Fransız şarap uzmanı Jean Luc Colin, Türkiye'de son yıllarda çok iyi şaraplar üretildiğini ama bilerek içmenin de bir sanat olduğunu söylüyor; "Türkiye'de son bir iki senedir şarap fiyatları uçtu, 50-60 TL'ye şaraplar var. Avrupa'da böyle bir fiyata varmak yıllar, nesiller sürer. Burada adam bağı dikiyor sonra bu rakamı koyuyor. Çünkü fazla rekabet yok, fazla bilinç yok tüketicide. Şu anda Türkiye'de şarapların kalitesi arttı ama öyle 30 avroluk şarap yok. Böyle bir fiyatla satabilmek için kendi üretim tesisinizin olması lâzım, bağlarınızın belli bir yaşa gelmiş olması gerekir. Bunlar pazarlama çalışması, adam bağ kuruyor reklamını yapıyor, fiyatı yapıştırıyor. Türkler yeme-içme üzerine konuşmayı seviyor, şaraptan anlama potansiyeli çok yüksek Türklerin. Us'lu biten, un'lu biten şaraplar iyi fiyatı hak ediyor diye bir inanış var, yanlış. Bu bir dönem, normal fiyat oranlarına düşeceğiz, bu geçişler şaraba yeni başlayan ülkelerde yaşanır. Eskiden defolu çok şarap vardı."
Yayın tarihi: 7 Mart 2009, Cumartesi Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/07/ct/haber,11E31534A30A44DB9A4C4C4F29C3C436.html Tüm hakları saklıdır.