SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya Engelliler Günü
Özürlüler parlamentosu
Kamuda özürlü sorunları
Engellilerden protesto
Özürlü istihdamı semineri
"Yapılanlar artarak devam edecek"
Özürlüler Kanun Tasarısı

Özürlüler Kanun Tasarısı

İKİNCİ BÖLÜM
Özürlülere Yönelik Hizmetler ve İlgili Kurumlar
Hizmetler ve İlgili Kurumlar
MADDE 5-
Hizmetler ve kurumsal yetki dağılımı aşağıdaki şekildedir:

a) Koruyucu Önleyici Hizmetler : Toplumun özürlülük konusunda bilgilendirilmesi, koruyucu hekimlik kapsamında özürlülük ve hastalıktan dolayı doğabilecek bakıma muhtaçlık risklerine karşı her türlü tedbirin alınması, annenin gebelik öncesi ve esnasında takibin yapılarak sağlıklı doğumların gerçekleştirilmesi, gebelik döneminde çeşitli testler, muayene ve tahliller ile tespit edilebilen hastalık ve özür durumlarının belirlenmesi ve önlenmesi hizmetleridir.
Bu hizmetler, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneleri tarafından diğer kurumlarla işbirliği yapılarak yürütülür.

b) Erken Teşhis ve Müdahale Hizmetleri : Annenin gebelik döneminde ve doğum sonrasında anne-çocuk sağlığı açısından çeşitli testler, muayene ve tahliller ile tespit edilebilen hastalık ve özür durumlarının belirlenmesi, tespit edilen hastalık ve özür durumunun ayrıntılı araştırmasının yapılarak teşhisin konulması, teşhis yönünde gerekli erken müdahalenin yapılması hizmetleridir.
Bu hizmetler, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve üniversite hastaneleri tarafından diğer kurumlarla işbirliği yapılarak yürütülür.

c) Tedavi Hizmetleri : Özürlülerin özründen dolayı ihtiyaç duyduğu tıbbi hizmetlerdir.
Bu hizmetler, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve üniversite hastaneleri tarafından yürütülür.

d) Tedavi Sonrası Rehabilitasyon Hizmetleri :
1) Tıbbi Rehabilitasyon Hizmetleri; özürlünün özründen dolayı ihtiyaç duyduğu tedavi hizmetlerinden yararlanmasını müteakiben tedavinin devamı niteliğindeki hizmetlerdir.
Bu hizmetler Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve üniversite hastaneleri bünyesinde ve diğer kurumlarla işbirliği yapılarak yürütülür.
2) Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri; özürlünün sosyal hayata uyumunun ve katılımının sağlanması ve teşvik edilmesi; kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklere katılımlarının desteklenmesi hizmetleridir.
Bu hizmetler yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünce ve diğer kurumlarla işbirliği içinde yürütülür.
3) Mesleki Rehabilitasyon ve İstihdam Hizmetleri; özürlünün uygun bir işte verimli bir şekilde çalışabilmesi için mesleki rehberlik, mesleki eğitim, seçilen ise yerleştirme ve işyerinde uyum hizmetleridir. Bu hizmetler, korumalı işyeri, evde çalışma gibi alternatif çalışma modelleri de kullanılarak gerçekleştirilir.
Bu hizmetler yerel yönetimler, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer kurumların işbirliği ile yürütülür.
e) Eğitim Hizmetleri : Özürlünün eğitim ihtiyacının giderilmesi amacıyla özel eğitim programları çerçevesinde; kaynaştırma, özel alt sınıf, özel eğitim okulu hizmet modelleri ile sunulan hizmetlerdir.
Bu hizmetler, Milli Eğitim Bakanlığınca ve diğer kurumlarla işbirliği yapılarak yürütülür.

f) Bakım Hizmetleri : Özürlünün özbakımının dışında diğer sosyal ihtiyaçlarını kendisinin giderememesi ve başkasının sürekli olarak yardımına ihtiyaç duyması halinde özbakımını sağlamaya ve ev işlerini yürütmeye yönelik hizmetlerdir.
Bu hizmetler, bakıcı aile fertleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, yerel yönetimler ve diğer kurumların işbirliği ile yürütülür.

g) Sosyal Yardım Hizmetleri : Özürlünün asgari düzeyde dahi yaşam ihtiyaçlarını giderememesi halinde yardıma ve bakıma muhtaçlık derecesine göre maddi yönden desteklenmesi hizmetleridir.
Bu hizmetler Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Genel Sekreterliği, yerel yönetimler ve Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. Ancak, bu hizmetlerin belirtilen kurumların kaynaklarının tek çatı altında toplanarak oluşturulacak tek kurum tarafından yürütülmesi esastır.
h) Ulaşılabilirlik Hizmetleri : Özürlünün toplumsal hayat alanlarındaki tesis, yapı, bilgi ve hizmete ulaşabilmesine yönelik hizmetlerdir.
Bu hizmetler yerel yönetimlerce diğer kurumlarla işbirliği yapılarak yürütülür.

Özürlüler İdaresi Başkanlığı, bütün bu hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi açısından kurumlar arasında işbirliğini sağlar. Ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının bu hizmetlere aktif katılımını teşvik eder.

Sosyal Bakım Uygulamaları:

MADDE 6-
Bakıma muhtaç özürlülere yönelik sosyal bakım hizmetleri, bakım merkezleri ve eve yönelik gezici hizmet programları aracılığı ile yürütülür. İleri derecede bakıma muhtaç insanların bakımını, bakıcı aile fertlerinin talebi üzerine, bakım merkezleri üstlenir.

Bakıcı aile fertlerinin hastalığı veya yıllık izin kullanmak istemeleri halinde bakıma muhtaç özürlülerin bakımı geçici olarak bakım merkezleri tarafından gerçekleştirilir.

Bakıcı aile fertlerinin sosyal güvenliği sağlanır. Bunların Sosyal güvenliği, yardıma ve bakıma muhtaçlık derecesine göre belirlenir.

Evde bakım kalitesini artırmak maksadıyla bakıcı aile fertlerine bakım kursları düzenlenir, özürlü dostu araç gereç temin edilir ve gerekli görülen ev tadilatlarına destek sağlanır.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca bir yıl içinde hazırlanacak bir yönetmelikle sosyal bakım hizmetleri ile ilgili çalışma usul ve esasları belirlenir.

İş ve Meslek Analizi

MADDE 7- Özürlüler İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ve üniversitelerle işbirliği ile özür türlerini dikkate alan iş ve meslek analizleri yapılır. Bu analizlerin ışığında özürlülerin durumlarına uygun mesleki rehabilitasyon programları geliştirilir ve bu programlar dahilinde ilgili mesleklerde eğitim almaları sağlanır.



 1  2  3  4  5  6  7  8  9  .. 11   


DERLENEN HABERLER
Özrümüzü kabul edin
Özrümüzü kabul edin
AKP'nin görme özürlü milletvekili Ayva'nın yasa teklifi kabul edilirse Türkiye özürlülere göre yeniden yapılanacak ayrımcılık "suç" olacak, işsiz özürlüye "maaş" verilecek. AK...devamı
Görme engellilerden Kadıköy'de eylem
Görme engellilerden Kadıköy'de eylem
Türkiye Görme Engelliler Derneği'ne üye bir grup dün öğle saatlerinde Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanarak, 1997 yılından bu yana Meclis'te bekleyen 'Engelliler Yasa Tasarısı'nın bir an...devamı
Görme engelli tüketiciler için maden suyu üretildi
Görme engelli tüketiciler için maden suyu üretildi
Türkiye'nin ilk meyve aromalı maden sularından olan Anatolya'nın sahibi Asçelik, körler için özel üretim yaptı. Körlerin alfabesi Braille ile şişelerin üzerine ürünün cinsini yazan...devamı
Türkiye'de 8.5 milyon engelli var
Türkiye'de 8.5 milyon engelli var
Dünyada engelli nüfusu 500 milyonu aşarken, Türkiye'de engelli sayısının 8.5 milyona ulaşıyor.. Dünyada engelli nüfusu 500 milyonu aşarken, Türkiye'de engelli sayısının 8.5 milyona...devamı
Engelli atölyesinde el emeği
Engelli atölyesinde el emeği
Türkiye Sakatlar Derneği'nin Kastamonu Şubesi'nde açılan atölyede, tarihi ahşap evlerin maketlerinden, oklavaya, ahşap abajurdan, ekmek sepetine kadar 600 çeşit el emeği eşya...devamı


1 Aralık Dünya AIDS Günü
Tespit edildiği 1981 yılından bu yana 40 milyon kişinin yakalandı. 29.6 milyon kişinin ölümüne neden oldu.
AB'den Kıbrıs şartı
17 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi öncesi Türkiye'ye taslak şoku. Zirve için hazırlanan taslak metninde...
Avrupa Anayasası
Avrupa Anayasası 25 ülkenin liderlerinin katılımıyla 29 Ekim 2004 tarihinde Roma'da bulunan Campidoglio...
Sporda şike ve şiddet
Beşiktaş ile Çaykur Rizespor takımları arasında BJK İnönü Stadı'nda oynanan maç sırasında 16 yaşındaki Cihat...
Kapkaç çeteleri
Çeteler kapıp kaçıyor, döner bıçaklarıyla yaralıyor, trenden aşağıya atıyor. Üstüne üstlük güvenlik...
Sinagog saldırılarının yıldönümü
Bugün 15 Kasım 2004. Sinagog saldırılarının yıldönümü. Geçen yıl sinagog saldırılarında ölenler Kuledibi ve...
Yaser Arafat öldü
Filistin Devlet Başkanı ve Filistin mücadelesinin lideri Yaser Arafat, 11 Kasım 2004 tarihinde Paris...
Azınlık ve Kültürel Haklar Raporu (özet)
Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Kaboğlu'nun basın toplantısında, Başbakanlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu