Babacan uyardı: Çatışmalar devam ederse Gazze’yle sınırlı kalmaz
Giriş Saati : 29.12.2008 11:52 Güncelleme : 29.12.2008 15:21
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'de derhal ateşkes çağrısı yaparak, "Aksi halde mevcut çatışmanın devamı sorunun sadece Gazze sınırları içinde kalmayıp, çok daha farklı bir evreye girmesine sebep olabilir ki; o da bütün bölge için bir risk teşkil eder" dedi.
Ali Babacan, bir günlük resmziyaret için Ankara'ya gelen Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu'l Geyt'le düzenlediği ortak basın toplantısında hem İsrail ve Hamas'ı hem de bölgede gerginlik politikası takip eden bazı bölge ülkelerini uyardı. İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği ve 300'den fazla Filistinlinin yaralanmasına neden olan saldırılarının bölgenin istikrarının son derece olumsuz etkileyecek ve şiddet sarmalını artıracak nitelikte olduğuna dikkat çeken Babacan, "Bölge halkları infial içerisinde, bu gergin hava mutlaka yumuşatılmalıdır" diye konuştu. İsrail'i Gazze'ye yönelik harekatı derhal durdurmaya çağıran Babacan, Hamas'ın da İsrail saldırılarına gerekçe teşkil edecek eylemlerde bulunmaması gerektiğini belirtti. Babacan, ortamı daha da gerecek açıklamalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, taraflar üzerinde etkisi bulunan devletlerin de sükunetin yeniden tesis edilmesi yönünde gayret göstermeleri gerektiğini ifade etti.
BU ŞARTLARDA İSRAİL SURİYE GÖRÜŞMELERİNİN SÜRDÜRÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in geçtiğimiz hafta Ankara'da Suriye ile aracılı görüşmeler konusunda temaslarda bulunduğunu belirterek, "Bir yandan bu görüşmeler devam ederken, bir yandan barış sürecinin temel ayağı olan İsrail Filistin sürecinin bırakın barışı, ateşkesi; savaş ortamına dönüşmesi bizde derin bir üzüntü ve hayal kırıklığına neden olmuştur" dedi. Bu şartlarda görüşmelerin devam etmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Babacan, "İsrail - Filsitin hattında savaşalım, İsrail - Suriye hattında barış görüşmeleri yapalım. Bu, aynı anda yürüyebilecek bir yaklaşım, bir tutum değildir" dedi. Babacan, öncelikle barış görüşmeleri için uygun bir zemin oluşturmak gerektiğini belirtti.
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında yapılan telefon görüşmesinde alınan karar gereği Ankara'ya gelen Ebu'l Geyt ile Babacan arasındaki görüşmede dört aşamalı bir eylem planı üzerinde mutabakat sağlandı. Öncelikle taraflar arasındaki silahlı çatışmaların derhal sona erdirilmesine yoğunlaşılacak, ardından da yeni bir sükunet dönemi için diplomatik çabalara devam edilecek. Bundan sonra İsrail'in sınır kapılarını açarak Gazze Şeridi'ne insani yardımların geçişine izin vermesi için temaslarda bulunulacak. Türkye, gerekli görülmesi durumunda Gazze'den getirilecek yaralıların tedavisi için Mısır'a tıbbi malzemeler ve sağlık ekibini taşıyan bir uçak gönderecek. Bu arada, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın çağrısı üzerine bakanlar düzeyinde olağanüstü toplantının gerçekleştirilmesi yönündeki çabaları sürdürüyor. Ocak ayının ilk yarısında yapılması planlanan toplantının Cidde'de gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
MISIRLI BAKAN NASRALLAH VE EL CEZİRE'Yİ MISIR HALKINA SAVAŞ İLAN ETMEKLE SUÇLADI
İsrailli yöneticilerin Mısır ve Türkiye'deki görüşmelerin ardından Tel Aviv'in Gazze'de büyük bir katliama girişmesi iki ülkede de şaşkınlık ve kızgınlığa neden oldu. İsrail'in saldırıları Ankara ve Kahire'nin savunduğu diyalog yolunun bu aşamada başarısız olduğu izlenimi oluştururken, direniş yanlılarının seslerini daha güçlü çıkarmasına yol açtı. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu'l Geyt, isim vermeden Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın dün El Cezire televizyonunda yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi. Mısır halkına sokaklara dökülme çağrısı yapan Mısır silahlı kuvvetlerine çağrı yapan Nasrallah'ı ile El Cezire televizyonunu Mısır halkına savaş açmakla suçlayan Ebu'l Geyt, "Bu onurlu silahlı kuvvetler Mısır'ı korumak üzere görevlendirilmiş silahlı güçlerdir. Gerekirse senin gibilere karşı Mısır'ı koruyacaktır. Sen bu bölgede anarşi ve düzensizliği istiyorsun, bu asla bölgenin çıkarına değildir." şeklinde konuştu.
"Silahların bir an önce susması, diplomasinin diyalogun çalışması" çağrısı yapan Ali Babacan da aksi takdirde sorunun bölgeye yayılabileceğini vurguladı. Bölge ülkeleriyle uluslararası toplumun yeni sorular gündeme getirmek yerine, sükunetin sağlanması yönünde çalışması gerektiğini ifade eden Babacan, "Herkes bu sorumluluğun bilinciyle hareket etmelidir.
Kimse daha fazla vahşet daha fazla kaos istememelidir. Bir an önce silahların susması; görüşerek, konuşarak sorunlara çözüm üretmenin derhal başlaması gerekiyor" dedi. İsrail'le Hizbullah arasında 2006 yazındaki savaş, İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonunun ardından başlamıştı.