Beş ay önce barınaktaki kafesler tıklım tıklım doluyken şimdi hepsi boşalmış durumda.
Beykoz'daki drama kim 'dur' diyecek?
Beykoz sokaklarındaki köpek sayısı da şikâyetler de giderek artıyor. Barınaktaki binlerce köpek ortadan yok olurken geriye kalan 150 civarı köpek de bakımsızlık içinde yaşam mücadelesi veriyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Beykoz'daki drama kim 'dur' diyecek?
Beykoz Hayvan Barınağı, birkaç ay önce gönüllülerin belediye tarafından barınaktan uzaklaştırılmasıyla gündeme gelmişti. Barınağa yıllarca maddi manevi emek veren Yasemin Baban, Berrin Olcay ve bir grup barınak çalışanı anlaşılamayan nedenlerle apar topar barınaktan çıkarılmışlardı. Bu olayın ardından yerli yabancı birçok sivil toplum örgütü haftalarca çeşitli gösterilerle belediyeyi protesto etti. Gönüllülere ve personele yapılan haksızlık bir yana, herkes barınaktaki hayvanlar için endişeleniyordu. Aradan beş ay geçti. O günden bugüne Beykoz'daki sokak hayvanı sorunu çözülmediği gibi, barınakta da durum pek iç açıcı değil. Barınakta ilk göze çarpan, hayvan sayısındaki azalma. Beş ay önce barınaktaki köpek nüfusu 1500 civarındayken şimdi 100-150 köpek kalmış. Kafeslerin birçoğu bomboş. Geriye kalan köpeklerdeki bakımsızlık ve hastalık hemen göze çarpıyor. Barınağın eski gönüllülerinden Yasemin Baban içeriye giremese de hâlâ Beykoz'daki hayvanlar için çabalıyor. "Ne olurdu gönüllüler olarak belediyeyle el ele verip çalışsaydık?" diye soran Baban şunları ekliyor: "Bu beş ay içinde ne oldu? Beykoz sokakları köpek kaynıyor. Barınak deseniz rezalet, kapılar kırık, hayvanlar hasta, çalışan sayısı yetersiz. Attıkları işçilere 100 bin YTL tazminat ödemek durumunda kaldılar. Yapamadılar, ellerine yüzlerine bulaştırdılar, içeri giren yeni gönüllüler de bunu tespit ettiği için çareyi köpekleri dışarı atmakta buldular. Şimdi en büyük korkumuz; 'Şehirde birini köpek ısırdı,' diyecekler. O köpeğin kuduz olduğunu söyleyip bütün köpekleri itlaf edecekler." Baban barınaktaki köpek sayısındaki azalmayla ilgili şunları söylüyor: "Bu hayvanların barınakta üst üste yaşamaları tabii ki doğru değildi. Biz de onları sokağa bırakabilirdik ama bize müsaade etmediler. Belediye kısırlaştırma yapmadığı ve sokaklar dolu olduğu için barınaktaki köpeklerin dışarı çıkarılmasına izin verilmedi."
İTLAF EMRİ VAR MI?
Barınaktan bildikleri köpekleri toplu halde yol kenarlarında aç vaziyette bulduklarını söyleyen Baban, bunları belediye araçlarının bıraktığını iddia ediyor: "Bir görgü tanığı köpekleri ormana plakasını da not ettiği Beykoz Belediyesi'nin aracının boşalttığını gördüğünü söyledi. Ayrıca sürekli köpek katliamları da yapılıyor. Köpek cesetlerinin yanında belediyeye ait bir görev kâğıdı bulduk. " Belediye yetkilileri ise hayvan barınağının bakımsız olduğunu kesinlikle kabul etmediklerini söylüyor: "Aksine, hayvan barınağıyla ilgili yeni düzenleme ve iyileştirmeler yapılmış olup eskisine oranla daha iyi bir durumdadır. Beykoz'un sokaklarındaki köpek sayılarının artması daha önce de dile getirdiğimiz gibi ilçeye dışarıdan getirilip bırakılan köpeklerden kaynaklanıyor." Barınaktaki hayvan sayısındaki azalmayla ilgili ise şu açıklamaları yapıyor yetkililer: "Orman Müdürlüğü'ne ait arazi üzerindeki barınağımızın bir kısmının tahliye edilmesi için tarafımıza yapılan talep nedeniyle barınağımız küçültülecek. Bu kısımda kalan hayvanlarımız da ilçemizin değişik yerlerine bırakıldı. Ancak, barınağımızda sakat, özürlü veya sağlık durumu kötü olan köpeklerin bakımı devam ediyor." Beykoz Belediyesi'ne ait bir aracın ormana köpek attığı ve çeşitli bölgelerde itlaflar yapıldığı iddialarını ise şöyle yanıtlıyor yetkililer: "Bu konuda son derece üzücü bir ithamla karşı karşıya kaldık. İlçemizin kontrolümüz dışında kalan kırsal kesimlerde kimliği belirsiz kişiler tarafından işlenen cürümlerle ilgili jandarma ekipleri soruşturma yürütmektedir. Böyle bir ithamla birlikte anılmaktan son derece rahatsızız, asla kabul etmiyoruz."
İLİŞKİLİ HABERLER
Beykoz'daki drama kim 'dur' diyecek?
Yayın tarihi: 13 Eylül 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/13/ct/haber,C2B3A5F4EBE0490F9FAF66803DA4FACD.html
Tüm hakları saklıdır.