14 yıldır şeker hastasıyım ve ilaç kullanıyorum. Doktorum, pankreasımın ilaçlardan yorulduğunu ve artık insülin iğnesi olmam gerektiğini söylüyor. Onun tavsiyesini dinlemeli miyim? Pınar T./Adana
İlaçlar mı yorar, yoksa bir süre sonra pankreasın kendisi mi yorulur tam bilinmez ama yetişkin tipi şeker hastalarının bazılarında bir süre sonra ilaçların işe yaramadığı ve insülin kullanmak gerektiği ortaya çıkar. Pankreas, vücuda yetecek kadar insülini kendi başına yapamaz hale gelir. Hastalığın ne kadar süre ağızdan kullanılan ilaçlarla kontrol altında tutulabileceği, hastadoktor işbirliği ile direkt ilişkilidir. Biraz, şeker hastalığının ne demek olduğundan bahsetmek istiyorum.
YAKIT YETERSİZ KALIR
Bedenin yakıtı şekerdir. Şeker hastalığı ise, bu yakıtın etkili biçimde kullanılamamasıdır. Normal şartlar altında gıdalar ile aldığımız şeker kana karışarak tüm vücuda dağılır ve en uçtaki hücreye kadar ulaşır. Bundan sonraki aşama şekerin hücrenin içine girmesidir ki, bu da ancak insülin denilen ve pankreastan salgılanan hormonun yardımı ile olur. Şeker hastalarının ise ya vücutları yeterli düzeyde insülin üretmiyordur ya da ürettiği insülin şekeri, hücrelerin içine sokamıyordur. Çoğu şişman hastada görülen bu duruma, 'insülin direnci' denir. Bu kişilerde vücut ancak aşırı miktarda insülin salgılayarak kan şekerini dengede tutmaya çalışır. Bu da; pankreasın çok çalışmasını gerektirir. Kullanılan ilaçlar insülin direncini azaltmaya ya da pankreasın daha çok insülin üretmesini sağlamaya yönelik ilaçlardır. Bunların fayda etmediği durumlarda ise; enjeksiyon yolu ile insülin verme zamanı gelmiş demektir.
ÖNLEYEBİLİRSİNİZ
Geçen hafta Roma'da yapılan ve benim de katıldığım EASD (Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği) toplantısında tip 2 şeker hastalarında insüline geçiş ihtiyacını, orta ya da uzun vadeli ortadan kaldırarak bir umut ışığı olabilecek yeni bir keşiften bahsedildi. 'DPP 4 engelleyicisi' denilen bu grup ilaçlar, pankreası yormadan kandaki doğal insülin miktarını artırıyor ve glukagon hormonu üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Yakın zamanda ülkemizde de kullanılmaya başlamasını umduğum bu ilacın, halihazırda insülin kullanan hastalara da verilmesi ve onların insülin ihtiyaçlarının azaltılması yönünde araştırmalar sürmekte. Şeker hastalığı önlenebilir bir hastalık niteliğindedir. Eğer risklerinizi bilirseniz ve aktif bir hayat sürerseniz; sizde şeker hastalığının ortaya çıkmasını geciktirebilir ya da tamamen engelleyebilirsiniz.
Bugünkü Tüm Yazıları
Şeker ilaçları pankreasın yorulmasına yol açar mı?
Yayın tarihi: 15 Eylül 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/15/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.