kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Halkın kurtarıcısı havaalanına kilit vuruldu

Giriş Saati : 31.10.2008 09:11
Güncelleme : 31.10.2008 20:54
Yeni Haber
Almanya tarihinde önemli bir görev üstlenen Tempelhof Havalimanı, uçuşa kapatıldı. Çevresinde yükselen büyük ve gösterişli binaların arasında kalan Tempelhof'ta son uçuş dün gece gerçekleştirildi.

Havalimanına kilit vuran Berlin Belediyesi, halk tarafından protesto edildi.

Almanya ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan savaş döneminde bölgede oturan halkın ihtiyaçlarının karşılanması için büyük görev üstlenen Tempelhof Havalimanı'na artık uçuş yapılmayacak. Tarihi havalimanında son uçun dün gece gerçekleştirildi. Cirrus Havayolları'na ait pervaneli bir uçak, saat 22.00 sıralarında Mannheim'a doğru uçuşa geçti ve bu Tempelhof'tan yapılan son sefer oldu.

Soğuk ve yağışlı havaya aldırmayan 500 dolayında eylemci, tarihi havalimanının kapatılmasını protesto etmek için aynı saatlerde Tempelhof'taydı. Ellerinde mumlarla, yaşadıkları hatıraları anlatan eylemciler, Berlin Belediyesi tarafından alınan kararın bir tarihi yok ettiğini iddia etti. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde 150 milyon Euro'dan fazla zarara neden olduğu öne sürülen Tempelhof'un yerine 2011 yılında hizmete girmesi beklenen Brandenburg Havalimanı yapılıyor. Ancak Tempelhof'un akibetinin ne olacağını ise kimse bilmiyor. Ortaya atılan iddialara arasında havalimanın bulunduğu bölgenin yerleşim alanına çevrilip, yüksek katlı binalar yapılacağı; futbol sahası inşa edileceği; müze oluşturulacağı; film stüdyosuna çevrileceği ve hayvanat bahçesi yapılacağı gibi pek çok senaryo var. Ancak kesin olan bir şey var, o da Tempelhof için bir dönem sona erdi.

Alman-Sovyet savaşı döneminde 1948 yılı Haziran ayından itibaren Berlin'de yaşayan halkın ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan hava koridorunda, Tempelhof kritik derecede önemli bir rol üstlenmiş.

Sovyetlerin ambargosu altında kalan kente hava yoluyla kömür, yiyecek, ilaç ve diğer insani yardım malzemeleri ulaştırılmıştı. Bu dönemde her 90 saniyede bir uçağın inişine tanıklık eden Tempelhof, 11 ay süren ambargonun sonuna kadar Batı Berlin'de yaşayan insanların hayatını kurtarmıştı. Bu arada aynı yıllarda dönemin askeri uçaklarından biri olan DC-3, "Şeker bombardımanı" adıyla tarihe geçmişti. Savaş döneminde yaşanan sıkıntılardan payını alan çocuklara umut vermek için paraşütlerle havadan şeker yağdıran bu uçak, kapanış seremonisinde de görev aldı ve Berlinlilere bir nostalji yaşattı.

Öte yandan bir televizyon kanalı tarafından canlı olarak yayınlanan kapanış seremonisinde duygusal anlar da yaşandı. VIP davetliler, havalimanının içinde şampanyalar patlatarak, kapanışı kutlarken, yıllarca Tempelhof'a sefer düzenleyen kaptan pilotlar ve hostesler ile havalimanında çalışan yer hizmetlileri, yaşanan duruma bir anlam veremediklerini ve oldukça üzgün olduklarını dile getirdi. Ellerindeki kamera ve fotoğraf makineleri ile Tempelhof'u ölümsüzleştirmek isteyen eylemciler, bol bol fotoğraf çekerken, son uçağa yetişmek isteyen yolcular ise zamanla yarıştı. Yolculardan Joerg, "Oldukça üzücü bir gün. Tempelhof özel bir yer. Burada bir tarih var. Kapatılması tamamen yanlış. Burası diğer modern havalimanlarına benzemiyor. Burada stres yok. Oldukça sevimli ve rahatlatıcı. Buradaki nostaljik atmosferi seviyorum" diye konuştu. Bir hostes ise, "Buna inanamıyorum. Tempelhof'un kapatılması utanç verici. Burası Alman tarihinin bir parçası ve yöneticiler burayı kapatıyorlar. Dünya üzerinde bunun başka bir örneği var mı?" dedi. Germania Havayolları'nın yer operatörü Alexander Rodger ise, "Tempelhof'u uçuş planlamalarımızda kullanıyorduk. Burası büyük bir havalimanı. Her şey olması gerektiği gibi. Check-in masalarıyla kapılar arasındaki mesafe ve kapılar ile uçaklar arasındaki mesafe oldukça kısaydı. Bu da yolculara rahatlık sağlıyordu. Tempelhof'un kapatılması kararı çok yanlış. Havayolu şirketleri Tempelhof'u kullanmaları için özendirilmedi ve şimdi de zarar ediyor diye kapatılıyor" diye konuştu.

Öte yandan eylemciler uçuşa kapatılan Tempelhof'un Unesco tarafından Dünya Kültür Mirasları'na dahil edilmesi için girişimlerini sürdüreceklerini kaydederek, Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit'e veryansın etti.

İHA