilidir.
Bu kurum ve kuruluşların açılış izninin verilmesine, üretim ve personel standardına, işleyiş ve denetimi ile daha önce açılmış olan kurum ve kuruluşların durumlarına ilişkin esaslar Sağlık Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca müştereken 1 yıl içinde çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir."

MADDE 25-
05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslek Eğitimi Kanununun 10 ncu maddesinin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Özürlülerin çıraklık eğitimine alınmalarında Bakanlıkça merkezde ve illerde; hekim, fizyoterapist, psikolog, çocuk gelişimi ve eğitimcisi, özel eğitimci, sosyal çalışmacı, dil ve konuşma terapisti, iş ve meslek danışmanı, iş-uğraşı terapisti, rehber öğretmen, odyolog, eğitim odyoloğu meslek gruplarından en az üçünün biraraya geleceği bir kurul oluşturulur. Özürlülerin ilgi, istek, yetenek ve becerileri doğrultusunda ve sağlık kurulu raporunu da dikkate almak suretiyle hangi meslek dalında eğitim alacaklarına kurul karar verir."

MADDE 26-
01.07.1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin 2 nci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve 4 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"
65 yaşını doldurmadığı halde bakıma muhtaç olduklarını Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporu Yönetmeliğine uygun alınmış sağlık kurulu raporu ile kanıtlayanlarla, durumlarına uygun bir işe yerleştirilemeyen ve yukarıdaki şartları taşıyan yardıma muhtaç özürlülere, 16 yaşından büyük olanlar için belirlenen asgari ücretin yarısı tutarında bakım aylığı bağlanır. Bu fıkra hükmünden yararlananlar ile eş ve çocuklarının, ayakta veya yatarak teşhis ve tedavileri Devlet hastanelerinde ücretsiz olarak sağlanır."

MADDE 27-
2022 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 28- 22.05.2003 tarihli ve 4857 Sayılı İş Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"Ek Madde 1- Özel eğitim merkez ve okullarında veya diğer okullarda eğitim-öğretim gören ve bu kurumlara gidip gelebilmek, eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilmek için zorunlu bir ebeveyn refakatçi ihtiyacı bulunduğu eğitim-öğretim kurumunca belgelendirilen her yaştaki özürlünün ebeveynleri iş gününün belirli saatlerinde işyerlerinde idari izinli sayılır. Konuyla ilgili usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, en büyük işçi ve işveren sendikaları ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcilerinden oluşturulacak kurul tarafından kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir."



 1 .. 2  3  4  5  6  7  8  9  10  .. 11   


DERLENEN HABERLER
Özrümüzü kabul edin
Özrümüzü kabul edin
AKP'nin görme özürlü milletvekili Ayva'nın yasa teklifi kabul edilirse Türkiye özürlülere göre yeniden yapılanacak ayrımcılık "suç" olacak, işsiz özürlüye "maaş" verilecek. AK...devamı
Görme engellilerden Kadıköy'de eylem
Görme engellilerden Kadıköy'de eylem
Türkiye Görme Engelliler Derneği'ne üye bir grup dün öğle saatlerinde Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanarak, 1997 yılından bu yana Meclis'te bekleyen 'Engelliler Yasa Tasarısı'nın bir an...devamı
Görme engelli tüketiciler için maden suyu üretildi
Görme engelli tüketiciler için maden suyu üretildi
Türkiye'nin ilk meyve aromalı maden sularından olan Anatolya'nın sahibi Asçelik, körler için özel üretim yaptı. Körlerin alfabesi Braille ile şişelerin üzerine ürünün cinsini yazan...devamı
Türkiye'de 8.5 milyon engelli var
Türkiye'de 8.5 milyon engelli var
Dünyada engelli nüfusu 500 milyonu aşarken, Türkiye'de engelli sayısının 8.5 milyona ulaşıyor.. Dünyada engelli nüfusu 500 milyonu aşarken, Türkiye'de engelli sayısının 8.5 milyona...devamı
Engelli atölyesinde el emeği
Engelli atölyesinde el emeği
Türkiye Sakatlar Derneği'nin Kastamonu Şubesi'nde açılan atölyede, tarihi ahşap evlerin maketlerinden, oklavaya, ahşap abajurdan, ekmek sepetine kadar 600 çeşit el emeği eşya...devamı


1 Aralık Dünya AIDS Günü
Tespit edildiği 1981 yılından bu yana 40 milyon kişinin yakalandı. 29.6 milyon kişinin ölümüne neden oldu.
AB'den Kıbrıs şartı
17 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi öncesi Türkiye'ye taslak şoku. Zirve için hazırlanan taslak metninde...
Avrupa Anayasası
Avrupa Anayasası 25 ülkenin liderlerinin katılımıyla 29 Ekim 2004 tarihinde Roma'da bulunan Campidoglio...
Sporda şike ve şiddet
Beşiktaş ile Çaykur Rizespor takımları arasında BJK İnönü Stadı'nda oynanan maç sırasında 16 yaşındaki Cihat...
Kapkaç çeteleri
Çeteler kapıp kaçıyor, döner bıçaklarıyla yaralıyor, trenden aşağıya atıyor. Üstüne üstlük güvenlik...
Sinagog saldırılarının yıldönümü
Bugün 15 Kasım 2004. Sinagog saldırılarının yıldönümü. Geçen yıl sinagog saldırılarında ölenler Kuledibi ve...
Yaser Arafat öldü
Filistin Devlet Başkanı ve Filistin mücadelesinin lideri Yaser Arafat, 11 Kasım 2004 tarihinde Paris...
Azınlık ve Kültürel Haklar Raporu (özet)
Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Kaboğlu'nun basın toplantısında, Başbakanlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu