kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Turuncu ile DNA'nız sevinsin

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
02.01.2009
Yaprakların sarardığı günler; tabağınızdaki seçeneklerin de daha canlı hale geldiği zamanlardır. Ve bu iyi bir şeydir! Çünkü sarı ve turuncu sebzeler (havuç, tatlı patates ve balkabağı dahil) harika lezzettedir ve karoten açısından son derece zengindir.

Fotokopi gibidir
Peki karoteni niçin umursayalım? Bu besin, vücudunuzu hasta eden ve vaktinden önce yaşlandıran DNA hasarına karşı savaşır da ondan! Gördüğünüz gibi, hayatınızı ister aylaklık ederek, ister merdiveni hızla tırmanmak için çalışarak geçirin; DNA'nız hasar görür! Bu durum, DNA'nız yeni hücre üretmek için kopyalandıkça devam eder. Bu fotokopinin fotokopisinin fotokopisini çekmek gibi bir şeydir. Her şey yolunda görünse bile küçük kusurlar baş gösterir. Aynı şey DNA'nız için de geçerlidir. Ve bu hiç de hoş değildir. Çünkü ileri derecede hücre kopyalama hatasına dönüşebilir; yani kansere! Araştırmacılar, balkabağına da koyu turuncu rengini veren karotenin, yaşlanmaya bağlı DNA hasarına karşı korunma sağlayacağını düşünüyor. Böylece, daha uzun yıllar 'temiz ve iyi hücreler' kopyalamaya devam edebilirsiniz. Hem sezonun 'revaçta' ürünlerini tüketip damak tadınızı güçlendirir, hem de vücudunuzu hastalıktan korumuş olursunuz...