Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Tasarruf trendi projeleri yeşillendirdi

BÜLENT YOLDAŞ
22.04.2009
Çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayan konut projeleri Türkiye'de de yaygınlaşmya başladı. Çevre dostu konut projeleri yüzde 50'ye varan oranlarda enerji ve su tasarrufu sağlıyor..
Türkiye'de de yavaş yavaş örnekleri görülmeye başlayan 'yeşil binalar' olarak adlandırılan çevre dostu binalar, enerji ve su kullanımında yüzde 50'lere varan oranda tasarruf sağlıyor. Dünyada son yıllarda artan çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayan uygulamalar, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladı. Varyap'ın İstanbul Batıateşehir'de satışa sunduğu Varyap Meridian projesi LEED kriterlerine göre inşa edilecek. Akşan Yapı'nın yatırımcısı olduğu ve Cemal Mutlu Mimarlık Merkezi tarafından projelendirilen İzmir Çiğli konut Geliştirme projesi de çevre dostu projeler arasında yer alıyor. Ankara da ise Oftaş İnşaat tarafından inşa edilen Entepe Çankaya Konutları çevreci projeler arasında yer alıyor. Toplu Konut İdaresi de (TOKİ), özel sektörle birlikte İstanbul Kayabaşı'nda 60 bin konutluk bir ekolojik kent kurmayı planlıyor.

Ofis ve AVM'ler'de artık çevreci

Konut projelerin dışında ticari gayrimenkul projelerinde de yeşil bina uygulamaları dikkat çekiyor. Siemens Türkiye'nin nisan ayında açılan yerleşkesi de bunlardan biri. Çevreci bina özelliğine sahip yerleşkede, yapım maliyeti yüzde 2 artmasına rağmen, yüzde 50 su, yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanıyor. Redevco İnşaat da, Ankara ve Erzurum'da açmayı planladığı alışveriş merkezlerinde, Tekfen Grubu ise, İstanbul Levent'te yükselecek ofis binasında çevreci kriterlerini öne çıkaracak. Firmalar, yeşil bina özelliklerini dünyada bu alanda kabul gören sertifikalarla da taçlandırmaya hazırlanıyor. Bu sertifikalar arasında ABD kökenli LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik), İngiliz kökenli BREEAM (Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Metodu) en bilinenleri. Sertifikalar binadaki uygulamalara göre derecelendirmelere de sahip. Ayrıca ABD rakamlarına göre bu tür binalarda işletme maliyetleri yüzde 8-10 arasında azalıyor. Bina ömrü boyunca enerji sarfiyatı yüzde 40 azalıyor. Böylece binaların pazarlama şansı da artıyor.

TOKİ'den İstanbul'da ekolojik kent
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), özel sektörle birlikte İstanbul Kayabaşı'nda 60 bin konutluk ekolojik kent kurmayı planlıyor. TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel TOKİ'nin binalarında enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalar yaptığına işaret ediyor. Örnek oluşturmak amacıyla Kayabaşı Konutları'nda güneş enerjisinden elektrik elde edileceğini, yağmur sularının depolarda toplanacağını, rüzgar enerjisi için çalışmalar yapılacağını ifade eden Karabel, Kayabaşı Projesi için düzenlenen mimari fikir projesi yarışmasıyla toplumsal bilincin arttırılması yolunda da bir adım atılmış olduğunu belirtiyor. Kayabaşı projesinde, su tasarrufuna katkı sağlamak amacıyla konutlarda ve duşlarda fotoselli bataryalar ile kademeli rezervuarların yapılması öngörülüyor. Böylece binalarda yıllık 2.430.000 metreküp temiz su tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Ayrıca Güneş pillerinden elde edilecek elektrik enerjisi ile binaların, ortak alanların, yeşil alanların, yürüme yollarının, trafik ve otopark lambalarının enerjisi sağlanacak.
Haberin fotoğrafları