|
 |
|

Af Örgütü Türkiye'yi affetmedi
Uluslararası Af Örgütü'nün (AI) her yıl hazırladığı "insan hakları, işkence, demokrasi" gibi konu başlıklarını içeren rapor dün açıklandı.
CNN'in yayın akışını durdurarak verdiği raporda ele alınan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. 2002 yılı Ocak-Aralık ayları dönemini kapsayan raporda Türkiye'de işkencenin devam ettiği öne sürülerek, özellikle Kürtler'e, İslamcılar'a ve solculara yönelik işkence örnekleri anlatıldı. Mart ayında Türkiye'de bir büro açan AI'nın raporunda Türkiye ile ilgili şu ifadeler yer aldı
* Düşünce suçluları Aralarında yazar, gazeteci, sendikacı, siyasetçi, dini lider ve insan hakları savunucula- rının bulunduğu çok sayıda kişi ifade özgürlüğü haklarını yerine getirdikleri için tutuklandı.
* İşkence ve kötü muamele İşkence sürdü, vücutta görünür iz bırakmayan yeni yöntemler geliştirildi. Örneğin, 37 yaşındaki 5 çocuk annesi Kürt Hamdiye Aslan, mart ayında Mardin-Kızıltepe'de tutuklandı. 2 gün tutulduğu anti-terör çırılçıplak soyulduğu ve copla makatından tecavüze uğradığı, gözlerinin bağlanıp tehdit edildiği öğrenildi. Tıbbi raporlar onun işkence gördüğünü doğruladı. Mardin savcısı 5 polis hakkına soruşturma başlattı. Tabipler Birliği de işkence olmadığı yolunda rapor veren iki doktor hakkında inceleme açtı.
* Uzun gözaltı süresi 2002 yılında Meclis, tutuklu hakim karşısına çıkarılıncaya kadar geçecek maksimum gözaltı süresini 4 güne indirdi. Ancak yasa değişikliği yaygın olarak gözaltı süresinin ilk 24 saatinde gerçekleşen işkence ve kötü muameleyi önleyemedi. Örneğin Gülderen Baran, 1995'te İstanbul'daki anti-terör şubesinde işkence gördü. Kollarına defalarca yapılan baskı, iki kolunda da hareket kaybına neden oldu. İşkence yapmakla suçlanan 5 polis zamanaşımından kurtuldu.
* Yüksek güvenlikli hapishaneler İzolasyon hapishaneleri tartışmaların merkezinde olmaya devam etti. 6 F tipi hapishanede kalan binlerce mahkum, uzun süre küçük gruplar halinde izole şekilde tutuldu.
* Azınlık hakları Kürt kimliğini açıkça ifade etme konusundaki kısıtlamalarda esneklik getiren yasal reformlara rağmen gözlemciler uygulamada bir iyileşme göremedi.
* İnsan hakları savunucuları İnsan haklarını savunan kuruluş, üyeleri ve kişiler taciz, tehdit ve ceza davalarıyla karşı karşıya kaldı.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|