Bir kahve bardağından teknolojik aletlere kadar her ürünün 'özel tasarım' olanlarına rağbet artıyor. Bu nedenle ünlü tasarımcılar kimi zaman sergiler için bir araya geliyor, kimi zaman da tasarım yarışmalarında birbirinin rakibi oluyor..
Tasarım, hayatın her alanında kendini gösteriyor. Bu nedenle pek çok marka da 'özel' olabilmek için bu alanda çeşitli yarışmalar ve sergiler düzenleyir. Bunlardan biri de Starbucks'ın, Türkiye'deki beşinci yılına özel olarak, ünlü tasarımcılardan hayallerindeki kahve kupalarını tasarıma yansıtmalarını istediği proje.
Endüstriyel tasarım, mimari, takı tasarımı, heykel, grafik tasarım gibi farklı disiplinlerden gelen 35 ünlü tasarımcı, kahve tutkusunu hayal güçleriyle yorumlayarak 28 kupa yarattı. Ünlü tasarımcıların yaratıcılıkları ile hayat bulan kupalar, 31 Aralık'a kadar Kanyon Alışveriş Merkezi'nin giriş katında sergileniyor.
Maybedesign'dan Erdem Akan'ın küratörlüğünü gerçekleştirdiği projede tasarımcılardan kimi tek başına, kimi de ikili ve üçlü ekipler halinde çalışarak, hayallerindeki kupayı tasarladı. Akan tasarım sürecini şöyle anlatıyor: "Boyutsal bazı kısıtlamaların dışında tasarımcılar kendi hayallerindeki fincanı tasarlamak da serbestlerdi. 'SLS' (Selecetive Laser Sintering) teknolojisi ile üretildiği için de teorik olarak bilgisayarda üç boyutlu modellenebilen her şey mümkündü. Dolayısı ile sonuçlar da, tasarımcıların kullanım ve fonksiyonel özellikleri önemsemesi doğrultusunda çok çeşitli oldu.
'Starmugs' fincanında 'kullanım' ile 'süsleme' arasında görsel denge kurmaya çalıştık.
Sergilenecek bir fincan olduğundan da pratik kullanımdan çok hikâyesine önem verdik." Sergideki tüm tasarımlar beyaz renkte. Çünkü 'rapid prototip' yönteminin doğal sonucu olarak tasarımlar 'beyaz' üretilmiş. Bunu sonradan değiştirmek istememişler. Çünkü bu sayede hem 'saf form/fikir' ön plana çıkmasını, hem de fincanın en geleneksel malzemesi olan 'beyaz porselene' bir anımsatma yapılmasını sağlamış olmuşlar.
DOĞAL TASARIM BUĞDAY KAMIŞI
İlki 2006 'da gerçekleştirilen, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Muji'nin uluslararası tasarım yarışmasına 35 ülkeden 1986 farklı tasarım katıldı. Bu yıl 'Muji buluşu' (found Muji) teması ile düzenlenen yarışmada, geçmişte dünyanın belirli bir bölgesinde bulunup günümüze kadar kullanılmaya devam eden bir ürünün, bulunduğu dönemin yaşam biçimi, kültürü ve gelenekleri göz önünde tutularak Muji bakış açısıyla yeniden yorumlanması istenmişti. Aralarında farklı disiplinlerden tanınmış tasarımcıların yer aldığı jürinin değerlendirmesi sonucunda birincilik ödülünü 'Straw straw' isimli buğday kamışı yorumuyla Yuki Lida (Japonya) kazandı.
Straw straw (buğday kamışı), Mezopotamya'da bulunan ilk çağlardan kalma duvar resimlerinde kullanıldığı görünüyor.
Buğday kamışı, o günden bugüne işlevini yitirmemiş, doğanın harikulade tasarımının katıksız bir ürünü.
Doğadan gelip doğada yok olabilmesi, formunda hiç fazlalık ve malzemesinde hiç israf olmaması gibi nedenlerin Muji felsefesi ile özdeşleşmesinden dolayı, Yuki Lida'nın buğday kamışı yorumu birincilik ödülünün sahibi oldu.
Öyle ki Muji, temel anlayışını, işleve katkısı olmayan tüm öğelerin titizlikle elenmesi sonucu elde edilen yalınlık üzerine kuruyor ve en iyi materyali kullanarak en uygun fiyata sunulacak yeni ve sade ürünler geliştirmeyi hedefliyor.
Yayın tarihi: 30 Ocak 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/30/cm/haber,2614A514A30948AF987BCA77B705A79D.html
Tüm hakları saklıdır.