Keşif Küresi ziyaret fiyatı: Yetişkin 5 TL, öğrenci 3 TL Adres: Hasköy Caddesi, No: 5, Hasköy-İstanbul Tel: (0212) 369 66 00
Sağım Venüs, solum Mars!
Uzayı eğlenceli ve uygulamalı olarak genç nesillere sevdirmek için kullanılan eğitim ve eğlence aracı diye tanımlanan planetaryum (Keşif Küresi), Rahmi M. Koç Müzesi'nde açıldı..
Büyük Ayı takım yıldızı nasıl bulunur? Venüs neden en parlak gezegendir? Jüpiter'in neden 62 tane uydusu var? Rahmi M. Koç Müzesi'nde Keşif Küresi ismiyle açılan planetaryum, astronomiyle ilgili merak edilen bu gibi pek çok soruyu, üstelik uzayda dolaşıyormuş hissiyle cevaplıyor.
Kubbe şeklindeki bu mekâna girdiğinizde, özel projektör sayesinde görüntüler kubbenin her yanını sarıyor ve siz de görüntüleri yumuşak koltuğunuzda uzanıp, 360 derecelik açıdan ve 3 boyutlu izliyorsunuz. Görüntülerden ilki İstanbul'dan görünen gökyüzünün gece hali oluyor.
40 kişi kapasiteli bu planetaryumda belli aralıklarla yapılan sunumlar, ortalama 20 dakika sürüyor. Bir sunumda Güneş Sistemi'nin içine giriyorsunuz, sonra 'Gezegenlere yolculuk' veya 'Ay kraterleri üzerinde uçuş' gibi özel filmler izliyorsunuz. Sunum sırasında merak ettiklerinizi sunumu yapan astronomi öğrencilerine sorabiliyorsunuz.
Örneğin İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü son sınıf öğrencisi Orkun Gökçeoğlu, Keşif Küresi'nin önemini şöyle anlatıyor: "Çocuklar için okulda öğrendikleri matematik ve fiziğin tek uygulama alanı astronomi. Bir çocuğun erken yaşta bunları kafasında oturtması çok önemli." Planetaryum aslında dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde ayrı bir öneme sahip. Örneğin Japonya'da ilkokullarda planetaryumda gökbilimi eğitimi verilmesi zorunlu. Ama yanlış anlaşılmasın, planetaryumlar sadece çocuklara değil, büyüklere de hitap ediyor. Zaten devasa büyüklükte olan öyle çok çeşidi var ki... Aslında daha önce İstanbul'da da çeşitli okullarda geçici süreli planetaryumlar oluşturulmuştu. Ama Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki devamlı kalacak. Bunun en önemli sebebi ise, 2009'un 'astronomi yılı' olarak kutlanıyor olması. Galileo'nin teleskopla gökyüzüne bakmasının 400. yılı şerefine, 'astronomi yılı' ilan edilirken, müze de bu konuda üzerine düşeni yapmak istemiş.
Yayın tarihi: 27 Mart 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/27/cm/haber,FE646512500A42FFA57BFC8651647DE9.html
Tüm hakları saklıdır.