kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı Yemekler

EBRU ŞALLI TAN
17.10.2008
Sevgili okurlar bundan böyle her hafta sonu sağlıklı ve birbirinden lezzetli tariflerimi sizlerle paylaşacağım. Dünya mutfaklarından örnekleri ve kendi geliştirdiğim çok özel tariflerimi siz de deneyebilirsiniz. Yemek yapmayı sevenler ve yaptıkları güzellikleri sevdikleriyle paylaşmak isteyenler beni takip etsin... Yemek yapmak; biliyorsunuz sevgi ister, bence aşk da ister... Sevgi kattığınız bütün lezzetlerin tadına doyum olmaz... Hazırladığınız her yemekle hayatınızdan lezzet hiçbir zaman eksik olmasın... Sevgiyle, lezzetle kalın...
Yeşil mercimekli kabak
(4-5 kişilik) Hazırlama süresi: 20 dk. Pişme süresi: 30 dk.

Yapılışı: Mercimeği küçük bir tencerede haşlayın. Bu sırada başka bir tencerede; ince ince kıyılmış soğan ve sarmısağı zeytinyağı ile kavurun. Kabakları yarım halka şeklinde doğrayın. Pembeleşen soğanlara kabağı ekleyin, biraz altüst karıştırın. Haşlanan mercimeğin biraz diri kalmasına dikkat edin, çünkü biraz da kabakla pişecek. Kara suyunu dökün ve mercimeği kabakla karıştırın. Tuzunu ve şekerini ilave edin. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişmesine 10 dakika kala ince ince doğranmış dereotunu ilave edin. Bu yemek benim kendi geliştirdiğim bir yemek. İnanın çok lezzetli oluyor. Ayrıca çok da sağlıklı. Mercimek de kabak da son derece yararlı sebzelerdir. Afiyet olsun.

MALZEMELER
*
750 gr. yeşil kabak
* 1 bardak yeşil mercimek
* 1 baş kuru soğan
* 4 diş sarmısak
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* Yarım demet dereotu
* Tuz
* 1 tatlı kaşığı şeker

Taze fasulyeli bulgur pilavı
(4-6 kişilik) Hazırlama süresi: 20 dk. Pişme süresi: 35 dk.

Yapılışı: Pilavı yapacağınız tencereyi her zaman teflon olarak tercih etmelisiniz, altının tutmaması için süperdir. Tencerenize yağı, ince doğranmış soğan ve sarmısağı koyun. Hafif pembeleştirin ve parmak kalınlığında doğradığınız taze fasulyeleri ekleyin, biraz da su ekleyip fasulyeler yumuşayıncaya kadar kavurun. Ayıklayıp yıkadığınız bulguru, kaynar suyu, tuz ve taze karabiberi ekleyin, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, tamamen suyunu çekene kadar pişirin. Ateşten aldıktan sonra ince kıyılmış dereotunu ekleyip biraz dinlendirin ve servis yapın. Fasulye ve bulgurun uyumuna bayılacaksınız.
MALZEMELER
* 1.5 su bardağı pilavlık bulgur
* 2.5 su bardagı kaynar su
* 300 gr. doğranmış taze fasulye
* 1 baş kuru soğan
* 4 diş sarmısak
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı (isteyen tereyağı da kullanabilir)
* 1 demet dereotu
* Tuz
* Taze çekilmiş karabiber
Ispanaklı kek
(8 kişilik) Hazırlama süresi: 15 dk. Pişme süresi: 45 dk.
Yapılışı Yumurta, vanilya ve toz şekeri derin bir kapta karıştıralım. Bir çay bardağı yağı ilave edip, tekrar karıştıralım. Ispanak püresi için, 1 demet yıkanmış ıspanağı çok az suyla haşlayıp, rondodan geçirelim. Hazırlamış olduğumuz bu ıspanak püreyi de kek karışımımın içine ilave edelim. Unu kabartma tozuyla beraber koyalım ki, daha iyi kabarsın. İyice karıştıralım ve yeşil bir kek hamuru elde edelim. Yağlanmış kalıba döktüğümüz kekimizi önceden ısıtılmış 145 derecededeki fırına verelim. Unutmayın; 145 ya da 150 derecede, daha uzun sürede pişen kekler süper olur. Bugün sevdiklerinize çay saatinde, sıradışı bir kek yapabilirsiniz...
MALZEMELER
* 3 yumurta
* 1 su bardağı toz şeker (arzu eden esmer şeker kullanabilir)
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* Yarım su bardağı ıspanak püresi
* 2.5 su bardağı un
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya