Giriş Saati : 02.10.2008 11:53 Güncelleme : 02.10.2008 22:38
Ermenistan'da yapılan bir anket sonuçlarına göre Ermenilerin yüzde 33'ü Türkiye ile ilişkilerin düzelmesinin imkansız olduğunu düşünüyor.
Ermenistan Milli ve Stratejik Araştırmaları Merkezi (EMSAM) yetkilisi Syuzanna Barsegyan, bugün yapılan basın toplantısında, Türkiye ve Ermenistan ilişkileri ile ilgili yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Ermenistan'ın Armİnfo Haber Ajansı'nda yer alan haberde, Ermenilerin yüzde 33'ünün Türkiye ile ilişkilerin düzelmesinin imkansız olduğunu düşünürken, yüzde 43'ü bu konuda şüpheleri var.
Bargesyan, Ermenilerin sadece yüzde 24'ünün Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin düzelmesinin mümkün gördüğünü bildirdi.
Yapılan anket sonuçlarına göre Ermenistan halkının yüzde 76'tısı Türkiye ile ilişkilerin sadece Ermenistan'ın taleplerinin kabul edilmesinden sonra düzelebileceği görüşünde. Ayrıca halkın yüzde 11'i Türkiye ile her hangi bir işbirliğine karşı olduğunu açıklamış.
Barsegyan, "Anket sonuçlarına göre halkın yüzde 64'ü Türkiye'yi düşman ülke olarak gördüğünü belirterek, bu ülke ile yapılacak her hangi bir temasta dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor." dedi.
Merkezi Erivan'da bulunan Modus Vivendi Araştırma Merkezi Başkanı ve Ermenistan'ın eski Kanada Büyükelçisi Ara Papyan, Ermenistan'ın uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye'den topraklarını geri istemesi gerektiğini ifade etti.
Papyan, 1920 yılında Türkiye'nin Ermenistan'ın hakkı olan toprakları ilhak ettiğini iddia etti. Novosti Armenia Haber Ajansı'nda yer alan haberde Papyan, "1920'de ABD Başkanı Woodrow Wilson'un aldığı karar ile Erzurum'un tamamı, Van ve Bitlis'in üçte ikisi, Trabzon limanı da dahil Trabzon'u büyük bir kısmı Ermenistan toprakları olarak belirlenmişti. Bütün Ermenistan'ın toprakları toplam 160 bin kilometre kareyi oluşturuyordu. Bu topraklar ile Karadeniz'e de çıkış yolumuz olacaktı. Şimdi ise sadece 29 bin kilometre kare toprağımız var." diye konuştu.
Papyan uluslararası hukuka başvurularak Ermenistan'ın Türkiye'den topraklarını geri alması gerektiğini düşünüyor. Ayrıca hak iddia ettiği topraklarda Ermenistan'a yatırım imkanları ve Karadeniz'e çıkış için transit yol verilmesi gerektiğini savunuyor.