Bu hafta New York Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, yaşlılığın ölüm nedeni olup olmadığı tartışıldı. İnsan yaşlılıktan ölebilir mi? Ali H./Ankara 65 yaş ve yukarısındaki kişilerin yani yaşlılık sınırını geçenlerin en sık; kalp hastalığı, kanser, inme, akciğer sorunları, Alzheimer hastalığı, şeker hastalığı, grip, böbrek hastalıkları, kazalar, yaralanmalar ve enfeksiyonlardan öldükleri belirtiliyor. Burada esas bilinmesi gereken; yaşlılık döneminde karşılaşılan sağlık sorunlarının gençlik yıllarına göre farklı özelliklere sahip olması. Yaşlılarda sağlık sorunları alışıldık belirtilerle ortaya çıkmaz. Kalp krizi yaşlı kişilerde sadece hafıza kaybı veya bayılmayla ortaya çıkabilir.
NEDENİ BULUN! Bir ülser problemi de, sadece iştah ve kilo kaybı ile kendini belli edebilir. Kilo ve iştah kaybı yaşayan, günlük aktivitelerinin bir kısmını yerine getiremeyen ve başkalarının yardımına daha çok ihtiyaç duyan bir yaşlının altta yatan kanser, şeker hastalığı veya enfeksiyon gibi önemli bir sağlık sorunu olabilir. Yaşlılarda genelde birden fazla hastalık vardır ve komplikasyonlar da fazladır. Altta yatan sorunların nedenleri incelenmelidir. Bu sebeple, bir yaşlının ölüm nedenini ancak o kişiyi takip eden deneyimli bir hekim söyleyebilir.
SAĞLIKLI YAŞLANIN! Dünyanın pek çok ülkesinde aynı çocuk hekimliğinde olduğu gibi yaşlılarla ilgili de Geriatrik Psikiyatri, Geriatrik Ortopedi, Geriatrik Kardiyoloji gibi branşlar vardır. Geriatri alanında deneyimli bir hekim, o yaşlının hangi sağlık sorunları nedeniyle öldüğünü anlayabilir. Bu nedenle eğer bana soracak olursanız; yaşlılık ölüm nedeni sayılamaz. Yaşlılığı ölüm nedeni olarak sayarsanız; o yaşlı için yapılması gereken tetkik, tanı ve tedavi yöntemlerini de gereksiz görebilirsiniz. Oysa birden fazla sağlık sorunu olan yaşlılar da uygun tedavilerle uzun, kaliteli ve son derece sağlıklı bir yaşam sürebilirler.
Bugünkü Tüm Yazıları
Yaşlılık bir ölüm nedeni olarak kabul edilemez!
Yayın tarihi: 28 Ekim 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/28/gny/haber,C079A12B1BB948678C927D4D84BEB31F.html
Tüm hakları saklıdır.