kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yaşar Kemal ödülü Gül'den alacak.

Siyaset üstü makam diye ödüle razı oldu

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
31.10.2008
Yazar Yaşar Kemal yıllardır bir devlet ödülü istemiyordu. Edebiyat profesörü olan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen, onu ikna etti..
Devlet Sanatçılığı ödülünü 10 yıl önce reddeden dünyaca ünlü yazarımız Yaşar Kemal'i bu kez Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'nü almaya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen ikna etti. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin kimlere verileceği belirlendikten sonra edebiyat profesörü olan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Değerlendirme Kurulu adına "büyük" ödülün verileceği Yaşar Kemal, Alaeddin Yavaşça ve Turgut Cansever'i telefonla aradı. Yaşar Kemal önce Genel Sekreter İsen'e "ret" yanıtı verdi. Ünlü yazar tüm ödüllere karşı mesafeli olduğunu belirtti, bu nedenle ödülün başka birine verilmesini istedi.

KENDİSİ TELEFON ETTİ
İsen ise bunun üzerine şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilecek bu ödülü, hayatınız boyunca edebiyata, kültür hayatına yaptığınız katkılara bir teşekkür olarak görmelisiniz. Bu ödül, size belli bir görüş çerçevesinde değil Türkiye'yi temsil eden makam tarafından verilecek." Yaşar Kemal, bu sözler üzerine biraz düşüneceğini belirtti. Bir süre sonra ödülü kabul etmeye karar veren Yaşar Kemal, İsen'i telefonla arayarak, "Tamam, ödülü kabul ediyorum" dedi. Ünlü yazar, ödülün siyaset üstü bir makam olan Cumhurbaşkanlığınca veriliyor olması ve bunun Türkiye'ye katkı yapacağını düşündüğünü belirterek ödülü alacağını bildirdi.

HER İKİSİ İÇİN DE BİR İLK
Yaşar Kemal'in ilk kez alacağı bu ödülü Cumhurbaşkanı Gül de ilk kez verecek. 1995'ten bu yana dağıtılan "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri"ni en son 2005'te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer vermişti. Ödül töreni önümüzdeki günlerde Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek.
Haberin fotoğrafları