Amerikan Hastanesi Genetik Bilimler ve Genomik Bilimler Merkezi Bölüm Başkanı Dr. Nesrin Erçelen, dünyada nerelerde kişiye özel tedavi uygulandığını anlattı.
* Dünyada şimdiye kadar nerede böyle bir tedavi uygulanıyor? Türkiye'de var mı? Dünyada şimdiye kadar sadece İngiltere'de, 2006 yılında Başkan Tony Blair zamanında bu tedavi şekli başladı. Amerika'da ise yeni başkan Barack Obama'nın sağlık konusundaki planları arasında bu çalışma yer alıyor. Türkiye'de ise 'Kişiye Özel Tedavi Merkezi' yok. Genetik tanıyı da, check-up'ı da aynı çatı altında yapan böyle bir merkez yok. Bunları ayrı ayrı merkezler yapıyor. Meme kanserinde kişiye özgü ağır bir ilaç ve tedavi programı var. Öncelikle bir kişi, risk skalasında nerede olduğunu bilmelidir. Bunu da iki şekilde anlayabiliriz: Genetik testlerle doğuştan gelen hastalıklara bakılır ve şu anki durumu için de kan tahlili ve fizik muayenesi yapılır. Eğer herhangi bir risk taşıyorsa, bu, ikinci aşamada hastaya anlatılır.
HASTA ODAKLI TIP Daha sonra kurulan komite ve bu komitedeki doktorlar hastanın takip ve tedavisini üstlenir. Hem genetik uzmanları hem de klinik doktorları, hastayla ilgilenir. Yani hasta tek tek doktorları dolaşmıyor. Kişiye özel tedavi, hasta odaklı tıptır. Devlete katkısı son derece fazladır. Çünkü hasta doktor gücünden yararlanıyor. Hedef; hastalığı önlemek, geciktirmek ya da erken tedaviyi sağlamaktır. Yani önleyici tedavidir. Şu an sigortalar bu tedaviyi karşılamıyor. Özel sigortalar da, devlet de... Umarız en kısa sürede bu sorun da çözülecek. Çünkü büyük sosyal devletler artık bu yönteme geçmeye başladı. Şimdilik sadece isteyenlere özel olarak bu sağlık hizmetini sunabileceğiz.
Yayın tarihi: 10 Ocak 2009, Cumartesi Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/10/gny/haber,2C1121DA18C84A88A44B56F32D79D8B9.html Tüm hakları saklıdır.