kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Diyalizden önce organ nakli merkezlerine gidin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
18.12.2008
Doç. Dr. Murat Tuncer, organ naklinin diyalizden çok daha etkili bir tedavi olduğunu söyledi ve ekledi: Diyaliz geçici bir tedaviyken, organ nakli ömrü üç kat uzatır. Hastalar diyalize girmeden önce organ nakli merkezlerine gitmeli!..
Medical Park Antalya Hastanesi'nin Organ Nakli Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Tuncer, diyaliz ile organ naklinin kardeş tedavi yöntemleri olduğunu anlattı:

* Sizce diyaliz mi yoksa organ nakli mi hasta için daha avantajlıdır?
Kesinlikle organ nakli hasta için daha avantajlı. Çünkü böbrek nakli, her yaş grubunda ömrü üç ila üç buçuk kat uzatır. Diyaliz ise geçici bir tedavi yöntemidir. Kronik böbrek hastalıklarının temel tedavi yöntemi organ naklidir. Bunları söylerken; "Diyaliz kötü bir tedavi şeklidir" demek istemiyoruz çünkü Türkiye'de yaklaşık 50 bin kişi diyaliz sayesinde hayatını sürdürüyor. Biz sadece 'Organ nakli diyalizden daha iyi bir yöntemdir. Uygun koşullar sağlanırsa, tüm diyaliz hastaları organ nakli olmalıdır' diyoruz. Organ nakliyle diyaliz kardeştir. Diyalizin görevi, hastadaki organ nakli başarısız olduğunda ikinci bir nakil için hastayı tekrar hazırlamaktır. Bunlar, birbirlerini destekleyici nitelikte tedavilerdir.

OMUZ OMUZA ÇALIŞILSIN
* Size diyaliz merkezlerinden nakil için hasta gönderilir mi? Yoksa rekabet nedeniyle, diyaliz merkezleri hastalarının nakil olmasına karşı mı?
Diyaliz merkezlerinin çoğu, özellikle bizim ekibimize hastalarını organ nakli için gönderiyor. Biliyorlar ki; kaliteli bakılan hastaya organ nakli tercih edilir. Tüm dünyada yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bir merkez organ nakline ne kadar hasta gönderiyorsa, diyalizi de o kadar dolduruyor. Az sayıda merkezin hastalarını organ nakline göndermemek için hasta bilgilendirmesi yapmadığını görüyoruz. Ama bu, bütün diyaliz merkezlerini kapsamıyor. Bizim amacımız bu tür merkezleri ayıklayıp diyaliz ve organ naklini omuz omuza sürdürerek, hastalarımızın en iyi tedaviyi almalarını sağlamaktır. Türkiye'de, hastalarının nakil olabilmeleri için her türlü yardımı sağlayan diyaliz merkezleri var. Diyaliz merkezlerinde işini seven ve namuslu birçok hekim çalışıyor. Mesela; Anamur'daki bir diyaliz hemşiresi kaymakamlıkla iletişime geçerek çoğu Yeşil Kart'lı 20 hastanın nakil olmasını sağladı. Kendisi, hastaları bir otobüse koyup bize getirdiğinde şoka girmiştik. Meslek hayatımda bu kadar güzel bir organizasyon daha görmemiştim. Sadece bir diyaliz hemşiresi bulunduğu bölgedeki diyaliz hastalarının yarısına yakınının organ nakli olmasını sağladı. Bu, insanları organ nakli konusunda bilinçlendirmek açısından çok önemli bir davranıştı.

İSVEÇ'İN İZİNDEYİZ!
* Siz de nakil merkezi kurdunuz. Neden diyaliz merkezi kurmayı tercih etmediniz?
Bizim diyaliz merkezi kurmamamızdaki neden; organ nakli ile uğraşmak istememiz. Biz tüm Türkiye'deki diyaliz merkezlerini kendi ekibimizin bir parçası olarak görüyoruz. Tüm bu merkezlerle dayanışma içinde çalışmayı arzu ediyoruz. Çünkü bizim, gerçekten çok önemli bir hayalimiz var. Ekip olarak, dünyanın birinci merkezi olduk. Şimdi de Türkiye'yi yüzde 70 oranında organ nakline hasta veren gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak istiyoruz. Kendi ülkemizde de İsveç ya da Norveç'te olduğu gibi diyalize yeni başlayan hastaların yüzde 70'inin böbrek nakli olduğu bir sistem kurmaya yönelik bir hayalimiz var. Eminim, bu hayal gerçekleşecek.
Haberin fotoğrafları