kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Akdeniz diyeti riski % 22 azaltır

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
07.01.2009
* 6 ay lahana, kabak, brokoli ve tarçın tüketilmesi, gendeki kanser kırılmasına mani oluyor.
* Siyah çikolata, beyinde kan akışını artırıyor. Antioksidan olduğu için kanserden koruyor.
* Nar ekstresi, fare meme kültüründe yüzde 87 etkili.
* FDA tarafından onaylandı: Soya yağı tüketmek, koroner kalp hastalığı ve meme kanseri riskini azaltıyor.
* Yeşil çay, nar ve zerdeçal meme kanserine karşı koruyucu.

Meyve, sebze iyidir
* Bir araştırmada; yaş ortalaması 61 olan bağırsak kanseri hastalarının 938'ine sebze ve meyve veriliyor. 940'ına verilmiyor. Meyve, sebze tüketenlerde risk yüzde 76 azalıyor.
* Prostat kanseri düşük riskli olanlara; vejeteryan diyet, soya proteini, 3 bin ünite balık yağı, vitamin C ve E veriliyor. 3 ay sonra prostat biyopsisi yapılıyor. 48 gende düzelme görülüyor.
* 22 bin erişkinde yapılan çalışmada, Akdeniz diyetinin (sebze, zeytinyağı) kanser riskini yüzde 22 azalttığı görülüyor.
* BRCA1 ve BRCA2 pozitif ise yüzde 80 meme kanseri riski vardır.
* Ailede kolon kanseri varsa 20 yaşında kolonoskopi yaptırılmalı.
* Ailede meme kanseri varsa 20 yaşında ultrasonografi çekilmeli. İlk mamografi 30 yaşında çekilmeli. ABD'de bu yaş 26'ya indi. Eğer şüphe yoksa iki senede bir, 35 yaşından sonra her sene tekrarlanmalı.

Toksinlerden kaçın
* Meme kanserinden korunmaya çocuklukta başlamalı. Çocukluktan itibaren toksinlerden kaçmalı. Karnabahar, kırmızı lahana tüketmeli. Karanlıkta uyumalı. Gereksiz film çektirmemeli. Doğum kontrol ilaçları ve hormonlardan uzak durulmalı. Tekstil endüstrisinde çalışanlar dikkatli olmalı.
* Haftada 3 kez fast food tüketen çocuklarda beyin tümörü, lösemi riski 3 kat fazla görülüyor. Günde 3 kadehten fazla alkol tüketenlerde meme kanseri riski yüzde 30 artıyor. Şişmanlıktan, katkı maddelerinden kaçmalı. Katı yağ kullanılmamalı. Kırmızı et dengeli tüketilmeli.