Bayram ikramlarının Kare As'ı
Şeker Bayramı'na çok az kaldı. Yine aileler bir araya gelecek, dostlar bulu.acak. Bayramı tatlandırmanın sırrı ise misafirlere sunulan ikramlarda gizli. Butik ve şık bir çikolata ile bir kadeh nane likörü mü, yoksa evde açılmı.
baklava mı? Lezzet dünyasının ustalarına favori bayram ikramlarını sorduk ..
ÇİKOLATA
(Aldığı oy: 9) xxxxxxxxx
Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmez ikramlarının başında çikolata geliyor.
Misafirlerinize hazır, rengârenk yaldızlı kâğıtlara sarılmış çikolata ikram edebileceğiniz gibi, butik tarzda pastanelerde imal edilen çeşitleri de tercih edebilirsiniz. Ama pek çok kişiye göre, kristal şık bir şekerliğin içinde sunulan, sütlü madlen çikolataların tadı daha bir lezzetli oluyor. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs, artık pralin ve trüf gibi pek çok çeşit olmasına rağmen madlenlerin bayramda ayrı bir yeri olduğunu söylüyor ve Baylan'ın çikolatalarını öneriyor. Hasan Açanal, Semih Somer ve Ayşe Tüter de bayram ikramı olarak, 1923'ten beri hizmet veren bu pastanenin çikolatalarını tavsiye ediyorlar. Deniz Gürsoy ve Aydan Üskanat ise çikolata konusunda Gezi Pastanesi'ni beğendiklerini söylüyorlar. Üstkanat ayrıca Divan'ın baharatlı ve lavantalı trüşerini de beğendiğini belirtiyor.
Gönül Paksoy'un favori çikolatacıları arasında Savoy, Cafe Wien, The Marmara yer alırken Dilara Koçak ve Tarık Sipahi bayram çikolatası olarak Mabel'i tercih ediyorlar.
LOKUM
(Aldığı oy: 8) xxxxxxxx
Geleneksel lezzetlerden hoşlanıyor ve bayramların geleneksel sunumlarla tatlanmasını istiyorsanız, misafirlerinize lokum ikram etmelisiniz. Pudra şekerine bulanmış lokumlar, damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş fıstıklı gibi çeşitleriyle farklı damak tatlarına da hitap ediyor.
"Osmanlı geleneğinden gelen bir tatlı. Artık envai çeşidi var," diyen Ahmet Örs bayram ikramı olarak lokumu öneriyor. Çimen Uzsoy Hacı Bekir'in güllü ve sakızlı lokumlarının bayram ziyaretlerinde rejim bozdurduğunu söylerken Hasan Açanal, Dilara Koçak, Gönül Paksoy ve Aydan Üstkanat da lokum konusunda Hacı Bekir'i tercih ediyor. Gönül Paksoy'un diğer favori lokumcusu Divan Pastanesi. Bayram ikramı olarak damla sakızlı lokumu öneren Deniz Gürsoy ise bu lezzeti en güzel Beyoğlu Balıkpazarı'ndaki Üçyıldızlar'ın yaptığı görüşünde. Nevin Halıcı ise Cemilzade lokumlarını tercih ediyor.
BAKLAVA
(Aldığı oy: 7) xxxxxxx
Eğer mutfakta biraz yetenekliyseniz, bu bayram kendi baklavanızı kendiniz açabilirsiniz. Bayram ziyaretine gelenler için ellerinizle yaptığınız baklavadan daha güzel bir ikram olamaz şüphesiz. Eğer "Bu işlerden hiç anlamam," diyorsanız veya üşeniyorsanız ev baklavasını aratmayan hazır baklavalar da var. "Baklava, tatlıların en aristokratıdır. Ne kadar tok olursanız olun, ona yer vardır.
Bayramlarda tatlıların mümkün olduğunca evde yapılması arzulanır," diyen Ahmet Örs, illa ki satın alınacaksa, Karaköy Güllüoğlu'nu öneriyor. Diğer jüri üyelerimiz Deniz Gürsoy, Nevin Halıcı, Dilara Koçak, Ahmet Örs, Semih Somer, Ayşe Tüter ve Aydan Üstkanat da baklavanın bayram için en uygun tatlı olduğu görüşünde birleşiyor.
LİKÖR
(Aldığı oy: 6) xxxxxx
Bayramların en sık rastlanan ikramlarından biri de şüphesiz likör. Çikolata ya da Türk kahvesinin yanında şık bir kadeh içinde nane likörü sunabilirsiniz. Ahmet Örs bayramda likör ikram etmenin eski İstanbulluların bir geleneği olduğunu söylüyor: "Artık çok çeşitli markalarda likörler satılıyor. Bayram için en iyisi nane likörü." Dilara Koçak ve Tarık Sipahi de tercihlerini nane liköründen yana kullanırken, Hasan Açanal ve Çimen Uzsoy ev yapımı vişne likörünün en güzel bayram ikramı olacağını söylüyorlar. Bayram lezzetleri konusunda "Likör," diyen diğer jüri üyemiz Gönül Paksoy ise gül ve kahve likörlerini öneriyor.
BADEM EZMESİ
(Aldığı oy: 4) xxxx
Geçmişi Osmanlı'ya kadar uzanan geleneksel bir Türk tatlısı olan badem ezmesi, bayramda nostalji rüzgârları estirmek isteyenler için birebir.
Ama ne yazık ki, bu neredeyse unutulmaya yüz tutmuş lezzeti yaşatan çok az yer var. İşte bunların en ünlüleri arasında Bebek Badem Ezmecisi geliyor.
Bayram ikramı konusunda badem ezmesini tercih eden jüri üyelerimiz Nevin Halıcı, Ayşe Tüter, Çimen Uzsoy ve Aydan Üstkanat, bu özel lezzetin en güzel Bebek Badem Ezmecisi'nde yapıldığı görüşünde.
AKİDE ŞEKERİ
(Aldığı oy: 3)xxx
Osmanlı devletinde yeniçerilere dağıtılan akide şekeri, o günlerden günümüze uzanan nostaljik lezzetlerden biri. Çeşit çeşit fabrikasyon şekerlere rağmen özellikle bayramlarda çok tercih edilen bir lezzet akide şekeri.
Nanelisinden fındıklısına, limonlusundan tarçınlısına kadar birçok çeşidi olan akide, Gönül Paksoy, Tarık Sipahi ve Çimen Uzsoy'un favori bayram ikramları arasında yer alıyor. Jüri üyelerimiz akide şekerinin en lezzetlilerini Hacı Bekir, Cafer Erol ve Üçyıldız gibi adreslerde bulabildiklerini söylüyorlar.
TÜRK KAHVESİ
(Aldığı oy: 3)xxx
Şöyle bol köpüklü bir Türk kahvesi, bayramda misafirlere ikram edilebilecek lezzetlerin başında geliyor. Tarık Sipahi, Kurukahveci Mehmet Efendi'den alınan yeni çekilmiş, kokusu yoğun Türk kahvesinin iyi bir ikram olacağını söylerken, Hasan Açanal Türk kahvesinin sade içilmesi gerektiği fikrinde. Oyunu Türk kahvesinden yana kullanan bir diğer jürimiz ise Semih Somer.
BADEM ŞEKERİ
(Aldığı oy: 2)xx
Üzeri çikolata ve renkli şekerle kaplanmış badem şekerleri, yıllardır değişmeyen bayram lezzetlerinden biri.
Son yıllarda daha da çeşitlenen ve renklenen badem şekerleri, özelikle çocukların favorileri arasında. Ayşe Tüter ve Semih Somer badem şekerinin renkli bir bayram ikramı olabileceği görüşünde. İki jürimizin de bu lezzeti almak için tercih ettikleri adres ise Hacı Bekir.
Çikolata xxxxxxxxx
Lokum xxxxxxxx
Baklava xxxxxxx
Likör xxxxxx
Hasan Açanal (Gastronomi uzmanı)
* Çikolata (Baylan)
* Vişne likörü
* Çifte kavrulmuş lokum (Hacı Bekir)
* Türk kahvesi (Kurukahveci Mehmet Efendi)
Deniz Gürsoy (Gurme)
* Çikolata (Gezi Pastanesi)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
* Damla sakızlı lokum (Üç Yıldızlar)
* Karışık şekerleme (Hacı Bekir)
Nevin Halıcı (Konyalı gurme)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
* Pasta (Konya Petek Pastanesi)
* Badem ezmesi (Bebek Badem Ezmecisi)
* Lokum (Cemilzade)
Dilara Koçak (Diyetisyen)
* Çikolata (Mabel)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
* Lokum (Hacı Bekir veya Divan)
* Nane veya limon likörü
Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
* Çikolata (Baylan)
* Lokum
* Likör
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
Gönül Paksoy (Yemek tasarımcısı)
* Lokum (Hacı Bekir veya Divan)
* Gül ve kahve likörü
* Çikolata (Savoy)
* Akide şekeri (Hacı Bekir veya Üç yıldız)
Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği üyesi)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
* Çikolata (Baylan)
* Badem şekeri (Hacı Bekir)
* Türk kahvesi
Tarık Sipahi (Yazar)
* Akide Şekeri (Hacı Bekir)
* Türk kahvesi (Kurukahveci Mehmet Efendi)
* Nane likörü
* Çikolata
Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
* Çikolata (Baylan ve Mabel)
* Badem şekeri (Hacı Bekir)
* Badem ezmesi (Bebek Badem Ezmecisi)
* Baklava (Karaköy Güllüoğlu)
Çimen Uzsoy ( Time-outdergisi yeme içme editörü)
* Lokum (Hacı Bekir)
* Akide Şekeri (Cafer Erol)
* Badem Ezmesi (Bebek Badem Ezmecisi)
* Likör
Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Çikolata (Divan ve Gezi Pastanesi)
* Badem ezmesi (Bebek Badem Ezmecisi)
* Lokum (Hacı Bekir)
* Baklava
Adı geçen adresler:
Ali Muhiddin Hacı Bekir (Taksim)
Tel: (0212) 244 28 04
Baylan Pastanesi (Kadıköy)
Tel: (0216) 346 63 50
Bebek Badem Ezmecisi
Tel: (0212) 263 59 84
Cafer Erol (Kadıköy)
Tel: (0216) 337 11 03
Cemilzade (Selamiçeşme)
Tel: (0216) 385 04 23
Divan Pastanesi (Taksim)
Tel: (0212) 233 35 07
Gezi Pastanesi (Taksim)
Tel: (0212) 292 53 53
Karaköy Güllüoğlu
Tel: (0212) 293 09 10
Kurukahveci Mehmet Efendi (Eminönü)
Tel: (0212) 511 42 62
Mabel (Nişantaşı)
Tel: (0212) 225 27 89
Petek Pastanesi (Konya)
Tel: (0332) 320 86 08
Savoy Pastanesi
Tel: (0212) 249 18 18
Üçyıldız Şekerleme (Beyoğlu Balık Pazarı)
Tel: (0212) 293 81 70
Şeker Bayramı'na çok az kaldı. Yine aileler bir araya gelecek, dostlar bulu.acak. Bayramı tatlandırmanın sırrı ise misafirlere sunulan ikramlarda gizli. Butik ve şık bir çikolata ile bir kadeh nane likörü mü, yoksa evde açılmı.
baklava mı? Lezzet dünyasının ustalarına favori bayram ikramlarını sorduk
Yayın tarihi: 26 Eylül 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/26/cm/haber,43034101DA074AB88E287070FFA97398.html
Tüm hakları saklıdır.